(V ŽIVO) Leto, meseci in dnevi “nevarnega življenja” za Golobove ministre – S čim sta se Irena Šinko in Uroš Brežan zamerila Robertu Golobu? – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Leto, meseci in dnevi “nevarnega življenja” za Golobove ministre – S čim sta se Irena Šinko in Uroš Brežan zamerila Robertu Golobu?

(V ŽIVO) Leto, meseci in dnevi “nevarnega življenja” za Golobove ministre – S čim sta se Irena Šinko in Uroš Brežan zamerila Robertu Golobu?

V medijih je od včeraj veliko zanimanje za današnjo sejo vlade, na kateri bo sicer vlada med drugim obravnavala predlog resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od leta 2023 do leta 2030. Primarni cilj nacionalnega programa je prizadevanje za zmanjšanje najhujših posledic prometnih nesreč v cestnem prometu, je razvidno iz gradiva, pripravljenega za obravnavo na vladi.

 

Vendar se “nesreče” ne dogajajo samo na cesti, ampak tudi v politiki, kjer je menda vzdušje na sejah vlade precej napeto, saj naj bi predsednik vlade velikokrat izgubljal živce – menda zaradi nesposobne ministrske ekipe.  Po urbani legendi naj bi na eni od sej ministrom očitam slabo delo in da naj bi bilo na tem in tem področju nič ali premalo narejenega. Vendar naj bi nekdo iz ministrske ekipe vendarle zbral pogum in Golobu zabrusil:  “toliko, kot je bilo narejeno na zdravstvenem resorju,” ki ga je tri mesece vodil premier Golob.

Če bi kdo vprašal, kot zunanjega opazovalcu  kdo bo na spisku za zamenjav, bi verjetno težko s prstom  pokazal na Ireno Šinko in Uroša Brežna, saj  sta vsaj, ko gre za medijski vtis, delovala precej mirno in vsaj zdelo se je, da sta  lojalna  predsedniku vlade.

Ena od teorij, ki se širi je, da se pravzaprav nista zamerila Golobu ampak Golobovi partnerici Tini Gaber, ki je pokazal veliko občutljivost za okoljske in probleme povezne z kmetijskim resorjem in varstvom živali.  Po drugi teoriji pa je najbolj nevarno, če te odpika generalna sekretarka Svobode Vesna Vuković, saj lahko v tem primeru izbiraš samo, kot pri Putinu – “window or tea”. Vendarle se zdijo omenjene urbane legende preveč enostavne.

Po tem, ko je postalo jasno, da se obetajo menjave na čelu okoljskega in kmetijskega resorja, naj bi bilo danes več znanega o nadaljnjih korakih ministrov Uroša Brežana in Irene Šinko. Brežan naj bi po neuradnih informacijah odstopil. Ni pa še jasno, ali bo to storila tudi Šinko ali bo premier Golob v DZ poslal predlog za njeno razrešitev.

Na seznamu pomanjkljivosti v delu ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Šinko naj bi bilo sicer med drugim neučinkovito delo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. S predsednikom vlade Robertom Golobom sta se o razhodu pogovarjala v torek, pri čemer po besedah Šinko premier ni predstavil razlogov za njeno zamenjavo. Kot je še dejala, je Golobov sporočilo o njenem odhodu sprejela kot normalno dejstvo.

Vendar pa glede na dosedanje izjave Šinko najverjetneje ne bo odstopila sama, pač pa naj bi pustila, da “jo razreši DZ, ki jo je tudi imenoval”. Ali bo torej premier Golob sam podal predlog za njeno razrešitev, bi utegnilo postati jasno danes.

Z ministrskega položaja pa se bo moral posloviti tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki naj bi odstop danes podal sam. Pri Brežanu naj bi bila težava predvsem v prepočasnih postopkih pri izvedbi sanacijskih ukrepov po nedavnih ujmah. Na tem resorju naj bi si želeli nekoga bolj odločnega.

Hkrati se ob napovedani interpelaciji obeta zahtevno obdobje za ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, nad katero se zgrinjajo očitki, povezani z visokimi stroški službene poti v New York in razpisom za nevladne organizacije. Ministrica, ki je do zdaj še imela podporo premierja in matične stranke Gibanje Svoboda, naj bi prav tako danes stopila pred novinarje.

Izjave pred in po današnji seji vlade bomo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu TopTV.si

COMMENTS

Wordpress (0)