“Verjetno obstaja pomemben razlog, zakaj ob PV vlade RS sedi Tina Gaber” – Jelko Godec zanima “namena sodelovanja gospe na EU Council”; “Partnerski program, Jelka,” odgovarja omrežje X – TOPNEWS.si

“Verjetno obstaja pomemben razlog, zakaj ob PV vlade RS sedi Tina Gaber” – Jelko Godec zanima “namena sodelovanja gospe na EU Council”; “Partnerski program, Jelka,” odgovarja omrežje X

“Verjetno obstaja pomemben razlog, zakaj ob PV vlade RS sedi Tina Gaber” – Jelko Godec zanima “namena sodelovanja gospe na EU Council”; “Partnerski program, Jelka,” odgovarja omrežje X

Voditelji držav članic EU, med njimi premier Robert Golob, bodo danes na neformalnem zasedanju v španski Granadi začeli razpravo o prihodnjih strateških prioritetah EU in njeni pripravljenosti na nadaljnje širitve. Del razprave pa bodo posvetili tudi soočanju z migracijami in nadaljnji podpori Ukrajini.

A bolj kot sama vsebina srečanja, vsaj sodeč po odzivih na družbenih omrežjih, je za slovensko javnost pomembna fotografija, ki jo je na družbenem omrežju X objavil hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković  na letalu, iz katere je razvidno, da Robert Golob s spremljevalko Tino Gaber leti na jug Španije.

 

https://twitter.com/AndrejPlenkovic/status/1709858196163019081

Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS, je pri tem zapisala: “Verjetno obstaja pomemben razlog, zakaj ob predsedniku vlade RS sedi. Bi prosila za posredovanje krajše obrazložitve namena sodelovanja gospe na srečanju.”

https://twitter.com/anusabole/status/1709983944140030350

V Granadi na jugu Španij od včeraj namreč  poteka tretje zasedanje Evropske politične skupnosti, neformalne platforme za izmenjavo stališč med voditelji članic EU in drugih evropskih držav.

Kot je zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, današnje zasedanje v Španiji predstavlja začetek “pomembnega premisleka o prihodnjih prioritetah unije”. Rezultat tega premisleka v prihodnjih mesecih bo oblikoval strateško agendo prihodnje zakonodajno obdobje 2024-2029, je zapisal.

Pomemben del te razprave je pripravljenost na nadaljnje širitve unije, ki je z rusko agresijo na Ukrajino znova dobila zagon. Govorili bodo o morebitnih institucionalnih spremembah, spremembah odločanja ter financiranju razširjene unije.

Predsednik Evropskega sveta v ponedeljkovem pismu ni omenil svoje zaveze z Bleda, da bi morale biti EU in tudi države kandidatke na širitev pripravljene do leta 2030, a se bodo voditelji težko izognili razpravi o tem.

Med kandidatkami za članstvo je tudi Ukrajina, ki je tudi na dnevnem redu današnjega zasedanja. Voditelji bodo govorili o nadaljnji podpori tej državi na vojaškem, finančnem in humanitarnem področju.

Razpravljali pa bodo še o soočanju z migracijami, potem ko EU znova beleži porast števila prihodov migrantov. Govorili bodo predvsem o zunanjem vidiku migracij, pri čemer je ključno sodelovanje s tretjimi državami. Razpravo pa bo po pričakovanjih zaznamoval tudi v sredo doseženi dogovor o krizni uredbi v okviru migracijskega pakta.

COMMENTS

Wordpress (0)