Oklepni vlak s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom je očitno prečkal Rusijo pred vrhom s predsednikom Vladimirjem Putinom – TOPNEWS.si

Oklepni vlak s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom je očitno prečkal Rusijo pred vrhom s predsednikom Vladimirjem Putinom

Oklepni vlak s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom je očitno prečkal Rusijo pred vrhom s predsednikom Vladimirjem Putinom

Severnokorejski državni mediji so objavili fotografije voditelja Kim Jong Una, ki se je konec tedna vkrcal na svoj luksuzni oklepni vlak, pred pogovori s predsednikom Vladimirjem Putinom v ruskem Vladivostok. Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je po poročanju južnokorejskih medijev odpotoval v Rusijo, kjer se bo sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in z njim razpravljal o dobavi orožja za vojno v Ukrajini. Ameriški časnik New York Times navaja, da želi Rusija od Severne Koreje kupiti topniške in protitankovske izstrelke.

Luksuzni oklepni vlak s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom je očitno prečkal Rusijo pred vrhom s predsednikom Vladimirjem Putinom.
Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je po poročanju južnokorejskih medijev odpotoval v Rusijo, kjer se bo sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in z njim razpravljal o dobavi orožja za vojno v Ukrajini. Ameriški časnik New York Times navaja, da želi Rusija od Severne Koreje kupiti topniške in protitankovske izstrelke.

Po poročanju južnokorejske televizije YTN v Seulu pričakujejo, da se bo severnokorejski voditelj s Putinom sestal v sredo. New York Times navaja, da želi Rusija od Severne Koreje kupiti topniške in protitankovske izstrelke za vojno v Ukrajini, v zameno pa bi poleg pomoči v hrani Pjongjang pridobil tudi tehnologijo za izdelavo satelitov in podmornic na jedrski pogon.

Ruski predsednik in severnokorejski voditelj naj bi se sestala ob robu tridnevnega gospodarskega foruma v Vladivostoku. V Kremlju so šele danes potrdili, da bo Kim “v prihodnjih dneh” na povabilo Putina obiskal Rusijo in se z njim sestal, kmalu zatem pa je to potrdila tudi severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA.

Pred tem so namreč iz Kremlja sporočili le, da se bo Putin ob robu foruma sestal s podpredsednikom kitajske vlade Zhang Guoqingom in podpredsednico Laosa Pany Yathotou, poročajo tuje tiskovne agencije.

ZDA so ocenile, da pomeni srečanje s Kimom izraz obupa Putina glede vojne v Ukrajini. “Prepotoval bo vso svojo državo, da bi se srečal z mednarodnim izobčencem in ga prosil za pomoč v vojni, v kateri je pričakoval, da bo zmagal že v prvem mesecu,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

 

tTskovni predstavnik State Departmenta Matthew Millerje obe držav spomnil, da bi kakršenkoli prenos orožja iz Severne Koreje v Rusijo pomenil kršitev več resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov. Izpostavil je, da so ZDA pripravljene sprejeti nove sankcije proti državam, ki financirajo ruska vojna prizadevanja.

Putin in Kim sta se v Vladivostoku srečala že leta 2019, kar je bilo prvo in edino potovanje severnokorejskega voditelja v Rusijo doslej. Od začetka pandemije covida-19 svoje države domnevno ni sploh zapustil.

Rusija sicer velja za zgodovinsko zaveznico Pjongjanga, saj vezi med državama segajo do ustanovitve Severne Koreje pred 75 leti. Kim podpira ruski napad na Ukrajino, po navedbah Washingtona pa je Severna Koreja Rusiji v tem času že dobavljala orožje.

COMMENTS

Wordpress (0)