Newsweek: Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pravi, da bo oslabitev Rusije pomagala ZDA, da se osredotočijo na izziv Kitajske – TOPNEWS.si

Newsweek: Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pravi, da bo oslabitev Rusije pomagala ZDA, da se osredotočijo na izziv Kitajske

Newsweek: Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pravi, da bo oslabitev Rusije pomagala ZDA, da se osredotočijo na izziv Kitajske

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je na dogodku, ki ga je gostil Svet za zunanje odnose ob robu Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, v četrtek dejal, da je glavni cilj njegovega obiska “mobilizacija podpore Ukrajini”. Zmaga Kijeva pri upiranju vojni, ki jo je Moskva sprožila pred več kot letom in pol, je “v našem varnostnem interesu”, je dejal Stoltenberg poroča ameriški tednik Newsweek.

Posledice takšne izgube, je opozoril, bi se čutile zunaj Evrope in se razširile tudi v Azijo, kjer je kitajski predsednik Xi Jinping obljubil, da bo ponovno zavzel sporni otok Tajvan.

“To bo tragedija za Ukrajino, če zmaga predsednik [Vladimir] Putin, a bo tudi izjemno nevarno za nas,” je dejal Stoltenberg. “To bo naredilo svet bolj nevaren in bolj ranljiv, ker je potem sporočilo predsedniku Putinu in tudi predsedniku Xiju, da ko uporabijo vojaško silo, ko kršijo mednarodni red, ko napadejo drugo državo, dobijo, kar hočejo .”

“Torej, če so Združene države zaskrbljene zaradi Kitajske in se želijo obrniti proti Aziji, potem morate zagotoviti, da Putin ne zmaga v Ukrajini,” je dodal, “kajti če Ukrajina zmaga, potem boste imeli drugo največjo vojska v Evropi, ukrajinska vojska, prekaljena v bitkah, na naši strani, in imeli bomo oslabljeno rusko vojsko, prav tako pa zdaj Evropa resnično krepi izdatke za obrambo.”

Takšen scenarij, je dejal Stoltenberg, “bo olajšal” ZDA, da se “osredotočijo tudi na Kitajsko”, saj bo lahko Washington “manj zaskrbljen zaradi razmer v Evropi”.

Medtem ko je Nato čezatlantsko zavezništvo, je 31-članski blok vedno bolj razširil svojo prisotnost v azijsko-pacifiški regiji in sodeloval s partnerji, kot so Avstralija, Japonska in Nova Zelandija. Pod Stoltenbergom, ki bo predsedoval koaliciji vsaj desetletje, potem ko je bil njegov mandat podaljšan do oktobra prihodnje leto, se je Nato še bolj osredotočil na Kitajsko, katere diplomatska, gospodarska in vojaška moč se je v zadnjem desetletju Xijevega vladanja hitro povečala.

Stoltenberg je v svojih komentarjih na dogodku v sredo večkrat omenil Kitajsko, vključno s sklicevanjem na trdno partnerstvo Pekinga z Moskvo. Idejo, da bi lahko varnostna vprašanja v Evropi in Aziji popolnoma ločili, je zavrnil kot “napačno, iz več razlogov, ne nazadnje zato, ker vidimo, da se Peking in Moskva vedno bolj zbližujeta”.

Vodja Nata je opozoril na partnerstvo “brez omejitev”, ki sta ga razglasila Putin in Xi le dva tedna, preden je Rusija napadla Ukrajino, in vse pogostejše skupne zračne in pomorske patrulje, ki jih izvajajo kitajske in ruske sile v azijsko-pacifiškem območju. Osredotočil se je tudi na kitajsko stališče glede vojne v Ukrajini, do katere je Peking ostal uradno nevtralen, a je občasno ponovil kritike Moskve o širitvi Nata po hladni vojni v vzhodno Evropo, ki jo Kremelj vidi kot opravičilo za konflikt.

“Resnica je, da Kitajska podpira rusko vojno s podpiranjem gospodarstva in tudi s širjenjem ruske lažne pripovedi o tem, za kaj gre v tej vojni, v tej vojni agresije proti Ukrajini,” je dejal Stoltenberg. “Torej, kar se zgodi v Evropi, je pomembno za Azijo, kar se zgodi v Aziji, je pomembno za Evropo.”

“In to je eden od razlogov, zakaj so države, kot sta Južna Koreja in Japonska, izjemno zaskrbljene zaradi vojne v Ukrajini,” je dodal, “ker vedo, da če predsednik Putin zmaga, to zniža prag za predsednika Xija za uporabo sile.”

Tiskovni predstavnik kitajskega veleposlaništva pri Združenih narodih Liu Pengyu, ki smo ga kontaktirali za komentar, je za Newsweek povedal, da Stoltenbergove pripombe kažejo, da “več kot 30 let po koncu hladne vojne” Natova “zapuščina ostaja ujeta v miselnosti ničelne vsote in na svet gleda kot na nasprotujoče si bloke. ”

“Kljub pozivu svetovne skupnosti k miru, razvoju in skupnemu napredku Nato še naprej deluje proti prevladujočemu trendu in želi zavrteti kolo zgodovine nazaj,” je dodal.

Liu je trdil, da je Kitajska namesto potencialnega agresorja, ki ga je opisal generalni sekretar Nata, “sila svetovnega miru, ki prispeva k globalnemu razvoju, zagovornica mednarodnega reda in vir javnega dobrega.” Liu je dejal, da je “Kitajska zavezana mednarodnemu sistemu z ZN v središču, mednarodnemu redu, podprtemu z mednarodnim pravom in osnovnimi normami, ki urejajo mednarodne odnose, ki izhajajo iz namenov in načel Ustanovne listine ZN.”

In “v zvezi z vprašanjem Ukrajine,” je trdil Liu, “smo si dejavno prizadevali spodbuditi vse strani k iskanju politične rešitve.”

“Čas je, da Nato pusti za seboj zastarelo hladno vojno in miselnost ničelne vsote. Namesto da bi enoumno verjel v vojaško silo za absolutno varnost, mora Nato razmisliti o svoji vlogi v ukrajinski krizi in o tem, kakšne odgovornosti bi moral prevzeti ,” je rekel Liu. “Namesto poudarjanja ideoloških razlik in blokovskih konfrontacij mora Nato delovati resnično konstruktivno za svetovni mir in stabilnost.”

V začetku tega meseca je kitajski veleposlanik v Kanadi Cong Peiwu kritiziral Natovo odločitev, da v svojem zadnjem sporočilu vključi jezik, ki kritizira Kitajsko, pa tudi nastope zavezništva v azijsko-pacifiški regiji.

“Nato ni le napadel in obrekoval Kitajske v svojem sporočilu, ampak so članice zavezništva tudi nenehno segle zunaj svojega geografskega obsega, kot je določeno v njegovi pogodbi, da bi pospešile širitev Nata proti vzhodu v azijsko-pacifiško regijo,” je Cong zapisal v opombi 11. septembra. objavljeno v kanadski reviji Esprit de Corps . “Potem ko je povzročil nemir v Evropi, poskuša Nato zdaj motiti azijsko-pacifiško regijo in ves svet.”

Cong je dodal, da “na ukaz ZDA Nato poskuša začeti novo hladno vojno v azijsko-pacifiški regiji,” piše Newsweek.

 

COMMENTS

Wordpress (0)