(VIDEO)”Nikoli ne bomo priznali Kosova, lahko nas ubijete” – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potrdil so bili danes ubiti trije Srbi s Kosova, dva sta huje ranjena – TOPNEWS.si

(VIDEO)”Nikoli ne bomo priznali Kosova, lahko nas ubijete” – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potrdil so bili danes ubiti trije Srbi s Kosova, dva sta huje ranjena

(VIDEO)”Nikoli ne bomo priznali Kosova, lahko nas ubijete” – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potrdil so bili danes ubiti trije Srbi s Kosova, dva sta huje ranjena

V samostanu v kraju Banjska na severu Kosova se je zvečer končal spopad med oboroženimi skupinami in kosovsko policijo, je sporočil kosovski notranji minister Xhelal Svecla. Dodal je, da je nadzor na območju znova prevzela policija in da je tam zdaj mirno, poročajo tuje tiskovne agencije.”Območje je po več spopadih znova pod nadzorom,” je novinarjem dejal minister.

Spopadi med kosovsko policijo in oboroženimi skupinami so na severu Kosova izbruhnili potem ko je bil ponoči v napadu v kraju Banjska ubit policist, še en pa je bil ranjen. V spopadih so bili po navedbah kosovske policije ubiti trije napadalci, več ljudi so pridržali.

Oglasil se je tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je dejal, da je umor policista na Kosovu nesprejemljiv in da za takšno dejanje ni opravičila. Ob tem je poudaril, da srbska vojska in policija nimata nobene povezave s tem incidentom.

“Po naših podatkih so bili s KiM ubiti trije Srbi , dva z ostrostrelskim strelom z velike razdalje, po nepotrebnem, dva huje ranjena, četrta oseba pa naj bi bila ubita”, je dodal Vučić. Danes ponoči okoli 2.46 je skupina Srbov s Kosova in Metohije postavila dva tovornjaka kot barikade v Banjski na severu Kosova in Metohije.

Potem pride kosovska policija, ki poskuša te barikade odstraniti, pride do spopada s Srbi, ki so postavili barikade, v tem spopadu pa je bil ubit policist. Ob 8.57 so zaprli prehoda Jarinje in Brnjak, streljanje in spopadi še vedno trajajo. ob 10.15 Albanci sporočajo, da so štiri srbska mesta območja terorističnih operacij – je dogajanje povzel  predsednik Srbije

Med izrednim govorom v zvezi s zadnjimi dogodki na Kosovu je tudi  dejal, da se je zgodilo tisto, na kar je že dolgo opozarjal, in sicer, da so se Srbi vznemirili zaradi “terorja” kosovskega premierja Albina Kurtija. Kot je dejal, je Kurti edini krivec za vse, kar se dogaja na Kosovu in Metohiji, “čeprav ima tudi pomoč od tistih v mednarodni skupnosti”. “Kurti je edini, ki želi spore in vojno, njegova želja je, da nas potegne v spore z zvezo Nato,” je  poudaril Vučić.

“Ves čas so iskali razlog, zakaj bi krivili Srbijo, dokler ne priznamo Kosova. Pritisk na Srbijo, da se ustvarita dve strani, na eni strani sektor Nata pri nas, ki pravi, da je Srbija zločinska država, na drugi pa neodgovorni, ki niso prišli na Kosovo, lažni domoljubi, desničarji, ki pozivajo k spopadom. Ta pritisk se bo nadaljeval. Toda moje sporočilo tistim, ki mislite, da bo Srbija priznala Kosovo in to, kar ste danes naredili, pravim, da ne bomo nikoli priznali neodvisnega Kosova, lahko nas vse pobijete, naredite karkoli, Srbija ne bo nikoli priznala neodvisnega Kosova! Pripravljeni smo na pogovor, vedno. In pozabite na priznanje Kosova”,  je dejal Vučić.

Napovedal je, da bodo odločitve sprejemali previdno in podrobno ter jih predstavili v prihodnjih dneh. Mednarodno skupnost je pozval, da se na Kosovu oblikuje združenje srbskih občin ter zagotovi prisotnost policije. “To je edini način, da Srbi ne bodo več izgnani in da ne bo več sporov,” je dejal.

Kosovski premier Albin Kurti je napade označil za teroristično dejanje s podporo Beograda, kosovska predsednica Vjosa Osmani pa je prekinila obisk v New Yorku. Mednarodna skupnost je dogajanje na Kosovu najostreje obsodila, posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak pa je prispel na Kosovo.

Nasilje je najostreje obsodil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki se je danes pogovarjal tako s Kurtijem kot Vučićem ter pozval k ponovni vzpostavitvi miru in stabilnosti.

 

COMMENTS

Wordpress (0)