(VIDEO) Golob je ob obisku UKC, tudi v funkciji ministra za zdravje, napovedal, da bo po načrtih ime kandidata za ministra za zdravje znano do konca tega meseca – TOPNEWS.si

(VIDEO) Golob je ob obisku UKC, tudi v funkciji ministra za zdravje, napovedal, da bo po načrtih ime kandidata za ministra za zdravje znano do konca tega meseca

(VIDEO) Golob je ob obisku UKC, tudi v funkciji ministra za zdravje, napovedal, da bo po načrtih ime kandidata za ministra za zdravje znano do konca tega meseca

Premier Robert Golob, ki opravlja tudi funkcijo zdravstvenega ministra, je v izjavi za medije po obisku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana dejal, da bo ministrstvo v primeru smrti dveh otrok s srčno napako na zdravljenju v tujini počakalo na rezultate zunanjega strokovnega nadzora, šele nato se bodo opredelili in sprožili ukrepe.

Med zdravljenjem v Izraelu sta namreč poleti umrla dva otroka, ki sta bila tja poslana na zdravljenje zaradi težke oblike prirojene srčne napake, zato so v UKC v tem tednu napovedali zunanji strokovni nazor.

Premier je v luči tragičnih izgub dveh otrok s prirojeno srčno napako najprej izrazil iskreno sožalje staršem in svojcem. Kot je povedal v izjavi za javnost, je vsakdo ob prihodu na Pediatrično kliniko ter pogledu na nemočne malčke in njihove starše pretresen. “Hkrati pa bi rad posebej poudaril, da vedno vidi tudi žarek upanja.” Dobi ga po pogovoru z otroki in starši, pa tudi medicinskimi sestrami in zdravniki, je prepričan dr. Golob. Celotnemu zdravstvenemu osebju se je zahvalil za požrtvovalno delo in poudaril, da je Pediatrična klinika vrhunska zdravstvena institucija.

“Današnji obisk je bil namenjen temu, da se pogovorimo, začutimo, s kakšnim upanjem vstopajo starši in otroci na Pediatrično kliniko in kakšne so razmere za delo,” je dodal predsednik vlade. Pogovori z vodstvom največje slovenske bolnišnice so tekli tudi o tem, na kakšen način lahko Vlada RS oziroma ministrstvo za zdravje pomaga pri reševanju pomanjkanja kadra, razvoju stroke in krepitvi javnega zdravstva. “Ta je eden boljših v Evropi in mora tak tudi ostati,” je izpostavil Golob.

Vlada in ministrstvo bosta preučila možnosti, kako lahko pomagajo pri tem, da bi zagotovili več osebja na pediatrični kliniki in da se prepoznava njihovo strokovno delo. Pogovarjali so se tudi o tem, kako lahko kot vlada krepijo slovenski javni zdravstveni sistem, ki je po besedah Goloba “eden boljših v Evropi in ki mora tak tudi ostati”.

Kirurg Janez Vodiškar, ki je nedavno prevzel vodenje Centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami v UKC, je pojasnil, da sam v zdravljenje umrlih otrok ni bil vključen.

Sam meni, da težava ni v komunikaciji na področju otroške srčne kirurgije v UKC, je pa verjetno treba vzpostaviti boljšo povezavo z nekim partnerskim centrom, kar so tudi naredili. Spomnil je, da ob njegovi vrnitvi v UKC sodelujejo s kliniko v Stuttgartu, kjer je zaposlen, pa tudi centrom v Münchnu.

“Mislim da bo, ko bo komunikacija z obema centroma popolnoma stekla, zdravljenje tudi za bolnike, ki jih bomo morali pošiljati v tujino, enostavnejše,” je poudaril. Na zdravljenje v tujino iz UKC sicer napotujejo otroke z najbolj redkimi in zahtevnimi srčnimi napakami.

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je poudaril, da se v UKC vsakodnevno borijo za zaupanje pacientov, ki jih zdravijo, in sicer s transparentnostjo, odnosi in rezultati. To so danes želeli prikazati tudi Golobu, da lahko oceni, “kako napredujemo po tej izjemno težki poti”.

“V bistvu je Golob na pediatrično kliniko prišel narediti vizito, obiskal je službo za kardiologijo in klinični oddelek za intenzivno terapijo otrok,” je dodal strokovni direktor pediatrične klinike UKC Marko Pokorn. Prav tako se je premier srečal tudi z nekaterimi otroki in starši, ki so to želeli, pa tudi predstavnico društva staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Golob je ob obisku napovedal tudi, da bo ime novega ministra za zdravje znano do konca tega meseca. “Prepuščam njemu, da napove tudi ukrepe, ki so bili v tem času pripravljeni in bodo šli v izvajanje takoj ob začetku njegovega mandata,” je dodal. Na vprašanje, ali je torej odločitev o novem ministru že sprejeta, pa ni želel odgovoriti.

COMMENTS

Wordpress (0)