Nacionalka: Ker so ji vzeli vodenje Dnevnika, Valentino Plaskan obšla nenadna slabost, zato so jo z rešilcem prepeljali na urgenco – TOPNEWS.si

Nacionalka: Ker so ji vzeli vodenje Dnevnika, Valentino Plaskan obšla nenadna slabost, zato so jo z rešilcem prepeljali na urgenco

Nacionalka: Ker so ji vzeli vodenje Dnevnika, Valentino Plaskan obšla nenadna slabost, zato so jo z rešilcem prepeljali na urgenco

 

Na TVS so v informativnem programu 1. sporeda v zadnjih dneh uvedli več sprememb na mestih urednikov in voditeljev. Pripravljajo tudi vsebinske osvežitve informativnih oddaj, ki jih gledalci že poznajo. Dnevnik bo poleg Saše Krajnca, Jasmine Jamnik in Katarine Veselič Golob spet vodila Elen Batista Štader, Valentina Plaskan in Nejc Krevs pa ne več. Ker Plaskanova ne bo več vodila Dnevnika, Plaskanovo so namreč,  kot rečeno  pred nekaj dnevi zamenjali kot voditeljico TV Dnevnika,  ji je včeraj domnevno zaradi stresa,  postalo slabo in  zato so jo reševalci naložili na nosila in jo z rešilcem odpeljali na urgenco, kar je pritegnilo veliko pozornost tvitosfere in seveda podpornikov bivšega režima na nacionalki.

Da je bil včerajšnji dan res stresen je na Twitterju zvečer potrdil Bojan Požar, ki je na poti v Maribor na Tepanjih namesto nafte v avto tankal bencin.

https://twitter.com/BojanPozar/status/1706747961508520301

Libertarec iz Londona Tomaž Štih  pa je, zaradi nenadne slabosti Valentine Plaskan, že napovedal “povračilne ukrepe” proti sedanji oblasti na RTV Slovenija. V neformalnih pogovorih glede okoliščin dogodka nam je včeraj, eden od zaposlenih povedal , da je tudi v prejšnjem režimu na nacionalki  veliko ljudi pristalo na urgenci in na bolniškem ali pa so enostavno dali odpoved, “vendar tega niso tako javno dokumentirali kot Plaskanova”.

https://twitter.com/BoenaSvoabo/status/1706688838704226339

Voditelji večerne dnevnoinformativne oddaje Odmevi, ki poleg svežih novic prinaša analize najpomembnejših dogodkov dneva, bodo še naprej Igor E. Bergant, Rosvita Pesek in Tanja Starič, so zapisali na Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Luke Svetine pa ne bo več med njimi.

Novinarko naj bi na urgenco spremljal novinar Luka Svetina, ki je na televizijo prišel v podobnih okoliščinah kot Plaskanova in je bil tako kot ona pred dnevi zamenjan kot voditelj Odmevov.

Oddajo Arena so vsebinsko osvežili. Dopisniške ekipe na terenu bodo pod tedenskim motom Pogled naprej s prizadetimi v poplavah preverjale potek obnove, gledalci pa bodo vprašanja o tem lahko tudi neposredno naslavljali na pristojne. Voditelji bodo v studiu gostili predstavnike države in vseh institucij, ki bodo odgovarjali na vprašanja o porabi denarja, prednostnih nalogah in najboljših rešitvah za varno prihodnost.

Po odstopu odgovorne urednice informativnega programa na 1. programu Televizije Slovenija (TVS) Jadranke Rebernik 19. septembra je v. d. odgovorne urednice postala Polona Fijavž. Njeni temelji vodili pri spremembah sta prisluhniti javnosti in zagotavljati verodostojne vsebine. V. d. odgovorne urednice bo do imenovanja nove odgovorne urednice ali urednika. Uprava zavoda bo postopke opravila v skladu z zakonom in v najkrajšem času, so zagotovili na RTVS.

Z odstopom Rebernikove so se po njihovih navedbah končali tudi mandati področnih urednikov v uredništvu informativnega programa. Do imenovanja nove ekipe bo v. d. urednika uredništva dnevnoinformativnih oddaj Dejan Ladika, medtem ko je do odstopa Rebernikove to uredništvo vodila Ksenija Koren. Nataša Rijavec Bartha bo v. d. urednice notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj, Marta Razboršek pa v. d. urednice zunanjepolitičnih oddaj.

Z vsemi sodelavci, ki bodo odslej opravljali nove novinarske naloge v skladu s svojimi pogodbami, so pred spremembami opravili osebne pogovore. Spremembe pa ne predvidevajo odpuščanj, so zagotovili na RTVS.

Kot so dodali, nova organizacija dela in prerazporeditev delovnih obveznosti med sodelavci omenjenega informativnega programa med drugim poteka z mislijo na kadrovsko stabilizacijo in optimizacijo razmer znotraj uredništva. Delo mora biti organizirano tako, da lahko informativni program opravlja svoje zakonske dolžnosti, med katerimi je ključno učinkovito in celovito obveščanje javnosti, so poudarili.

“Poslanstvo javnega zavoda RTVS je zagotavljanje relevantnih, aktualnih in kredibilnih informacij, ki jih javnost upravičeno pričakuje in zahteva,” so besede Polone Fijavž povzeli v sporočilu za javnost. Fijavž je poudarila, da dela z ekipo odličnih sodelavcev in izvrstnih novinarjev. Gledalcem želijo po njenih besedah zagotoviti najboljše, kar ponuja televizija.

Uprava zavoda medtem z zgroženostjo spremlja poskuse pritiska na uredništvo omenjenega informativnega programa in na Fijavževo. Poudarja, da so uredništva pri svojem delu avtonomna in neodvisna.

Kot so navedli, so mandati urednikov vezani na mandat odgovornega urednika. To pomeni, da dozdajšnji uredniki niso odstavljeni, ampak jim je z odstopom odgovorne urednice Rebernikove potekel mandat. “Vsak odgovorni urednik ima torej pravico sestaviti uredniško ekipo, s katero bo ustvarjal program,” so zatrdili.

Napade na Fijavževo vidijo kot neupravičene in zaskrbljujoče. Po njihovih navedbah je dialog znotraj hiše ključnega pomena, javnost pa bo o morebitnih spremembah, pomembnih za gledalce, obveščena.

COMMENTS

Wordpress (0)