(VIDEO) Škandal: Predsednik spodnjega doma kanadskega parlamenta Anthony Rota po govoru Zelenskega, s stoječimi ovacijami pozdravil 98-letnega nekdanjega vojaka divizije SS Galicija Yaroslava Hunka, “kot vojnega heroja, ki se je boril [za] ukrajinsko neodvisnost proti Rusom “ – TOPNEWS.si

(VIDEO) Škandal: Predsednik spodnjega doma kanadskega parlamenta Anthony Rota po govoru Zelenskega, s stoječimi ovacijami pozdravil 98-letnega nekdanjega vojaka divizije SS Galicija Yaroslava Hunka, “kot vojnega heroja, ki se je boril [za] ukrajinsko neodvisnost proti Rusom “

(VIDEO) Škandal: Predsednik spodnjega doma kanadskega parlamenta Anthony Rota  po govoru Zelenskega, s stoječimi ovacijami pozdravil 98-letnega nekdanjega vojaka divizije SS Galicija Yaroslava Hunka, “kot vojnega heroja, ki se je boril [za] ukrajinsko neodvisnost proti Rusom “

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtek zvečer iz ZDA prispel na nenapovedan obisk v Kanado, da bi pridobil pomoč Kijevu v boju proti ruski invaziji. Na letališču v Ottawi ga je sprejel kanadski premier Justin Trudeau.

V petek je imel Zelenski pogovore s Trudeaujem in nagovoril kanadski parlament.  Predsednik spodnjega doma kanadskega parlamenta Anthony Rota je v petek med obiskom ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega počastil 98-letnega Yaroslava Hunka iz North Baya v Ontariu. Po nagovoru Zelenskega v parlamentu , v katerem se je zahvalil Kanadi za podporo v vojni Ukrajine proti Rusiji, je Rota Hunka predstavil kot vojnega heroja, “ki se je boril [za] ukrajinsko neodvisnost proti Rusom in še danes podpira vojake.”

“Je ukrajinski junak, kanadski junak in zahvaljujemo se mu za vso njegovo službo,” je dejal Rota, medtem ko so člani stali v ovacijah.

“Govor Zelenskega je požel stoječe ovacije. Ta 98-letni ukrajinski Kanadčan, ki se je med drugo svetovno vojno boril za ukrajinsko neodvisnost proti Rusom, je bil prav tako pozdravljen z aplavzom”:

“Zelenski in Trudeau v kanadskem parlamentu pozdravljata ukrajinskega nacionalista, 98-letnega nekdanjega vojaka divizije SS Galicija Yaroslav Hunka. Ta fašistična Hunka se je borila za fašistični nemški rajh in ne za neodvisno Ukrajino. In na njegovih fašističnih rokah je kri judovskih, ruskih, beloruskih, poljskih otrok,” je na Twitterju zapisala Mira Hace.

Toda v nedeljo so judovske skupine obsodile čast, češ da je bil Hunka član enote Waffen-SS – 14. grenadirske divizije Waffen – ki je bila sestavljena iz etničnih Ukrajincev. Heinrich Himmler, vodilni član nacistične stranke v Nemčiji, je ustanovil Waffen-SS, ki je sodelovala pri množičnih streljanjih, protipartizanskem bojevanju in oskrbovanju stražarjev za nacistična koncentracijska taborišča.

»Dejstvo, da je bil veteran, ki je služil v nacistični vojaški enoti, povabljen v parlament in mu je bil v parlamentu požel stoječe ovacije, je šokantno,« je izjavil Center prijateljev Simona Wiesenthala za študije holokavsta.

Vprašanje opozarja na kontroverzne elemente ukrajinske zgodovine, ko so se skrajno desničarski nacionalisti, kot je Stepan Bandera, povezali z nacisti, da bi izgnali Sovjete in pridobili ukrajinsko suverenost. Nekatere ukrajinske sile so sodelovale v nacističnih grozodejstvih, vendar je njihov boj za neodvisnost nekatere sodobne ukrajinske enote privedel do tega, da častijo podobe in ikonografijo starih enot. Aprila je na primer ukrajinsko obrambno ministrstvo objavilo, nato pa izbrisalo sliko ukrajinskega vojaka z našitkom, na katerem je Totenkopf , nacistični simbol.

Ukrajina, ki jo vodi judovski predsednik, pravi, da je iz svojih vrst izločila ekstremistične elemente, predvsem v bataljonu Azov . Toda zgodovinski odnos je ostal občutljiv, ker je ruski predsednik Vladimir Putin lažno razglasil Ukrajino za nacistično državo, s čimer je upravičil svojo nezakonito invazijo.

»V času naraščajočega antisemitizma in izkrivljanja holokavsta je neverjetno zaskrbljujoče videti, kako se kanadski parlament dvigne in zaploska posamezniku, ki je bil član enote Waffen-SS, nacistične vojaške veje, odgovorne za umore Judov in drugih ter ki je bila med Nürnberškim procesom razglašena za zločinsko organizacijo,« so sporočili iz Centra prijateljev Simona Wiesenthala.

Center prijateljev Simona Wiesenthala je pozval k opravičilu in pojasnilu, kako je Hunka prišel do povabila v kanadski parlament.

Rota se je v nedeljo opravičil za incident in dejal, da sprejema “polno odgovornost”. Urad predsednika spodnjega doma parlamenta se ni takoj odzval na prošnjo za komentar, ki je zahtevala več informacij o incidentu.

»V svojih komentarjih po nagovoru ukrajinskega predsednika sem v galeriji prepoznal posameznika. Pozneje sem izvedel več informacij, zaradi katerih obžalujem svojo odločitev,” je dejal Rota v izjavi . »Še posebej se želim najgloblje opravičiti judovskim skupnostim v Kanadi in po svetu. Sprejemam polno odgovornost za svoja dejanja.”

Rota je dodal, da nihče od njegovih kolegov poslancev ali članov ukrajinske delegacije ni bil vpleten v povabilo in priznanje Hunka.

Ann-Clara Vaillancourt, tiskovna predstavnica kanadskega premierja Justina Trudeauja, je v nedeljo izdala izjavo, v kateri je Rotino opravičilo označila za “pravo stvar”.

“Kabinet predsednika vlade ali ukrajinska delegacija nista bila vnaprej obveščena o povabilu ali priznanju,” piše v izjavi. “Predsednik je imel svojo lastno dodelitev sedežev za goste v petkovem nagovoru, ki sta jih določila sam predsednik in njegova pisarna,” poroča Washinton Post.

COMMENTS

Wordpress (0)