“Resničnostni šov”: “V razpisu MORS ne boste našli ne moje mame (žal že pokojne), ne mojih prijateljev” – Marjan Šarec zavrnil primerjavo poslanke Paškove s Sanjo Ajanovič Hovnik – TOPNEWS.si

“Resničnostni šov”: “V razpisu MORS ne boste našli ne moje mame (žal že pokojne), ne mojih prijateljev” – Marjan Šarec zavrnil primerjavo poslanke Paškove s Sanjo Ajanovič Hovnik

“Resničnostni šov”: “V razpisu MORS ne boste našli ne moje mame (žal že pokojne), ne mojih prijateljev” – Marjan Šarec zavrnil primerjavo poslanke Paškove s Sanjo Ajanovič Hovnik

Poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek se  je v objavi na Facebooku odzvala na “projekt” Marjana Šarca, s katerim bo država namenila dva milijona evrov za plačilo resničnostnega šova, ki naj bi promoviral delo Slovenske vojske. “Zame je stvar jasna. Za vse nas v politki veljajo ista pravila politične odgovornosti in integritete. Če je politična odgovornost in videz veljal za Sanjo Ajanović Hovnik, potem isti kriteriji veljajo tudi za Marjana Šarca. Zdaj pa si grem kupit sendvič”.

Na istem omrežju ji je odgovoril Šarec, ki je zapisal, da se z njo glede istih kriterijev popolnoma strinja. A dodal, da v razpisu Morsa ne bomo našli njegove mame in prijateljev, jasno je tudi, kdo je v komisiji. “Predvsem pa je namen razpisa jasen in ne nazadnje preverljiv, saj ga bo lahko ocenil vsak, ki bo sedel pred televizijo,” je dodal.

Zapisal je tudi, da razpis še ni končan in da še teče pritožbeni rok, zato ni mogoče ničesar prejudicirati. “Slovensko vojsko, gasilce (katerih član sem) in civilno zaščito preveč spoštujem, da bi njihovo ime blatil z nezakonitimi razpisi,” je zatrdil. Dodal je, da so vrata nadzornim institucijam odprta na stežaj. “Svojo plačo pošteno zaslužim, če bi želel imeti več denarja, pa ne bi bil v politiki, temveč kje drugje,” je še dodal.

“Poslanka Mojca Šetinc Pašek je zapisala, da za nekdanjo ministrico Sanjo Ajanovič Hovnik in zame veljajo isti kriteriji. Se popolnoma strinjam. V razpisu MORS ne boste našli ne moje mame (žal že pokojne), ne mojih prijateljev predvsem pa je namen razpisa jasen in ne nazadnje preverljiv, saj ga bo moč oceniti vsakemu, ki bo sedel pred televizijo. Kdo je v komisiji je jasno, kot je jasen tudi namen. Poleg vsega navedenega pa naj dodam, da razpis še ni zaključen in teče pritožbeni rok, kamor se neizbrani lahko pritožijo, zato ne moremo ničesar prejudicirati. Slovensko vojsko, gasilce (katerih član sem) in Civilno zaščito preveč spoštujem, da bi njihovo ime blatil z nezakonitimi razpisi. Dokler je postopek v teku, samih podrobnosti ne morem komentirati in se vpletati v postopek. Ko pa bo le ta zaključen pa so vrata nadzornin institucijam odprta na stežaj. Predolgo sem že v tem poslu, da ne bi vedel, kako občutljiva stvar so razpisi. Svojo plačo pošteno zaslužim, če bi želel imeti več denarja pa ne bi bil v politiki temveč kje drugje.
Lep dan vsem!

Sindikat ministrstva za obrambo je Šarcu poslal odprto pismo, v katerem so zapisali, da čeprav podpirajo napore ministrstva pri tem, da bi se več mladih odločilo za poklic vojaka, “v oči bode nerazumno dejstvo, da ste za promocijo vojaškega poklica pripravljeni odšteti 1,9 milijona evrov”. Medtem ko po besedah sindikata ignorira odločitve sodišč glede plačila ur pripravljenosti na določenem kraju oziroma delovnem mestu pripadnikom SV.

Poslanska skupina NSi je zahtevala sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ zaradi porabe skoraj dveh milijonov evrov javnih sredstev ministrstva za obrambo za dokumentarno resničnostno serijo Vojak v akciji. Serija bo po prepričanju ministra za obrambo Marjana Šarca v Slovensko vojsko privabila nove kadre. Komisija bo zasedala v petek.

Po poročanju Financ je obrambno ministrstvo na javnem naročilu za serijo dobilo dve ponudbi. Družba Akademija Ris, svetovanje je oddala ponudbo v višini 1.949.403 evre z DDV, Sme kreativna produkcija in Multimedijske storitve Jan Kok pa ponudbo v višini 777.140 evrov z DDV.

Ministrstvo je cenejšo ponudbo izločilo kot nedopustno, ker partnerja nista oddala zahtevanega finančnega zavarovanja za resnost ponudbe, zahtevanih referenčnih potrdil in tudi dokazila, da se bo serija predvajala na televizijskih programih z nacionalnim dosegom.

Družba Akademija Ris je v lasti nekdanjega pripadnika specialnih enot Slovenske vojske (SV) Luke Zorenča. Družbo, ki je brez prometa in zaposlenih, je Zorenč prevzel dva meseca pred objavo poziva Morsa, za Večer pa je zatrdil, da ima za predvajanje na televiziji podpisano pismo o nameri, v katerem nastopajo kot zunanji izvajalci, kar je potrdila tudi medijska hiša Pro Plus.

Na sejo komisije DZ za nadzor javnih financ so tako poleg Šarca vabljeni tudi direktor Akademije Ris Luka Zorenč, predsednik nadzornega sveta Društva slovenskih režiserjev in režiserk Klemen Dvornik in predsednik sveta Slovenskega filmskega centra, javne agencije RS Peter Kep.

COMMENTS

Wordpress (0)