(VIDEO) Na zemlji v vojni, v vesolju pa…, za razliko od zemlje, ameriški in ruski kozmonavti in astronavti sodelujejo in skrbijo drug za drugega – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na zemlji v vojni, v vesolju pa…, za razliko od zemlje, ameriški in ruski kozmonavti in astronavti sodelujejo in skrbijo drug za drugega

(VIDEO) Na zemlji v vojni, v vesolju pa…, za razliko od zemlje, ameriški in ruski kozmonavti in astronavti  sodelujejo in skrbijo drug za drugega

 

Ruska kozmonavta in ameriška astronavtka so danes z raketo Sojuz MS-24 vzleteli z vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu in poleteli proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS). To naj bi dosegli dobre tri ure po vzletu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na krovu rakete sta kozmonavta ruske vesoljske agencije Roskozmos Oleg Kononenko in Nikolaj Čub ter astronavtka ameriške vesoljske agencije Nasa Loral O’Hara. Ob 18.53 po moskovskem oziroma 17.53 po srednjeevropskem času se je od nosilne rakete ločila kapsula, s katero se je posadka usmerila proti ISS.

V skladu s načrtom bo O’Hara ostala v vesolju šest mesecev, Kononenko in Čub pa eno leto. Med odpravo imajo v načrtu štiri izhode v vesolje in štiri prihode tovornih letov na ISS. Poleg tega bodo sodelovali pri številnih znanstvenih poskusih.

Kljub geopolitičnim napetostim med ZDA in Rusijo, ko se je vojna v Ukrajini stopnjevala, je NASA večkrat izjavila, da je njeno partnerstvo z Roscosmosom ključnega pomena za nadaljevanje delovanja vesoljske postaje in dragocenih znanstvenih raziskav, ki se izvajajo na krovu.

Za 59-letnega Kononenka je to peti polet v vesolje, za 40-letno O’Haro in 39-letnega Čuba pa prvi. V luči napetosti med Rusijo in ZDA zaradi vojne v Ukrajini je Kononenko v četrtek na novinarski konferenci dejal, da “za razliko od Zemlje” kozmonavti in astronavti v vesolju sodelujejo in skrbijo drug za drugega.

Tudi O’Hara je poudarila, da ISS združuje države. “Navdušena sem, da se bom lahko vkrcala na krov in videla člane posadke, ki nas čakajo,” je dejala, pri čemer je imela v mislih tudi astronavte in kozmonavte, ki so že na ISS.

COMMENTS

Wordpress (0)