(VIDEO) “Golube, Jankoviću, šta nam pa možeš?” – Pavel Rupar protestnike pozval, naj na oktobrski shod prinesejo “spalne vreče, kamping opremo, koharčke, sanitarije nam bo pa Janković naredil” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Golube, Jankoviću, šta nam pa možeš?” – Pavel Rupar protestnike pozval, naj na oktobrski shod prinesejo “spalne vreče, kamping opremo, koharčke, sanitarije nam bo pa Janković naredil”

(VIDEO) “Golube, Jankoviću, šta nam pa možeš?” – Pavel Rupar protestnike pozval, naj na oktobrski shod prinesejo “spalne vreče, kamping opremo, koharčke, sanitarije nam bo pa Janković naredil”

V središču Ljubljane na Trgu republike so se danes popoldne na shodu znova zbrali podporniki iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, ki ga vodi Pavel Rupar, in znova zahtevali dvig pokojnin. V luči nedavnih ujm pa so zbirali tudi sredstva za nakup pralnih strojev, ki jih bodo po napovedih namenili v poplavam prizadetim upokojencem.

Ob slovenskih zastavah je bilo med zbranimi na shodu tudi tokrat videti transparente, s katerimi so upokojenci izražali svoje nezadovoljstvo z vladajočo politiko, vlado Roberta Goloba in zahteve po višjih pokojninah. Vladajoče so tako med drugim opozarjali, da čas teče, funkcije pa so minljive, Golobovi vladi pa so očitali, da dela le za svoje žepe. “Koalicijo, strice in nevladnike” so pošiljali na smetišče zgodovine, in izrazili protest “proti vegetiranju v revščini”.

Na današnjem shodu so sicer, kot rečeno,  zbirali tudi sredstva za nakup novih pralnih strojev za v poplavah prizadete upokojence. Razdelili naj bi jih v sodelovanju z župani posameznih občin, je navedel Rupar.

“Spoštovane, danes to ni le protestni shod, danes je to tudi humanitarni shod. Vem, da bo težko skenirati kode, ki jih imamo pripravljene na levi in na desni. Zbiramo denar za pralne stroje.   Naj vam povem, da Inštituta 1. oktober, kako že reče ona, fajtamo. Mi fajtamo, to se pravi delamo, mi res delamo. Mi se ne lakiramo noht,  mi ne posedamo po Maximarketu, tako kot danes celo dopoldne Jenull ampak se borimo. To pot se borimo, da nabavimo čim več pralnih strojev ….Pralne stroje bomo podelili preko županov, zato, da nam slovenski vele umetniki v medijih ne bodo očitali, da je kdo kaj vzel. To se zdaj zna zgoditi, pri nam je svoboda”.

Rupar pa je danes napovedal tudi vložitev zakona, ki bi upokojencem prinesel izredni dodatek k pokojninam. “Če so vladajoči pozabili na vas, mi ne bomo,” je ob tem dejal zbranim na Trgu republike.

Hkrati se je v nagovoru dotaknil tudi političnega vrha, in sicer predsednice republike Nataše Pirc Musar, premierja Roberta Goloba in predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič ter jih v sebi lastnem slogu poimenoval s posmehljivimi izrazi. “Spoštovane in spoštovani, danes sem na  na današnji shod že šestič neuspešno vabil milijonarko Natašo Pirc Musar, hraniteljico in ljubimko opic Urško Klakočar Zupančič, kraljico, pravzaprav partnerja kraljice velikih podgan nutrij Roberta Goloba. Poleg tega pa še varuha človekovih pravic, ki sploh nisem vedel, da še obstaja  in predsednika državnega sveta.

Večkrat je izrazil tudi nezadovoljstvo s poročanjem medijev o aktivnostih društva ter jim očital cenzuro.

“Golube, Jankoviću šta nam pa možeš,”  je drugi del nastopa začel Rupa, ki je naslednji shod napovedal za oktobra, na njem pa bodo protestirali, “dokler nam ne bo ustreženo”. “Tu bomo spali, tu bomo živeli, tu bomo toliko časa, dokler Golob ne pride k nam,” je navedel Rupar. množica pa mu je pritrjevala: “To, to, to …”. Zato naslednjič s seboj prinesite spalne vreče, kamping opremo, koharčke, sanitarije bo Janković naredil. Tu bomo ostali dokler nam ne zvišajo pokojnin, kot smo zahtevli, pa če bo treba enega po enega znosit s tega…. no saj si ne upajo, kje pa”.

“Naslednji shod ne bo več tak kot je ta. Tisti prijatelji, ki ste danes izostali doma, češ da ne boste več peli Čebelic in da hočete akcijo: “Evo akcija “.  Oktobra meseca bomo po shodu ostali tu, na tem trgu. Tu bomo spali, tu bomo živeli, tu bomo hodili na WC, tu bomo toliko časa, dokler Golob ne pride k nam

Na shodu je spregovorila ljubljanska mestna svetnica Tina Bregant, sicer nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje v času tretje vlade Janeza Janše. Ko upokojenci postanejo branik svobode izražanja, javnega zbiranja, “ko se upokojencem ne dovoli slišati njihovega glasu na javni televiziji”, ko nekateri zagovarjajo evtanazijo, ko zgolj starejši prepoznajo laži in krajo, je čas, da se shodu pridružijo tudi mlajši, je dejala v nagovoru zbranim.

Tokratni shod je ob skromnejši udeležbi, kot je bila na spomladanskih, sicer potekal le na enem delu Trga republike. Večina trga je namreč zaradi priprav na teniški turnir zagrajena. Med shodom so govorci in protestniki večkrat poudarili, da so nezadovoljni s postavljenimi ograjami, s katerimi da so jim želeli preprečiti današnje zborovanje.

V Ljubljani bo od 11. do 17. septembra namreč potekal tretji teniški turnir WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana, osrednje igrišče, poimenovano po teniški legendi Mimi Jaušovec, pa bo na Trgu republike.

COMMENTS

Wordpress (0)