(V ŽIVO) Odstopljeni minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan pred novinarje – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Odstopljeni minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan pred novinarje

(V ŽIVO) Odstopljeni minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan pred novinarje

Uroš Brežan je v ministrsko ekipo vlade Roberta Goloba vstopil z bogatimi izkušnjami na lokalni ravni, vrsto let je vodil tolminsko občino. To je bila dobra popotnica za vodenje resorja naravnih virov in prostora, a je moral ob očitkih o slabi odzivnosti ministrstva po avgustovski ujmi, premajhni operativnosti in neodločnosti, odstopiti.

Informacije o predčasnem odhodu Brežana z ministrske funkcije sicer niso prišle povsem nepričakovano. O njegovem slovesu se je ugibalo že v preteklih mesecih, ko je bilo govora o morebitni rekonstrukciji vlade, realizacijo katere je premier, kot se je izkazalo, vsaj v manjšem obsegu očitno preložil na jesenske mesece.

Brežan, ki prihaja iz kvote Gibanja Svoboda, je sicer v svojem manj kot leto in pol trajajočem mandatu kot minister v DZ prisegel dvakrat – prvič junija lani kot minister za okolje in prostor, drugič pa januarja, ko je v okviru načrtovane reorganizacije vlade prevzel funkcijo ministra za naravne vire in prostor.

Takoj po nastopu položaja ministra za okolje in prostor je moral zagristi v iskanje stabilnih vodnih virov za slovensko Istro, skupaj z ministrico za kmetijstvo Ireno Šinko, ki se, kot kaže, prav tako poslavlja s položaja, pa sta se ukvarjala s sanacijo goriškega Krasa, ki ga je lani poleti zajel obsežen požar.

Konec lanskega novembra se je pridružil slovenski delegaciji na podnebnih pogajanjih v egiptovskem Šarm el Šejku, na katerih je bila sprejeta zgodovinska odločitev o ustanovitvi sklada za pomoč državam, ki so najbolj izpostavljene posledicam podnebnih sprememb. Sredi decembra pa je na konferenci o biološki raznovrstnosti v kanadskem Montrealu sodeloval pri sprejetju zgodovinskega dogovora za zaščito svetovnih vrst in ekosistemov.

Prva težja preizkušnja zanj v novi vlogi zaveznika narave in vodnih virov je prišla marca letos, ko so se kmetje z razburjenjem odzvali na vsebino novega programa območij Natura 2000, problematika se je po sprva neuspešnih pogovorih, kmečkih protestih in pogajanjih umirila s pristankom vlade na prostovoljne ukrepe za kmetovanje na območju Nature 2000, kar pa mora potrditi še Evropska komisija.

Spomladi je odmevala tudi odločba ministrstva glede odstrela 230 rjavih medvedov iz narave. Razburila je nevladnike, k ponovnemu razmisleku glede odločbe je nato ministra pozval tudi premier Golob, ki pa se je po pogovoru z Brežanom sicer z odločbo strinjal, a opozoril na nujnost široke javne razprave z vključitvijo pristojnih institucij in predstavnikov civilne družbe.

V odgovor na to so na ministrstvu med drugim prenovili strokovno posvetovalno skupino za upravljanje velikih zveri in ustanovili tudi interesno posvetovalno skupino, namenjeno vključevanju različnih pogledov v ukrepe upravljanja velikih zveri v državi. Z ustanovitvijo širše oblikovane delovne skupine pa je Brežan odgovoril tudi zahtevam kmetov, ki so okrepili pozive k nadaljnjem zmanjšanju populacije zveri in divjadi.

Brežan je konec junija s sodelavci javno predstavil vsebino novo sprejete strategije prostorskega razvoja Slovenije do leta 2050. Ta odpira vrata umeščanju drugega bloka jedrske elektrarne v prostor, kar dosedanja strategija ni dopuščala.

Brežanov mandat so zaznamovale tudi poplave. Najprej je zaradi očitkov o nepravilnosti in netransparentnosti postopka izbire naložb za zmanjšanje poplavne ogroženosti v okviru načrta za okrevanje in odpornost v času ministrovanja njegovega predhodnika Andreja Vizjaka v letih 2021 in 2022 odredil notranjo revizijo. Ta je pred poletjem pokazala določene pomanjkljivosti glede ustreznega evidentiranja dokumentov in tudi nedoslednosti pri projektih srednje Save in Drave. Brežan je takrat zagotovil, da bo Direkcija RS za vode opravila vnovičen pregled in ovrednotenje nabora omenjenih projektov.

Prav izvedba protipoplavnih ukrepov pa bo v skladu z napovedmi predstavljala tudi pomemben del prihodnjih ukrepov, ki jih načrtuje vlada v okviru sanacije po avgustovski obsežni povodnji. V zadnjih tednih se je Brežan v prvi vrsti namreč ukvarjal predvsem z zagotavljanjem pretočnosti rečnih strug, temu bo sledila sanacija.

A v lokalnih skupnostih, ki so jih prizadele poplave, opozarjajo na počasnost postopkov, ministrstvo je postalo ozko grlo, številne pripombe pa so po besedah premierja Goloba prihajale tudi z drugih resorjev.

Golob sicer Brežanu ne očita počasnosti intervencijskih ukrepov po poplavah, “ampak je problem predvsem v tem, kako so se organizacijsko vzpostavili, da bi lahko bili hitri in učinkoviti pri sproščanju sredstev za poplačilo del in bi lahko, če se nič ne bi spremenilo, to pripeljalo na primer do likvidnostnih težav, o katerih govorijo župani”. Intervencijska dela so sicer potekala brez zastojev, je ocenil za STA. Brežan odločitve za odstop javno še ni pojasnil.

Nezadovoljni z Brežanovim vodenjem naj bi bili sicer tudi uslužbenci ministrstva. Po informacijah virov z ministrstva naj bi Brežan zaradi nezaupanja do sodelavcev veliko dela prevzel sam nase, kar pa je posledično vodilo tudi v počasnejšo realizacijo projektov.

Brežan, rojen 12. aprila 1972, se je sicer po končanem študiju na ljubljanski ekonomski fakulteti najprej zaposlil v podjetju M servis, nato pa prevzel vodenje lokalnega podjetniškega centra in projektov na Posoškem razvojnem centru.

Na lokalno politično pot se je podal z 31 leti s prevzemom funkcije podžupana tolminske občine. Za županski stolček se je prvič potegoval leta 2006, zaupanje volivcev pa je uspel ohraniti vse do lanskega junija, ko se je pridružil ministrski ekipi Golobove vlade.

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan bo danes ob 10.30 v preddverju ministrstva za naravne vire in prostor na Dunajski 48 dal izjavo za medije, so sporočili z ministrstva.

Izjavo bomo v živo prenašali na portalu Topnews.si in Youtube kanalu TopTV.si.

 

COMMENTS

Wordpress (0)