Kumer: Med možnostmi zamejitev cen elektrike le za ranljive odjemalce – TOPNEWS.si

Kumer: Med možnostmi zamejitev cen elektrike le za ranljive odjemalce

Kumer: Med možnostmi zamejitev cen elektrike le za ranljive odjemalce

 Tudi v prihodnjem letu, potem ko se izteče regulacija cen elektrike za določene skupine odjemalcev, bodo potrebni ukrepi za zamejitev cen, je za STA povedal pristojni minister Bojan Kumer. Končne odločitve še ni, danes je še sestanek z deležniki. Med možnostmi je regulacija za ranljive prebivalce, medtem ko je za podjetja verjetno ne bo več

Maloprodajne cene elektrike so za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in zaščitene odjemalce ter za mala in srednje velika podjetja navzgor zamejene do konca leta. Ocene, da bi se lahko cena elektrike v prihodnjem letu glede na letošnji maj zvišala tudi za 60 odstotkov, kot je v medijih dejal direktor Elesa Aleksander Mervar, po ugotovitvah ministrstva za okolje, podnebje in energijo držijo.

Zamejitev cen za srednje velika in velika podjetja ni več potrebna, saj so tržne cene omogočale sklenitev nižjih cen od zamejenih. Odvisno je sicer od obdobja zakupa in od tega, kdaj je bila pogodba sklenjena, vendar so cene večinoma pod zamejenimi, razen pri segmentu malih poslovnih odjemalcev, kjer so zamejene cene izredno nizke, je v pogovoru za STA, ki bo v celoti objavljen v petek, povedal minister za okolje, podnebje in energijo Kumer.

Pri gospodinjstvih je stanje drugačno, je dodal, dobavitelji morajo vnaprej vedeti, kako bo potekal izhod iz ukrepov. Po Kumrovih besedah ni predvideno, da bi razliko med tržno ceno in zamejeno maloprodajno ceno prevalili na dobavitelje, saj da bi s tem dodatno omejili trg.

“Za mehak prehod potrebujemo še nekaj ukrepov. Jutri (v sredo, op. STA) imamo drugi sestanek, verjetno bo zadnji, na katerem bomo zožili paleto možnih ukrepov,” je dejal minister. Zaključek strokovnega dialoga z vsemi deležniki pričakuje v približno tednu dni, takrat bo znano, kateri ukrep bo na mizi za odločanje dobila vlada.

“Med možnostmi je, da bi uvedli kombinirane, hibridne ukrepe, morda tudi samo za bolj ranljive odjemalce. Je pa te treba seveda potem tudi identificirati in dobavitelji bi morali prilagoditi celoten obračunski sistem, klicne centre ipd.,” je dejal.

V vsakem primeru bo moral biti v ukrep vključen tudi učinek varčevanja, se pravi učinkovita raba energije. “Segment gospodinjstev je v času krize celo povečal odjem, kar ni dober znak, glede na to, da je bila velika kriza v Evropi tudi na področju električne energije, ne samo zemeljskega plina. Poraba slovenskih gospodinjstev se je pa povečala, ker je tudi posledica, da smo v Sloveniji imeli eno izmed najbolj ugodnih cen,” je dodal.

Regulacija cen plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in zaščitene odjemalce, ki prav tako velja do konca leta, pa ne bo podaljšana. “Cene so se občutno znižale, definitivno podatki kažejo, da so bili ukrepi zadostni in so cene na znosni ravni, da so dostopne, tako da smo si bili vsi deležniki enotni, da ni potrebe po dodatnih ukrepih, še posebej, ker so tudi napovedi zelo dobre. Oskrba je zanesljiva, dobavne poti so diverzificirane,” je dejal minister.

COMMENTS

Wordpress (0)