Severnokorejski voditelj Kim Jong-un še vedno v Rusiji – Danes na obisku v tovarni letal v mestu Komsomolsk na Amurju, na skrajnem vzhodu Rusije – TOPNEWS.si

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un še vedno v Rusiji – Danes na obisku v tovarni letal v mestu Komsomolsk na Amurju, na skrajnem vzhodu Rusije

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un še vedno v Rusiji – Danes na obisku v tovarni letal v mestu Komsomolsk na Amurju, na skrajnem vzhodu Rusije

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je danes prispel v mesto Komsomolsk na Amurju na skrajnem vzhodu Rusije, kjer si je ogledal tovarno vojaških letal in druge opreme, poročajo ruske tiskovne agencije.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass so ga na rdeči preprogi na glavni železniški postaji v mestu pričakali tamkajšnji guverner in drugi predstavniki lokalnih oblasti.

Nato si je ogledal tovarno, ki nosi ime po sovjetskem kozmonavtu Juriju Gagarinu, prvem človeku v vesolju. V njej med drugim proizvajajo ruska vojaška letala Su-35 in Su-57, pa tudi civilna letala.

Kim, ki je s posebnim vlakom v Rusijo prispel v torek, je v sredo v spremstvu ruskega predsednika Vladimirja Putina obiskal novi ruski kozmodrom Vostočni. Po poročanju ruskih tiskovnih agencij je Putin ob obisku Kima obljubil pomoč Moskve pri razvoju severnokorejskega vesoljskega programa. Novinarjem je povedal, da vidi možnosti za vojaško sodelovanje med državama.

Po srečanju s Kimom je Putin napovedal, da bo severnokorejski voditelj obiskal rusko tovarno letal. Šel bo tudi v pristanišče Vladivostok, kjer si bo ogledal razstavo ruskih vojaških ladij, univerzo in Rusko akademijo znanosti, vključno z laboratoriji za raziskovanje morske biologije.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v četrtek dejal, da bo Kim v Rusiji ostal še nekaj dni. Za Kima je to sicer prva pot v tujino po štirih letih in drugi obisk v Rusiji, odkar se je aprila 2019 v Vladivostoku sestal s Putinom.

Rusija in Severna Koreja sta zgodovinski zaveznici, proti obema pa je mednarodna skupnost uvedla sankcije – proti Moskvi zaradi konflikta v Ukrajini, proti Pjongjangu zaradi jedrskega programa. Kimov obisk v Rusiji je v mednarodni skupnosti sprožil zaskrbljenost, da bi državi lahko sklenili orožarske posle.

COMMENTS

Wordpress (0)