(VIDEO) Elitno odprtje Roga: Ena oseba končala na urgenci, solzivec, robokopi in nasilje pred Centrom Rog – TOPNEWS.si

(VIDEO) Elitno odprtje Roga: Ena oseba končala na urgenci, solzivec, robokopi in nasilje pred Centrom Rog

(VIDEO) Elitno odprtje Roga: Ena oseba končala na urgenci, solzivec, robokopi in nasilje pred Centrom Rog

Na mestu nekdanje tovarne Rog je nocoj z odprtjem fotografske razstave avtorjev Branka Čeaka in Jureta Horvata o preobrazbi nekdanje tovarne Rog v kreativno in družabno središče vrata odprl Center Rog. Odprtje je pospremil protest neuporabnikov centra Rog in njihovih podpornikov, posredovale so specialne enote policije.

Kot je na odprtju povedala direktorica Centra Rog Renata Zamida, center zaganjajo natanko sto let od prvega zagona proizvodnje v teh prostorih, kjer se je začelo s strojarno kož, po drugi svetovni vojni pa so tu izdelovali pisalne stroje in kolesa. Tovarno kot Center Rog ohranjajo v funkciji proizvodnega prostora z devetimi skupnostnimi delavnicami, ki so srce hiše in namenjene vsem, ki iz idej ustvarjajo uporabne objekte. Skoraj polovico stavbe predstavljajo studii za kreativce, ki razvijajo kreativne in družbeno koristne izdelke. Predvsem pa hiša z novim steklenim prizidkom in javno knjižnico razpira prostor vsem in je na voljo za druženje in delo, je še povedala.

 

Ljubljanski župan Zoran Janković je v nagovoru spomnil na skupščino z Rogovci pred 17 leti v Mestni hiši, kjer so se, kot je poudaril, dogovorili troje – da v stavbi zaradi varnosti ne bo več kot 100 ljudi naenkrat, da v njej ne bo nihče prenočeval in da, ko se bo mesto odločilo za prenovo in jih o tem obvestilo, zapustijo nekdanjo tovarno Rog.

Ko pa so novi generaciji sporočili, da gredo v prenovo, so se po Jankovićevih besedah pričeli spori, ki so se končali na sodišču. Vrhovno sodišče je odločilo v prid Mestne občine Ljubljana in sodba je pravnomočna, kar je bila tudi podlaga, da so lahko začeli s prenovo nekdanje tovarne Rog. Poudaril je, da je komisija, ki je objekt prevzela ob 6. uri zjutraj, naletela na prazne prostore.

Nocojšnje dogajanje pred Centrom Rog po Jankovićevih besedah kaže na nespoštovanje. Kot je še povedal, so se sicer z nekaterimi Rogovci dogovorili za nadomestne prostore, tistim, s katerimi so bili v sporu na sodišču, pa so v postopku mediacije ponujali 600 kvadratnih metrov površin v Centru Rog brezplačno, kar so zavrnili.

Protestniki, nabralo se jih je nekaj sto, so se pred Centrom Rog začeli zbirati uro pred napovedanim pričetkom uradnega odprtja. S transparenti in ob bobnanju ter žvižganju so večkrat obkrožili poslopje Centra Roga, malo pred 19. uro pa so se ustavili pred vhodom v center in želeli vstopiti, kar so jim preprečili varnostniki. Vhod so nato prišli varovat policisti specialne enote.

Podporo protestnikom so izrazili v sindikalni konfederaciji Glosa – Zasuk, nasprotovanje izvedbi Centra Rog in podporo prizadevanjem za ohranjanje avtonomnih prostorov pa so danes izrazili tudi v lokalnem odboru Levica Ljubljana.

Javni zavod Center Rog je Mestna občina Ljubljana ustanovila aprila 2021. Pred tem so na območju nekdanje tovarne Rog več let živeli in ustvarjali pripadniki avtonomne skupnosti.

Branko Čeak in Juret Horvat sta na velikih formatih zabeležila delo na zgradbi v zadnjih dveh letih. V svojem prvem skupnem projektu sta umetnika prikazala, kako se je nekdanja tovarna spreminjala v novo zgradbo.

COMMENTS

Wordpress (0)