Golob v DZ poslal predlog za razrešitev ministrice Šinko in odstopno izjavo ministra Brežana – TOPNEWS.si

Golob v DZ poslal predlog za razrešitev ministrice Šinko in odstopno izjavo ministra Brežana

Golob v DZ poslal predlog za razrešitev ministrice Šinko in odstopno izjavo ministra Brežana

Premier Robert Golob je danes v DZ poslal predlog za razrešitev ministrice za kmetijstvo Irene Šinko in odstopno izjavo ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana. Vodenje ministrstva za naravne vire in prostor bo začasno prevzela ministrica Alenka Bratušek, kmetijskega pa predvidoma Marjan Šarec.

Med razlogi za odhod Šinko je Golob v predlogu za njeno razrešitev med drugim navedel “odsotnost ustreznega in pravočasnega reagiranja v situacijah, ki so pomembne za zaščito potrošnikov na področju varnosti hrane oziroma živil”. Ministrica se namreč po premierjevi oceni ni ustrezno odzvala na situacijo, ko uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov, povezanih z neskladno in nevarno hrano, ter ni zagotavljala pravočasnega, jasnega in zanesljivega obveščanja javnosti o živilih, ki niso skladna ali varna za potrošnika.

Golob ministrici Šinko tako očita tudi, da je še po tem, ko je bila tematika izpostavljena tako strokovno kot javno, zagovarjala stališče uprave za varno hrano ter ga prepoznala kot ustreznega.

“Neodgovorno od kateregakoli ministra je, da se takrat, ko pride do delovanja, ki ogroža zdravje ljudi, ne zna pravočasno postaviti na stran ljudi,” je Golob še dejal za STA. Prav zaradi tega je Šinko izgubila zaupanje v uspešnost in učinkovitost dela, zato premier ocenjuje, da Šinko ne more več opravljati ministrske funkcije. Pod novim vodjem ministrstva pa pričakuje tudi menjavo na vrhu uprave za varno hrano.

Ob tem je dejal, da ga je presenetilo, da Šinko ne želi sama odstopiti. Začasno bo predvidoma ta resor, če bo DZ podprl Golobov predlog in Šinkovo razrešil, prevzel minister za obrambo Marjan Šarec.

Drugače je bilo z ministrom Brežanom, s katerim se je pogovoril v minulih dneh, je dejal Golob. “Tudi njemu sem razložil, od kod izvira moja izguba zaupanja v njegovo delo, minister Brežan je to sprejel in sam podal odstop. Tako da je s tem zame zgodba zaključena,” je dejal.

Kot je pojasnil, je bilo po avgustovski ujmi treba reorganizirati delo na marsikaterem ministrstvu, na ministrstvu za naravne vire in prostor pa to ni steklo dovolj hitro. “Zato je to ministrstvo postalo ozko grlo, ministrstvo ni bilo dovolj odzivno, številne pripombe so prihajale tudi z drugih resorjev,” je pojasnil Golob.

Na pomisleke, da bi menjava ministra lahko vsaj začasno celo zavrla postopke obnove, pa je Golob dejal, da je prepričan, da bo s tem, ko bo vodenje resorja začasno prevzela ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, koordinacija ekip na terenu, ki se ukvarjajo z obnovo tako vodne kot cestne in druge infrastrukture, boljša.

Ob tem je dejal, da Brežanu ne očita počasnosti intervencijskih ukrepov po poplavah, “ampak je problem predvsem v tem, kako so se organizacijsko vzpostavili, da bi lahko bili hitri in učinkoviti pri sproščanju sredstev za poplačilo del in bi lahko, če se nič ne bi spremenilo, to pripeljalo na primer do likvidnostnih težav, o katerih govorijo župani. Intervencijska dela so sicer potekala brez zastojev,” je ocenil premier.

Pričakuje, da se bo število ekip na terenu, tudi pri urejanju vodotokov, povečalo, njihova koordinacija pa bo boljša.

Tudi informacija o tem, da bo ministrstvo začasno prevzela Bratušek, je že romala v DZ, je dejal Golob. Njeno izbiro pa je pojasnil s tem, da je iskal izkušenega ministra, ki lahko hitro zagrabi to področje, obenem pa sta oba resorja zelo tesno povezana.

Na vprašanje, ali obžaluje, da so z zakonom o vladi to področje razbili v dve ministrstvi, pa je Golob priznal, da je bila vlada organizirana na način, da bi lahko čim bolj izkoristila razvojne potenciale, ne pa toliko za krizne razmere, kjer je seveda boljše imeti manj razvejano strukturo.

Spoštovani,

predsednik vlade dr. Robert Golob je danes, 4. 10. 2023, obvestil Državni zbor RS, da je prejel odstopno izjavo ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana ter Državnemu zboru RS predlagal, da funkcijo ministra za naravne vire in prostor, začasno opravljala mag. Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo.

Poleg tega je predsednik vlade dr. Robert Golob Državnemu zboru RS predlagal razrešitev ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko.

Razlog za razrešitev ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je v odsotnosti ustreznega in pravočasnega reagiranja v situacijah, ki so pomembne za zaščito potrošnikov na področju varnosti hrane oziroma živil.

Ministrica se tako ni ustrezno odzvala na situacijo v zvezi z obveščanjem pri Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ko uprava ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov, povezanih z neskladno in nevarno hrano ter ni zagotavljala pravočasnega, jasnega in zanesljivega obveščanja javnosti o  živilih, ki niso skladna ali varna za potrošnika. Še več, ministrica je tudi, ko je bila tematika izpostavljena tako strokovno kot javno, zagovarjala stališče UVHVVR ter ga prepoznala kot ustreznega.  

Glede na gornje je Irena Šinko kot ministrica izgubila zaupanje predsednika vlade, da bo uspešno in učinkovito opravljala delo, zato premier dr. Robert Golob ocenjuje, da ne more več opravljati funkcije ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Z lepimi pozdravi,

Služba za odnose z javnostmi
Public Relations Office

COMMENTS

Wordpress (0)