V Svobodi zagotavljajo, da “monolitnost poslanske skupine vladajoče stranke” ni ogrožena – Poslanca Svobode Dejan Zavec in Martin Marzidovšek zapuščata poslanske vrste – TOPNEWS.si

V Svobodi zagotavljajo, da “monolitnost poslanske skupine vladajoče stranke” ni ogrožena – Poslanca Svobode Dejan Zavec in Martin Marzidovšek zapuščata poslanske vrste

V Svobodi zagotavljajo, da “monolitnost poslanske skupine vladajoče stranke” ni ogrožena – Poslanca Svobode Dejan Zavec in Martin Marzidovšek zapuščata poslanske vrste

Poslanca Svobode Dejan Zavec in Martin Marzidovšek sta odstopila s poslanske funkcije. Zavec odhaja iz zdravstvenih razlogov, Marzidovšek pa zaradi novega kariernega izziva, sta pojasnila. Vodja poslanske skupine Borut Sajovic je poudaril, da poslanska skupina ostaja polnoštevilčna in da so vsi skupaj zavezani istim programskim ciljem in volivcem.

V gibanju Svoboda so se takole zahavalili obema poslancema na Facebooku.

“Dejan in Martin, hvala! 🙏
Poslanca Svobode Dejan Zavec in Martin Marzidovšek zapuščata poslanske klopi. Odločitev o odstopu je bila zanju, kot pravita, izjemno težka. Dejan odhaja iz osebnih, tudi zdravstvenih razlogov, Martin pa bo svoj trud in znanje posvetil področju umetne inteligence, kjer primanjkuje kadra, Slovenija pa, kot je poudaril, na tem področju ne sme zaspati.
Delo poslanca je bila zanju izjemno pozitivna izkušnja, oba pa ostajata aktivna člana stranke Gibanje Svoboda.
Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic se je v imenu poslanske skupine obema zahvalil za ves trud in delo, ki sta ga opravila kot poslanca, in poudaril, da sta bila vsak s svojo zgodbo v poslanski skupini izjemna dodana vrednost.
Tudi mi se vama, draga Dejan in Martin, zahvaljujemo za dobro opravljeno delo. Želimo vama veliko uspeha na novi poti in se veselimo prihodnjega sodelovanja z vama.
Poslanska skupina bo tudi v prihodnje štela 41 poslancev, saj bosta Dejana in Martina – v skladu s postopki – nadomestila njuna naslednika.”

Čeprav v javnosti nista bila najbolj vidna, sta bila v poslanski skupini izjemna dodana vrednost, je Sajovic poudaril v izjavi za medije. Kot je za Topnews.si popoldne povedal vodja poslanske skupine Borut Sajovic, ki se je mudil na sejmu MOS, enotnost poslanske skupine in posledično stranke ni ogrožena.

Marzidovšek je napovedal, da bo svoje poslanstvo nadaljeval na področju umetne inteligence. “Slovenija mora izvrševati svoj program za umetno inteligenco, ki ga je sprejela že pred leti, zato bi rad svoje svoje znanje in svojo strokovnost, tudi svoj trud usmeril na to področje,” je dejal in povedal, da je vesel, da je imel priložnost delovati v DZ.

Zavec pa je, kot je pojasnil, odločitev za odstop sprejel zaradi osebnih in zdravstvenih razlogov. Delovanje znotraj poslanske skupine Svoboda je bila zanj ena izmed bolj pozitivnih stvari v življenju, ki se mu je zgodila, in ga je tudi oblikovala, je poudaril. Ob tem je dodal, da se za odhod ni odločil zaradi morebitnih razhajanj v poslanski skupini Svoboda.

Oba sta sicer zanikala, da odstopata, ker se ne bi našla v funkciji poslanca. Marzidovšek je magisterij iz mednarodnih odnosov opravil v Švici, kjer je delal tudi v Organizaciji združenih narodov. Soustanovil je tehnološko podjetje in bil raziskovalec tehnologij umetne inteligence na Institutu Jožef Stefan. Na mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana trenutno piše doktorat.

Zavec pa je v Novem Sadu diplomiral kot trener boksa. V svoji boksarski karieri je kot amater devetkrat postal slovenski prvak, v profesionalni karieri pa je med drugim osvojil naslove svetovnega prvaka, medcelinskega prvaka, prvaka Evropske unije, evropskega prvaka in mednarodnega nemškega prvaka. Boksarsko kariero je zaključil leta 2015. Leta 2010 je na Ptuju odprl tudi svoj vadbeni center.

Odstopni izjavi sta že vloženi v DZ, funkcija bo poslancema Svobode prenehala, ko se bo z odstopom seznanil DZ, predvidoma na seji prihodnji teden.

Poslanska skupina Svobode sicer šteje 41 poslancev. Marzidovška bi lahko glede na volilne izide na lanskih parlamentarnih volitvah v poslanskih klopeh nasledil nekdanji poslanec DeSUS Jurij Lep, Zavca pa vodja kabineta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Süč.

COMMENTS

Wordpress (0)