(V ŽIVO) Redna seja vlade pod vtisom sinočnjih dogodkov v Svobodi in napovedi o Golobovi rekonstrukciji vlade – Popoldne protesti SVIZ-a in Branimirja Štruklja na Gregorčičevi – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Redna seja vlade pod vtisom sinočnjih dogodkov v Svobodi in napovedi o Golobovi rekonstrukciji vlade – Popoldne protesti SVIZ-a in Branimirja Štruklja na Gregorčičevi

(V ŽIVO) Redna seja vlade pod vtisom sinočnjih dogodkov v Svobodi in napovedi o Golobovi rekonstrukciji vlade – Popoldne protesti SVIZ-a in Branimirja Štruklja na Gregorčičevi

Po premierjevi napovedi o rekonstrukciji vlade v SD izpostavljajo, da so z dogajanjem v koaliciji v zadnjih tednih nezadovoljni. “Zdi se, da se največ ukvarjamo sami s sabo,” je dejala predsednica SD Tanja Fajon. V stranki bodo resno premislili, kaj pomeni drastično nižanje števila resorjev, več pojasnil pričakujejo ob srečanju prvakov koalicije.

Premier in predsednik največje vladne stranke Gibanje Svoboda Robert Golob je na današnjih rednih tedenskih koalicijskih usklajevanjih koalicijske partnerje seznanil s potekom torkove seje sveta Gibanja Svobode, po kateri je med drugim naznanil, da je čas, da se preveri uresničevanje koalicijskih zavez in opravi razpravo o rekonstrukciji vlade. O tem se bodo prvaki koalicijskih strank pogovorili na srečanju po praznikih, je po današnjih koalicijskih usklajevanjih dejala Fajon, sicer tudi podpredsednica vlade.

Ob tem je izpostavila, da v stranki z nedavnim dogajanjem v koaliciji niso zadovoljni. “Ljudje upravičeno pričakujejo, da delamo in želimo si delati, imamo veliko odprtih zadev, veliko resnih izzivov,” je navedla. Na vrhu prvakov strank koalicije tako pričakujejo tudi pogovor o nadaljnjih korakih in načrtih za rekonstrukcijo. Takrat bo tudi jasno, kako se bodo v SD “pozicionirali za naprej”, je poudarila.

“Naši resorji dobro delajo, vse je stvar pogajanj, vse je stvar koalicije in pogovarjali se bomo znotraj vodstva stranke in našega predsedstva,” je zatrdila Fajon, ki sicer ne želi špekulirati, kaj pomeni premierjeva napoved o “rezih v ministrstva”. Kot je zatrdila, je za SD ključno predvsem, da delajo na izzivih, kot so sociala, zdravstvo, sanacija po poplavah. Samo krčenje števila resorjev pa po njenih besedah tega ne bo nujno prineslo. Meni pa, da ljudi upravičeno jezi, da ne vidijo rezultatov, da se zdi, da se koalicija ukvarja z aferami, zato si želi, da to presežejo.

Bolj skopi s komentarji so bili medtem ob prihodu na današnjo sejo vlade ministri iz kvote SD. Ministri v kvoti SD delajo dobro, “konja, ki dobro teče, pa ne menjaš”, je dejal minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. Minister za gospodarstvo Matjaž Han, ki je v torek ocenil, da vlada nima niti časa niti privilegija, da bi se ukvarjala sama s sabo, pa je danes dejal le, da “je v teh trenutkih vsaka beseda, ki jo izreče politik, preveč”.

Kot zelo zaskrbljujoče pa je Fajon danes označila tudi pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar na ponedeljkovi seji preiskovalne komisije DZ, ki preverja sume političnega vmešavanja v delo policije. “Sama sem vedno govorila, nobenega vmešavanja, nobenega političnega pritiska na ravnanje policije, neodvisnih organov v državi. Predsednik vlade bo, kot je napovedal, pričal in bo moral seveda podati svoje odgovore,” je sklenila.

Pogovori o rekonstrukciji vlade so še odprti oz. stvar pogajanja, po napovedi premierja Roberta Goloba o krčenju števila resorjev menijo v Levici. Treba se je vprašati, kaj je namen takšne rekonstrukcije in ali je zanjo primeren trenutek. “Sile bi bilo verjetno bolje usmeriti v kakšne druge stvari,” je ocenil vodja poslancev Matej T. Vatovec.

V Levici bodo sicer počakali, kaj bo na sestanku prvakov koalicijskih strank na mizo prinesla Svoboda. So pa signali o rekonstrukciji vlade slabo leto po njeni organizaciji po Vatovčevih besedah zaskrbljujoči za javnost, ker se slednji lahko zdi, da se koalicija in vlada ukvarjata predvsem s tem, kako se bosta organizirali, in ne s tem, kar počnejo. V stranki sicer ocenjujejo, da ministri iz njihove kvote delajo dobro.

Na vprašanje, ali se zdi, da v koaliciji torej ne gre več za partnerstvo, ampak čakanje na odločitev nekoga drugega, pa je Vatovec odvrnil: “Ne bom ovinkaril, že od začetka mandata je nekako ta neprijeten občutek, da se odločitve zgodijo, priletijo čez noč, kar seveda nekoliko zbija zaupanje v kakovost sodelovanja”. Tudi o tem se bo po njegovih besedah treba pogovoriti na omenjenem sestanku prvakov koalicije, da bo pretok informacij o tovrstnih zadevah v prihodnje potekal na ravni koalicije, in ne novinarskih konferencah vsake posamezne stranke.

Ocenjuje pa, da koalicija zaradi tega ni razrahljanja, gre pa za “turbulence, ki mogoče malo podaljšajo let”, je ponazoril.

Dodatno zaskrbljenost pa tako v koalicijo kot tudi v javnost vnaša še pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar na ponedeljkovi seji preiskovalne komisije DZ, ki preverja sume političnega vmešavanja v delo policije, je dejal Vatovec. Tako upa, da se bodo očitki Bobnar premierju Robertu Golobu čim prej razrešili. Besede Goloba, da je edina trditev Bobnarjeve, ki drži, da je imela nalogo “policijo očistiti janšistov”, pa razume kot “štiklc” celotne koalicije pred volitvami. “Če pa je bila včerajšnja izjava predsednika vlade drugačna in je tudi kaj drugega mislil, je to seveda vprašanje, ki zahteva dodaten pregled, predvsem s tistimi, ki takšna dejanja preiskujejo,” je še navedel Vatovec.

Izjave pred in po seji vlade, ki se začne ob 10 uri  bomo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

Predstavniki zaposlenih s področja šolstva, kulture in znanosti so na protestnem shodu vladi danes sporočili, da so proti razvrednotenju njihovega dela. Zahteve po odpravi plačnih nesorazmerij, usklajevanju plač z inflacijo in utrjevanju strokovnih nazivov so pred vladnim poslopjem izrazili opremljeni s transparenti, piščalkami in trobljami.

 

Na shodu se je zbralo več sto ljudi. Glavnino so predstavljali sindikalne zaupnice in zaupniki Sindikata vzgoje, izobraževanja in kulture Slovenije (Sviz), ki je protest organiziral. Ob njih se je shoda udeležilo tudi po nekaj članov sindikata iz vsakega zavoda, kjer je Sviz organiziran.

Kot je poudaril glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj, želijo vladi sporočiti, da je njen predlog za odpravo plačnih nesorazmerij za njihove člane – teh je več kot 36.000 – povsem nesprejemljiv. Ne odpravlja, ampak jih ohranja in prenaša v nov plačni sistem, na delovnih mestih s strokovnimi nazivi v vzgoji in izobraževanju ter kulturi pa nesorazmerja celo povečuje, je pojasnila predsednica glavnega odbora Sviza Marjana Kolar.

Po njenih besedah so predlog zavrnili, a žal niso dobili občutka, da jih vlada jemlje resno. Če jim vlada tokrat ne bo prisluhnila, pa se jih bo prihodnjič zbralo več in takrat morda to ne bo shod, ampak morda odmrznitev stavke, so napovedali.

Zahtevajo odpravo plačnih zaostankov za zaposlene v šolstvu, znanosti in kulturi, ohranitev in utrjevanje strokovnih nazivov v šolstvu in kulturi, prednostno odpravo plačnih nesorazmerij v spodnji tretjini plačne lestvice, zlasti za skupino J, ter sprotno usklajevanje osnovnih plač zaposlenih v javnem sektorju z inflacijo, je Kolar strnila njihove zahteve.

Zbrani pa so s transparentni vladi tudi sporočali, da šolstvo razpada in pozvali, naj ga ne rešuje na njihovih plečih. Spraševali so se, “komu koristi uničenje javnega šolstva in kdo bo učil naše otroke”. Da je v igri mnogo več kot zgolj gole plače, je poudaril tudi Štrukelj.

Dodal je, da že ves čas poskušajo dopovedati oblastem in celotnemu političnemu razredu, da razvrednotenje pedagoškega, znanstvenega, strokovnega in ustvarjalnega dela pomeni, “da pod vprašaj postavljamo našo prihodnost, uravnotežen razvoj, novo vedenje in znanje in nujno potrebno refleksijo družbe, da se s tem odnosom ogroža prihodnja kakovost življenja našega prebivalstva, ki ga brez ustreznega položaja teh treh dejavnosti ni in ne bo”.

“V primerjavi s ceno, ki jo bo naša družba plačala za to neumnost, za razvrednotenje strokovnih nazivov, je privarčevanje nekaj proračunskih milijonov naravnost absurdno in je hkrati tudi zgovorna ilustracija kratkovidnosti oblasti,” je prepričan Štrukelj.

Pri tem je opozoril, da smo v vzgoji in izobraževanju soočeni z največjo in najbolj kompleksno krizo po osamosvojitvi, pri čemer je pomanjkanje učiteljstva in drugega osebja najbolj očitna, a še zdaleč ne edina težava. Poudaril je, da v Svizu kategorično nasprotujejo, da lahko uči vsak, ki ima pet minut časa.

Podporo shodu so izrazili tudi v več sindikatih. “Mi smo z vami in mi stojimo za vami,” je zbranim sporočila podpredsednica Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Irena Ilešič Čujovič in napovedala skupen boj za predstavljene sindikalne zahteve. Vseh osem sindikatov, združenih v konfederacijo, med katerimi je tudi Sviz, bo po njenih besedah trdno vztrajalo pri svojih stališčih – tako za pogajalsko mizo kot na ulici.

Če bodo preslišani, napovedujejo nove aktivnosti, možna je tudi odmrznitev stavke. Protest SVIZ-a pred vlado bomo ‘prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu ob 14 uri.

COMMENTS

Wordpress (0)