(V ŽIVO) “Dovolj je bilo čakanja” – Petkovi kolesarski protestniki “izgubili potrpljenje”, zato se danes vračajo pred ministrstvo za zdravje – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Dovolj je bilo čakanja” – Petkovi kolesarski protestniki “izgubili potrpljenje”, zato se danes vračajo pred ministrstvo za zdravje

(V ŽIVO) “Dovolj je bilo čakanja” – Petkovi kolesarski protestniki “izgubili potrpljenje”, zato se danes vračajo pred ministrstvo za zdravje

Pred Ministrstvom za zdravje je za danes napovedana “opozorilna protestna akcija in novinarska konferenca Glasu Ljudstva”. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, ki ga v celoti objavljamo spodaj imajo dovolj čakanja ob nakopičenih problemih v zdravstvu.

DOVOLJ JE BILO ČAKANJA …

Pred dvema tednoma smo vložili naš predlog interventnega zakona za rešitev javnega zdravstva (podrobnosti in besedilo zakona najdete: TUKAJ). Na zakon smo prejeli zelo pozitivne odzive in izjave podpore s strani mnogih zdravstvenih strokovnjakov, ki se zavzemajo za obrambo javnega zdravstva pred interesi dobičkarstva in privatizatorskih lobijev. Od parlamentarnega odbora za zdravstvo, poslanskih skupin, ministrstva in premierja, ki je trenutno tudi minister za zdravje, pa na žalost nismo prejeli konstruktivnih odzivov. Čeprav smo vse ključne odločevalce večkrat uradno naslovili, prosili za možnost osebne predstavitve zakona in jih hkrati pozvali, naj zakon po hitrem postopku sami sprejmejo v zakonodajni postopek, se naši zastopniki v parlamentu očitno še ne zmorejo ali ne želijo soočiti z resnostjo situacije in zdravstveno katastrofo, ki je z vsakim tednom večja…

.. ZAHTEVAMO UKREPE ZDAJ! 

Zato bomo jutri, ob 17:20 izvedli skupno protestno akcijo, s katero bomo simbolično ponazorili, da tisoči in tisoči oseb, ki živijo v strahu, bolezni in bolečinah, medtem ko čakajo na pregled, osebnega zdravnika, ginekologa ali pediatra, NISMO SAMO ŠTEVILKE, AMPAK SMO LJUDJE!
 
Med podatki, ki jih bomo predstavili je tudi srhljivo poročilo s področja pediatrične medicine: “Ob stopnji nujnosti zelo hitro, po kateri naj bi na vrsto prišli v dveh tednih, otroci na prve kardiološke preglede v povprečju čakajo kar 110 dni. Na pregled pri specialistu nevrologije čakajo v povprečju 99 dni, na urološki pregled 120 dni, na alergološki pregled pa kar 132 dni.” Ob teh podatkih smrt dveh otrok s srčno napako, ki smo ji bili priča pred kratkim, nikakor ni samo nesrečno naključje, ampak zgolj najbolj tragična posledica razpadajočega zdravstvenega sistema, ki pravico do dodatnih zaslužkov, popoldanskega dela in interese lobijev postavlja pred pravico pacientov do nujne, pravočasne in strokovne nege!

 
Tako kot smo bili to prisiljeni početi pod prejšnjo vlado, moramo očitno tudi pod trenutno vlado aktivni državljani in državljanke s pomočjo umetniških in direktnih akcij na ulicah opozarjati na kritične probleme v družbi. Za podajanje svojega sporočila bomo ponovno uporabili metodo pisanja s kredo, ki jo je prejšnja vlada poskušala celo kriminalizirati! Kako se bo nanj odzvala trenutna, pa lahko dokumentirate jutri ob 17:00 pred Ministrstvom za zdravje.

DIREKTNO BOMO NASLOVILI TRENUTNEGA MINISTRA ZA ZDRAVJE, ki je hkrati tudi vodja vlade in ima tako popolnoma v rokah škarje in platno, da lahko izpolni predvolilne zaveze za zaščito in krepitev javnega zdravstva.

Ne bomo sprejeli novih nebuloznih časovnic, odlaganj, polovičarskih ukrepov in prelaganja krivde ter odgovornosti. DOVOLJ JE BILO ČAKANJA, ČAS JE, DA PREDSEDNIK VLADE IN VSE KOALICIJSKE STRANKE ODLOČNO IN NEDVOUMNO UKREPAJO!

Na akciji bomo predstavili tudi kampanjo zbiranja 5000 overjenih podpisov, s katero začnemo 10. 10. 2023, da bomo vladni neodločnosti navkljub zakon vložili v parlamentarni postopek.

Trenutno je zaradi katastrofalnih pomanjkljivosti zdravstvenega sistema akutno prizadetih več sto tisoč oseb. Hkrati pa je zdravstvo področje, na katerem je vladajoča koalicija dala najbolj odločne zaveze volivcem in volivkam, zato se nam zdi izjemno pomembno in izrazito v javnem interesu, da o jutrišnji akciji in vsebini našega zakonskega predloga poročate karseda vsebinsko in obsežnosti problematike primerno. 

SRČNO UPAMO, DA SE VIDIMO JUTRI PRED MINISTRSTVOM ZA ZDRAVJE!

Iniciativa Glas ljudstva

Opozorilno protestno akcijo in novinarsko konferenco civilne iniciative Glas ljudstva, na kateri bodo opozorili na nujne spremembe zdravstvenega sistema in predstavili kampanjo zbiranja podpisov za predlog novele interventnega zakona v zdravstvu – pred ministrstvom za zdravje, bomo ob 17.uri prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu TopTV.si

COMMENTS

Wordpress (0)