“Pa pravi Milan (Kučan): Klinc … daj papirje, SDS je edina prava naslednica ZKS” – Franci Kek spet razjezil Janševe – TOPNEWS.si

“Pa pravi Milan (Kučan): Klinc … daj papirje, SDS je edina prava naslednica ZKS” – Franci Kek spet razjezil Janševe

“Pa pravi Milan (Kučan): Klinc … daj papirje, SDS je edina prava naslednica ZKS” –  Franci Kek spet razjezil Janševe

Na festivalu v Stični so se včeraj zbrali mladi z vseh koncev Slovenije, v »režiji« tamkajšnjih skavtov so z avtobusom pripotovali tudi iz zamejstva. Festivala Stična mladih, ki poteka že 42. leto, se je udeležila tudi  Slovenska demokratska mladina (podmladek opozicijske SDS). ” Mladim obiskovalcem stojnice postrežejo s sladkimi vaflji in nalepkami, po katerih vlada veliko povpraševanje. Letošnji dogodek sicer poteka pod geslo “Kdo praviš, da sem?”. Dogodek pa je bil tudi priložnost  za včlanitev s  stranko.

“Sedimo v Zvezdi in pravi Milan, danes bi pa kam šel. Rečem, pojdi z mano na katoliško srečanje v Stično. In sva šla. Vem, malo smešno, on majhen, jaz velik. Naju nagovorijo s stojnice SDS: A bi se včlanila? Pa pravi Milan: Klinc … daj papirje, SDS je edina prava naslednica ZKS;” pa je na Twitterju zapisal Franci Kek, ki se je očitno udeležil srečanja v Stični in sodeč po odzivih  z zapisom  seveda zelo razjezil staro in mlado pri Janševih.

 

Milan Kučan, ki je   na včerajšnji slovesnosti ob državnem prazniku dnevu vrnitve Primorske k matični domovini v Opatjem selu dejal, da je bil s pariško mirovno pogodbo, s katero je morala Italija odstopiti nekdanji Jugoslaviji velik del Primorske, slovenski narod “poplačan za eno od hudih krivic, ki so mu bile prizadejane v dostikrat neprijazni zgodovini,“ pa je pritegnil  tudi pozornost Demokracije.

Spomnil je na mejnike na poti, po kateri so si Primorci izborili pravice: “Na tej poti so žrtve rodoljubov, ustreljenih na bazoviški in openski gmajni, je TIGR, so partizanske enote, prekomorske brigade, deveti korpus, sklepi kočevskega zbora odposlancev slovenskega naroda o priključitvi slovenskega Primorja, stotine požganih domov in porušenih vasi, grobišča, tisoče talcev, pobitih otrok, mož in žena.”

Do danes sta italijanska in slovenska država postopoma zgradili zgledne sosedske odnose, a vendarle obstaja nekaj, kar poraja dvom v iskrenost političnega poudarjanja prijateljstva, je opozoril. To je odnos italijanske politike do časa fašizma. Spomnil je, da ustreljeni na bazoviški gmajni v Italiji uradno še vedno veljajo za teroriste, Slovenci pa za genociden narod, ki naj bi opravljal etnično čiščenje in pobijal Italijane zgolj zato, ker so bili Italijani.

Kot je še opozoril Kučan, doslej ni bilo nobenega opravičila, nobenega obžalovanja za storjeno zlo, niti poklona žrtvam in obžalovanja za Gramozno jamo v Ljubljani, za taborišče na Rabu, za požgane vasi in storjene zločine. “Da še ni čas za to? Čas za to je že zdavnaj potekel,” je poudaril in ocenil, da bi bilo dovolj, če bi italijanska politika prevzela ugotovitve skupnega poročila slovenskih in italijanskih zgodovinarjev o tem obdobju.

COMMENTS

Wordpress (0)