“…Če je bežal – pred kom ali čem je bežal” – Zakaj v Janševi SDS menijo, da jim je predsednik vlade Robert Golob včeraj zbežal? – TOPNEWS.si

“…Če je bežal – pred kom ali čem je bežal” – Zakaj v Janševi SDS menijo, da jim je predsednik vlade Robert Golob včeraj zbežal?

“…Če je bežal – pred kom ali čem je bežal” – Zakaj v Janševi SDS menijo, da jim je predsednik vlade Robert Golob včeraj zbežal?

Spomnimo premier Robert Golob, v funkciji ministra za zdravje,  včeraj zaradi neodložljivih obveznosti, ni odgovarjal na vprašanja, povezana z resorjem za zdravje.

Vodja poslanske skupine  opozicijske SDS Jelke Godec je zato  javno pozvala predsednika vlade Roberta Goloba (Svoboda) in ministrici za javno upravo Sanjo Ajanović Hojnik (Svoboda) in za kulturo Asto Vrečko (Levica), naj pojasnijo razloge, zakaj so šele včeraj  napovedali, da ne bodo odgovarjali na poslanska vprašanja.

Premier se je opravičil, da zaradi nujnih neodložljivih obveznosti ne more odgovarjati na vprašanja, ki jih bi dobil le kot minister za zdravje po trinajsti uri. Pred tem je sicer odgovarjal na vprašanja kot premier.

Poslovnik parlamenta določa, da morajo premier in ministri o odsotnosti državni zbor obvestiti pet dni pred sejo. Kot je opozorila Godčeva so opravičilo premiera poslanci dobili ob 10:46. Dobro uro pred začetkom seje. Premier  je kot rečeno Golob nekaj ur pred sejo sporočil, da ima po trinajsti uri nujne in neodložljive obveznosti, to ni zadovoljilo Janševih poslancev, ki  v sporočilu za javnost menijo, “da je slovenska javnost upravičena do odgovora, zakaj si je predsednik vlade privoščil kršitev Poslovnika Državnega zbora RS oz. če je bežal – pred kom ali čem je bežal. Na podlagi navedenih dejstev pričakujemo, da bo prvi minister dr. Golob svoje ravnanje javnosti ustrezno pojasnil”. 

Spoštovani.
Za 12. redno sejo DZ na dan 18. 9. 2023 so predsedniku vlade v funkciji ministra za zdravje Robertu Golobu ustna poslanska vprašanja iz tega resorja napovedali štirje poslanci iz Poslanske skupine SDS, poslanec iz NSi ter poslanka iz SD.
Vendar je iz Državnega zbora RS zjutraj, na dan seje, prišlo sporočilo, da bo predsednik vlade tega dne odsoten od 13. ure dalje. Slednje predstavlja kršitev 241. člena Poslovnika DZ. Ta namreč narekuje, da mora predsednik vlade ali minister ali generalni sekretar vlade svojo odsotnost pri obravnavi poslanskih vprašanj na seji državnega zbora najaviti najkasneje pet dni pred začetkom seje državnega zbora.
Slovenska javnost, predvsem pacienti in pacientke so zaradi odsotnosti predsednika vlade v funkciji ministra za zdravje prikrajšani za več odgovorov, saj so poslanci pripravili pomembna vprašanja, ki se dotikajo zdravstva: 
Jelka Godec – glede smernic zdravstvene politike za leti 2024 in 2025;
Karmen Furman – glede področja duševnega zdravja;
Zvone Černač –  glede investicij na področju javnega zdravstva;
Tomaž Lisec  – glede (ne)reševanja problematike delovanja službe nujne medicinske pomoči in satelitskih urgentnih centrov;
Janez Cigler Kralj – glede uvedbe pilotnega projekta za izboljšanje učinkovitosti javnih zdravstvenih zavodov;
Bojana Muršič – glede Urgentnega centra Ptuj.
Glede na 235. člen Poslovnika DZ lahko minister manjka le zaradi obveznosti v institucijah Evropske unije ali zaradi mednarodnih obveznosti. Uradnega obvestila o odsotnosti ministra Goloba ni bilo. Zato se upravičeno sprašujemo, ali se je dr. Robert Golob nemara ustrašil vprašanj oz. je želel skriti svojo pasivnost na tem področju ali ga je zaustavila kakšna zadeva zasebne narave.
Menimo, da je slovenska javnost upravičena do odgovora, zakaj si je predsednik vlade privoščil kršitev Poslovnika Državnega zbora RS oz. če je bežal – pred kom ali čem je bežal. 
Na podlagi navedenih dejstev pričakujemo, da bo prvi minister dr. Golob svoje ravnanje javnosti ustrezno pojasnil. 
S prijaznimi pozdravi,
Služba za odnose z javnostmi SDS

 

Spletna stran: www.sds.si

Twitter: @strankaSDS

Facebook: SDS – Slovenska demokratska stranka

Instagram: strankasds

COMMENTS

Wordpress (0)