“Cmoki z rakovicami, juha in sorbet”: Putin in Kim po dveurnem srečanju večerjala dobrote – TOPNEWS.si

“Cmoki z rakovicami, juha in sorbet”: Putin in Kim po dveurnem srečanju večerjala dobrote

“Cmoki z rakovicami, juha in sorbet”: Putin in Kim po dveurnem srečanju večerjala dobrote

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je danes na vzhodu Rusije ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu zagotovil podporo v vseh njegovih odločitvah in sodelovanje “v boju proti imperializmu”. Na srečanju, prvem po štirih letih, sta se zavzela za krepitev dvostranskih odnosov, Putin vidi tudi možnost vojaškega sodelovanja.

“Vedno smo in bomo podpirali vse odločitve Putina in ruskega vodstva. Upam, da bomo vedno skupaj v boju proti imperializmu in v izgradnji suverene države,” je po poročanju tujih tiskovnih agencije dejal Kim.

Dvostranski odnosi z Rusijo so za Severno Korejo “absolutna prioriteta”, je med srečanjem na ruskem kozmodromu Vistočni glede na izjave, ki jih je prenašala ruska televizija, še dejal Kim. Svoje srečanje s Putinom je označil za “odskočno desko za tesnejše dvostranske odnose”.

V luči vojne v Ukrajini je Kim menil, da se Rusija “bojuje za svojo suverenost in varnost proti hegemonističnim silam”.

“Globoko sem prepričan, da bodo junaška ruska vojska in ljudje osvojili zmago in izkazali svojo čast in slavo na dveh frontah – v vojaških operacijah in pri izgradnji močnega naroda,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Kim kasneje še dejal v korejščini, medtem ko so ruske tiskovne agencije navajale, da je izrecno omenil “posebno vojaško operacijo”, kakor Moskva označuje rusko vojno v Ukrajini.

Putin je medtem že v uvodnih izjavah napovedal, da se bosta voditelja posvetila gospodarskemu sodelovanju in vprašanjem “humanitarne narave”. Na novinarsko vprašanje, če bosta govorila o vojaškem sodelovanju, je odgovoril, da bosta govorila o “vse temah”.

Po pogovorih, ki so trajali dve uri, je Putin dejal, da kljub mednarodnim sankcijam, ki jih je Pjongjang deležen zaradi jedrskega in raketnega programa, vidi obete za vojaško sodelovanje s Severno Korejo. “Obstajajo določene omejitve. Rusija spoštuje te omejitve. So pa tudi stvari, o katerih lahko zagotovo govorimo, o tem se pogovarjamo in razmišljamo. In obstajajo možnosti,” je dejal.

Nič ni tako kot srečanje geopolitičnih veljakov z visokimi vložki, ki ga spremlja globalno, kar bi vzbudilo apetit, zlasti v primeru osebnih pogovorov ruskega predsednika Vladimirja Putina s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom.

Po njunih dvournih pogovorih v sredo v centru za izstrelitev vesoljskih raket na skrajnem vzhodu Rusije voditelji skupaj obedujejo, na jedilniku pa naj bi bila ponudba lokalnih dobrot.

Putinu in Kimu ponudijo meni, ki se začne s solato iz race, fig in nektarine, ki ji sledijo ruski pelmeni, pripravljeni s kamčatskim rakom, nato pa ribja juha iz belega amurja in sorbet iz rakitovca, poroča poročevalec iz Kremlja, citira Reuters.

Glavna jed ponuja voditeljem izbiro jesetra z gobami in krompirjem ali predjed iz marmoriranega govejega mesa z zelenjavo na žaru. Za sladico so na meniju rdeče borovnice iz tajge (ruska prostrana gozdnata regija Sibirije) s pinjolami in kondenziranim mlekom.

Ponudili bodo tudi bela in rdeča vina dvorca Divnomorskoe iz južne Rusije., poroča televizijski kanal  SNBC. Preden je pred obedom nazdravil Putinovemu zdravju, je Kim menda dejal, da je prepričan, da bo Rusija zmagala v tem, kar Moskva imenuje “posebna vojaška operacija” v Ukrajini.

Po njunih dvournih pogovorih v sredo v centru za izstrelitev vesoljskih raket na skrajnem vzhodu Rusijesta voditelja skupaj večerjali, na jedilniku pa je bila vrsta lokalnih dobrot.

 

Po pogovorih je Putin Kima z delegacijo gostil še na večerji, ob začetku katere je v prenosu na ruski televiziji nazdravil na krepitev sodelovanja v prihodnje. “Na dobrobit in uspeh naših narodov, na zdravje predsedujočega in vseh prisotnih,” je dodal Putin, ob katerem sta sedela njegova zunanji in obrambni minister. Z besedami, da je “star prijatelj vreden več kot dva nova”, je hvalil zgodovinske vezi med državama.

“Globoko sem prepričan, da bosta junaška ruska vojska in ljudstvo briljantno podedovala tradicijo zmage, samozavestno pokazala neprecenljivo dostojanstvo in čast na frontah posebne vojaške operacije,” je dejal Kim prek prevajalca, preden je dvignil kozarec vina, poroča Reuters . “Ruska vojska in ljudstvo bosta zagotovo dosegla veliko zmago v svetem boju za kaznovanje velikega zla, ki si lasti hegemonijo in hrani ekspanzionistične iluzije,” je dodal Kim.

Kim in Putin sta se srečala na izstrelišču vesoljskih raket Vostočni v začetku srede in si ogledala objekt, preden sta se njuni delegaciji pogovarjali o razširitvi dvostranskega sodelovanja med državama, preden sta imela Putin in Kim zasebne pogovore ena na ena.

Ruski mediji so pokazali voditelje, kako se pozdravljajo zunaj vesoljskega pristanišča, približno 1000 milj od Vladivostoka, kamor je Kim prvotno prispel v torek. Kremelj je objavil tudi videoposnetek, ki prikazuje voditelje med ogledom kozmodroma pred pogovori.

Po pogovorih, ki so trajali več kot dve uri, so se pogovori končali z izjavo Kremlja, da po srečanju ne bo podpisane izjave.

O vsebini pogovorov, še najmanj tistih, ki so potekali ena na ena, je trenutno malo znanega. Zahodni uradniki so izrazili zaskrbljenost, da se bodo razprave med Kimom in Putinom osredotočile na orožje in na to, kakšno orožje bi lahko Rusija pridobila od Severne Koreje, ki bi ga lahko nato uporabila v svojih napadih proti Ukrajini.

Uradniki in strokovnjaki so verjeli, da bo Moskva v zameno močno sankcioniranemu Pjongjangu ponudila prepotrebno hrano in finančno pomoč, pa tudi morebitno vojaško tehnologijo.

Na vprašanje o obtožbah Zahoda v sredo je tiskovni sekretar Kremlja Dmitrij Peskov novinarju ruskega državnega medija Pavlu Zarubinu dejal, da je »Severna Koreja naša bližnja soseda. In kljub kakršnim koli ‘komentarjem’ ali ‘krikom’ od zunaj bomo odnose s sosedi gradili tako, da bo to koristno za nas in za naše sosede,” je dejal.

“Vsekakor celoten obseg odnosov pomeni dialog in interakcijo na občutljivih področjih, kot je vojaško sodelovanje, izmenjava mnenj o najbolj perečih vprašanjih na področju varnosti, to bo tudi storjeno,” je dodal.

Po srečanju se je Kim po poročanju ruskih tiskovnih agencij že vkrcal na svoj oklepni vlak. Pot bo po besedah Putina pred vrnitvijo domov nadaljeval še v Vladivostok, kjer naj bi mu predstavili zmogljivosti ruske tihomorske flote. Za Kima je sicer to prva pot v tujino po štirih letih in drugi obisk v Rusiji, odkar se je aprila 2019 v Vladivostoku sestal s Putinom. Z oklepnim vlakom je v Rusijo prispel v torek. Analitiki so še pred srečanjem ocenjevali, da bi lahko govorila tudi o severnokorejski dobavi orožja in streliva Rusiji.

COMMENTS

Wordpress (0)