Pogovori na visoki ravni med ZDA in Kubo brez napredka pri umiku Kube z ameriškega seznama držav podpornic terorizma – TOPNEWS.si

Pogovori na visoki ravni med ZDA in Kubo brez napredka pri umiku Kube z ameriškega seznama držav podpornic terorizma

Pogovori na visoki ravni med ZDA in Kubo brez napredka pri umiku Kube z ameriškega seznama držav podpornic terorizma

 

Ameriški in kubanski uradniki so ta teden med pogovori na visoki ravni v Washingtonu dosegli napredek pri številnih vprašanjih, vendar jim ni uspelo zmanjšati razlik glede največjih sporov med državama, je v četrtek dejal namestnik kubanskega zunanjega ministra.

Namestnik kubanskega zunanjega ministra Carlos Fernandez de Cossio se je ta teden v Washingtonu srečal z več visokimi ameriškimi predstavniki za Latinsko Ameriko, a vidnega napredka pri umiku Kube z ameriškega seznama držav podpornic terorizma ni dosegel, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali diplomati obeh držav.

Na redkih srečanjih na tako visoki ravni med državama se je de Cossio sestal z visokima predstavnikoma za Latinsko Ameriko na zunanjem ministrstvu in v Beli hiši, Brianom Nicholsom in Juanom Gonzalesom.

Tiskovni predstavnik State Department Matthew Miller je povedal, da sta se z Nicholsom pogovarjala o človekovih pravicah, migracijah ter drugih vprašanjih obojestranskega interesa. Glede terorističnega seznama pa niso sprejeli nobenih odločitev, je dodal. Državni sekretar Antony Blinken je sicer marca dal vedeti, da umika Kube s seznama administracija predsednika Joeja Bidna ne načrtuje.

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je obnovil odnose s Kubo, ki so bili desetletja zamrznjeni po komunistični revoluciji pod vodstvom sedaj že pokojnega Fidela Castra. Demokrat Obama je nato državo kot prvi ameriški predsednik po letu 1928 obiskal leta 2016.

Njegov naslednik, republikanec Donald Trump je odpravil več njegovih spravnih korakov, Kubo pa uvrstil na seznam držav podpornic terorizma, ker ni hotela takratni kolumbijski desni vladi izročiti voditeljev Nacionalne osvobodilne vojske. Na terorističnem seznamu so sicer samo še Iran, Sirija in Severna Koreja.

Predsednik Biden se medtem v odnosih do Kube obnaša previdno, odločno pa je obsodil zadušitev redkih protivladnih protestov na Kubi julija 2021. Ohranitev Kube na terorističnem seznamu v Havani vidijo kot pomanjkanje volje pred predsedniškimi volitvami v ZDA prihodnje leto.

Kubansko komunistično vlado sicer sovražijo številni Američani kubanskega porekla, ki so vplivni v zvezni državi Florida, ki je za predsedniške kandidate na volitvah zelo pomembna.

COMMENTS

Wordpress (0)