(VIDEO) “Počelo je, počelo” – Seja DZ-ja v petek 13. tega, ki se je začela ob 13-tih, ob glasovanju razgalila nesoglasja v Svobodi – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Počelo je, počelo” – Seja DZ-ja v petek 13. tega, ki se je začela ob 13-tih, ob glasovanju razgalila nesoglasja v Svobodi

(VIDEO) “Počelo je, počelo” – Seja DZ-ja v petek 13. tega, ki se je začela ob 13-tih, ob glasovanju razgalila nesoglasja v Svobodi

Običajno velja,  da je petek pa še 13-tega  slab dan, še posebej za tiste, ki so malo vraževerni.  Tako poslanci, kot ministri kot tudi navadni smrtniki si želijo, da bi bilo petka čimprej konec in da gredo na zasluženi vikend  vikend. Čeprav je bila na dnevnem redu pomembna točka v  DZ -ju in sicer imenovanje nove ministrice za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in  razrešitev ministrice za kmetijstvo Irene Šinko.

Čeprav je sprva izgledalo, da bo vse potekalo zelo rutinsko, sem sam že petkrat pospravil kamero in jo znova namestil na objektiv  in če  ne bi čakali na izjavo predsednika vlade  Roberta Goloba bi enostavno pospravil in šel.  Čeprav bi naredil veliko napako saj je bilo dogajanje v ozadju več kot zanimivo in je nakazoval, da se bo zgodilo nekaj velikega.

Najprej je predsednica državnega zbora zamudila na glasovanje  o novi ministrici za zdravje, kar naj bi bilo zgolj posledica naključja, vendar pustimo to. Zanimivo je bilo že, da je v parlament prišla  sekretarka Gibanja Svobode, ki je sicer običajno v DZ- ju, ko je tam tudi ministrska  ekipa in predsednik vlade  Robert Golob, vendar je bila danes neobičajno dobre volje, kar je sicer na njen zaskrbljeni obraz presenetljivo. Morda zato, ker je za ministrom za okolje Urošem Brežanom odšla še druga ministrica Irena Šinko, ki naj  ne bi bila dobro zapisana v njeni beležnici.

Vendar se je ob glasovanju o razrešitvi ministrice zgodil9o nekaj, ki je seveda bila razrešena zgodilo nekaj, kar pa ni običajno in sicer predsednica državnega zbora se je pri glasovanju vzdržala. Svoj glas je obrazložila takole:

MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ (PS Svoboda): Hvala lepa.
V naši državi imamo en čuden sistem, in to je, da ministre imenuje in razrešuje Državni zbor. Tako, kot imamo še en čuden sistem, da ministre oziroma da sodnike izvoli Državni zbor. Sama menim, da na ta način oblasti niso ločene na tri veje, tako kot bi morale biti. Jaz se težko izrekam o tem, kakšen je odnos med premierjem in ministrico za kmetijstvo. Ni me zraven, ne vem tega. Vem samo eno, ministrica za kmetijstvo je, vsaj kar se tiče kabineta predsednice Državnega zbora sodelovala odlično. Ministrica za kmetijstvo je bila prisotna ves čas na posvetu za boljšo prihodnost živali, edina od ministrov, ki je bila prisotna ves čas. Tako da, spoštovana ministrica, jaz vas spoštujem, jaz vam želim vse dobro. Kot sem pa že rekla, mislim, da ni prav, in da je skrajni čas, da nekaj naredimo in spremenimo Ustavo v tem delu, in da naj bo premier tisti, ki bo izbiral svojo ekipo, in ki bo tudi razreševal svojo ekipo. Tako da, jaz danes o vaši razrešitvi ne bom glasovala.
Hvala lepa.

Čeprav je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič svoj glas obrazložila z ustavno materijo pa je na dan izbruhnil spor, ki v Svobodi tli že nekaj časa in ima, po pripovedovanju obveščenih petdeset odtenkov sive. Eno je jasno Poslanska skupina Svobode  po današnjem petku 13- tega ne bo več takšna, kot je bila do sedaj, vsaj navzven ne. Svoj glas je obrazložila tudi poslanka Mojca Šetinc Pašek, čeprav je je glasovala za razrešitev Šinkove.

MOJCA ŠETINC PAŠEK (PS Svoboda): Ja, hvala lepa.
Naj povem zakaj danes obrazlagam svoj glas. Spoštovani kolegice in kolegi zato ker sem sicer bila zadnje dni na bolniški in me je precej ljudi, zlasti iz novinarskih vrst klicalo in spraševalo direktno, neposredno, kako bom danes glasovala, in sem rekla ne vem ker sem bolna ne vem bom videla kako bo tekla danes razprava in ta razprava danes me v bistvu vodi k temu, da me razlogi za razrešitev ministrice niso pravzaprav posebej prepričali. Z ministrico sem sama sodelovala zgledno, lahko rečem, da smo tako sodelovali vsi v državnem zboru. Zdi se mi, da je bil njen odnos do poslancev profesionalen. Sama osebno ocenjujem, da je na ministrstvu delo zastavila po strokovnih preferencah in da je kolikor se je le dalo, poskušala nekako izogniti temu, da bi podlegla pritiskom razno raznih lobijev, ali so to kmetijske zbornice, kmetijska združenja ali pa razne aktivistične ljubiteljske združbe in skupine. Torej to je eden od razlogov, ki me je nekako vodil v neko dilemo, ampak sama osebno pri glasovanju v zvezi z Vlado in v zvezi z imenovanjem ministrov sledim strogo načelu, da ministre imenuje oziroma predlaga Državnemu zboru v imenovanje predsednik Vlade. Končno je predsednik Vlade tisti, ki tudi koordinira delo ministrske ekipe in mora biti kar se da v dobrih odnosih s slehernim od svojih ministrov. Kot pa ugotavljam, je glavni razlog razrešitve ministrice pravzaprav v tem, da je ta odnos med predsednikom Vlade in ministrico narušen in da nekega zaupanja med njima več ni, kar pomeni, da bo delo ekipe slabo in to je tisto zaradi česar bom podprla razrešitev ministrice. Hvala.

COMMENTS

Wordpress (0)