Zvezdan Martić na avdienci pri Robertu Golobu – Pri Janševih pa slavijo odpovedi naročnin “rdeči greznici” – TOPNEWS.si

Zvezdan Martić na avdienci pri Robertu Golobu – Pri Janševih pa slavijo odpovedi naročnin “rdeči greznici”

Zvezdan Martić na avdienci pri Robertu Golobu – Pri Janševih pa slavijo odpovedi naročnin “rdeči greznici”

Predsednik vlade Robert Golob se je danes srečal s predsednikom uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Zvezdanom Martićem, ki je premierja seznanil s finančnimi razmerami na javnem zavodu. Dogovorila sta se, da bo uprava posredovala vladi celovito poročilo o poslovanju zavoda, so zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Finančna stabilnost in ustrezno financiranje javne službe, ki jo opravlja RTVS, sta pogoj za neodvisno in kakovostno delovanje največjega medijskega zavoda v državi, so navedli.

Martić je finančno stanje zavoda na novinarski konferenci v začetku oktobra ocenil kot alarmantno. Odhodki zavoda so bili namreč že v obdobju od januarja do avgusta višji od prihodkov za 6,3 milijona evrov, medtem ko je prejšnje vodstvo v oceni napovedalo tak rezultat šele ob koncu leta, je povedal. Po oceni uprave bo RTVS končala poslovno leto z negativnim rezultatom v višini približno deset milijonov evrov, če bodo že sprejeti ukrepi uprave dosegli svoj namen.

Ko je Martić začel delati kot predsednik uprave, je ugotovil, da zavod že nekaj mesecev najema posojila za izplačilo plač. V nekaj dneh je moral tudi sam podpisati pogodbo za novo posojilo v višini 4,3 milijona evrov, da je zavod lahko izplačal plače, je povedal.

Nekdanji generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je Martićeve navedbe o alarmantnem finančnem stanju na RTVS označil za “netočnosti, neresnice in laži”. Med drugim je zavrnil Martićevo trditev, da RTVS že nekaj mesecev najema kredite za izplačilo plač. “V času mojega mandata smo pri zakladnici julija 2023 najeli 1,3 milijona evrov za regres. Znesek je bil vrnjen v roku nekaj dni. To je bila stalna praksa tudi prej,” je zapisal na družbenem omrežju X.

COMMENTS

Wordpress (0)