Koliko je vojna v Ukrajini doslej stala Evropo in ZDA? Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je v torek pozval voditelje zavezništva naj “kopljejo globje” – TOPNEWS.si

Koliko je vojna v Ukrajini doslej stala Evropo in ZDA? Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je v torek pozval voditelje zavezništva naj “kopljejo globje”

Koliko je vojna v Ukrajini doslej stala Evropo in ZDA? Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je v torek pozval voditelje zavezništva naj “kopljejo globje”

ZDA so Ukrajini namenile že za 76 milijard dolarjev pomoč,  evropske države pa z zneskom, ki je dvakrat večji, je izračunal gospodarski inštitut v nemškem Killu – Inštitut za svetovno gospodarstvo Kiel.  Po oceni inštituta  je delež evropske pomoči  156 milijard dolarjev  je, če prištejemo še Veliko Britanijo, Švico in Norveško. Inštitut je poleg takojšnje pomoči upošteva tudi dolgoročne napovedi podpore Ukrajini.  To poletje je Evropska unija prehitela ZDA., pri čemer skupna podpora ZDA in EU krepko presega 200 milijard dolarjev .

“To je prvič, da smo tako videli od izbruha vojne,” pravi Christoph Trebesch. Razlog za to so večletni programi – torej podporne zaveze, ki jih je Evropa sprejela do leta 2027.Zdi se, da se je evropska pripravljenost med vojno vztrajno povečevala. ugotavlja Christoph Trebesch  – profesor ekonomije na Univerzi v Kielu in na Kielskem inštitutu za svetovno gospodarstvo, kjer vodi raziskovalno področje “Mednarodne finance in globalno upravljanje”.  Delež evropske pomoči do sedaj je 77 milijard, ameriške pa 76.

Kljub kritikam ZDA, da Evropa namenja premalo pomoči in da bi morala storiti več. številke kažejo drugače in demantirajo Donalda Trumpa , ki je ocenil , “da so ZDA vložile 200 milijard, Evropa pa le 25, pa bo vojna bolj vplivala na njih (Evropo) kot na nas (ZDA) “.  Ni sicer jasno s kakšno statistiko razpolaga Trump, vendar so številke, če sledimo analizam Inštituta za svetovno gospodarstvo Kiel, ki jih povzema nemška ZDF, drugačne kot se zdi na prvi pogled.

Od začetka ruske vojne agresije so EU in njene države članice Ukrajini in njenemu prebivalstvu zagotovile podporo v vrednosti približno 77 milijard EUR. 38,3 milijarde EUR gospodarske pomoči
17 milijard EUR podpore za begunce in begunke v EU, 21,16 milijarde EUR vojaške pomoči, 670 milijonov EUR v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite , kar je skupaj več kot 77 milijard EUR
skupne pomoči EU in držav članic Ukrajini

Po drugi strani pa obljube o pomoči iz ZDA ne rastejo več – morda tudi zato, ker se krepi odpor v ameriški politiki. Statistika postane vznemirljiva, ko raziskovalci absolutne številke pomoči povežejo z bruto domačim proizvodom, torej gospodarsko močjo posamezne države.

Norveška – država, ki ni del EU, je daleč pred nami,  ugotavlja Trebesch.  Februarja se je vlada socialdemokratskega premierja Jonasa Gahra Støreja odločila za največji paket pomoči Ukrajini doslej: 7,5 milijarde evrov v petih letih. To pomeni, da Norveška zdaj porabi 1,7 odstotka lastnega bruto domačega proizvoda za Ukrajino – veliko več kot kdorkoli drug.

Norveška je poleg Ukrajine tudi pomemben partner Nemčije – pri proizvodnji energije. Na prvih mestih, merjeno po gospodarski uspešnosti, sledijo baltske države Litva, Estonija in Latvija z 1,1 do 1,4 odstotka gospodarske moči. Niso le eni najmočnejših zagovornikov Ukrajine v EU in Natu v smislu retorike – svojim besedam sledijo tudi z dejanji.

Nemčija okleva: ta podoba se je po letu in pol vojne utrdila v mnogih glavah. Vendar pa ni več povsem res. V letu in pol vojne je zvezna vlada večinoma opustila svojo obrambno držo in zagotavlja – bodisi strelivo, tanke Leopard ali sisteme zračne obrambe.

V absolutnih številkah je Nemčija zdaj na lestvici pred Veliko Britanijo in druga za ZDA. In glede na bruto domači proizvod se je Nemčija prvič uvrstila med prvih 10 na lestvici Kiel z 0,5 odstotka gospodarske moči. Ekonomist Trebesch pravi: Presenečen sem bil, kako močno se je Nemčija povečala v naši zadnji posodobitvi. Zlasti v Nemčiji je prišlo do premika k srednjeročni in zelo močni podpori. “Vendar to še ni prišlo v javno razpravo.”

Boomberg poroča, da ZDA in zaveznice G-7 zdaj pričakujejo, da se bo vojna v Ukrajini vlekla še leta. Visok uradnik skupine G-7 meni, da bo vojna trajala še sedem let Nasprotovanje nadaljnji podpori narašča v ZDA, na globalnem jugu.

Joe Biden pa je svetovne voditeljem iz govornice OZN, pozval, naj stojijo ob strani Ukrajini v njenem boju za izgon ruskih čet, čeprav so zavezniki Kijeva dejali, da zdaj pričakujejo, da bo vojna trajala še leta. Poziv ameriškega predsednika prihaja sredi naraščajočih vprašanj doma o stroških podpore Ukrajini v boju in naraščajočega pritiska večjih držav v razvoju za hitro končanje konflikta.

Obrambni minister Lloyd Austin je v torek pozval zavezniške obrambne voditelje, naj “kopljejo globoko” in Ukrajini zagotovijo več sistemov zračne obrambe, da bi ji pomagali blokirati vse pogostejše jeze ruskih raket, čeprav v kongresu narašča razprava o pomoči Kijev. A medtem ko so zavezniki dejali, da bodo razpravljali o tem, kako lahko najbolje pomagajo ukrajinski protiofenzivi v prihajajočih zimskih mesecih, se zdi, da niso nič bližje zavezam glede raket daljšega dosega, za katere kijevski voditelji vztrajajo, da jih potrebujejo, ko se borijo za ponovno zavzetje ozemlja, ki ga je pridobila Rusija v preteklosti. konflikt.

“Zračna obramba rešuje življenja,” je dejal Austin. “Pozval sem zaveznike in partnerje, naj se poglobijo in donirajo vse strelivo za zračno obrambo, ko se Ukrajina podaja v novo vojno zimo.”
Skupino sestavljajo obrambni in vojaški voditelji iz več kot 50 držav in je glavni forum za zbiranje prispevkov orožja, druge opreme in usposabljanja za vojne napore Kijeva. Sestaja se približno enkrat mesečno, osebno in virtualno, tokratno srečanje pa je že 15.

Ob zaključku sestanka kontaktne skupine za obrambo Ukrajine v letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji je Austin dejal, da so zavezniki opravili »verodostojno delo«, da so v vojno vključili nekaj zračne obrambe, »vendar je treba opraviti še veliko dela. In to je sporočilo, ki smo ga danes prenesli našim kolegom. In popolnoma verjamem, da se bodo vrnili in kopali malo globlje.”

 

COMMENTS

Wordpress (0)