“Pripravljeni smo razmisliti o možnosti oživitve sporazuma o izvozu žita …” – Vladimir Putin na novinarski konferenci po pogovorih z Erdoganom – TOPNEWS.si

“Pripravljeni smo razmisliti o možnosti oživitve sporazuma o izvozu žita …” – Vladimir Putin na novinarski konferenci po pogovorih z Erdoganom

“Pripravljeni smo razmisliti o možnosti oživitve sporazuma o izvozu žita …” – Vladimir Putin na novinarski konferenci po pogovorih z Erdoganom

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes po pogovorih z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom v Sočiju dejal, da je Ankara skupaj z Združenimi narodi pripravila nove predloge za oživitev sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine. Putin pa je ponovil, da je Rusija pripravljena oživiti sporazum, ko bodo odpravljene omejitve njenega izvoza.

“Pripravljeni smo razmisliti o možnosti oživitve sporazuma o izvozu žita … in to takoj, ko bodo vsi sporazumi o odpravi omejitev ruskega kmetijskega izvoza v celoti izvedeni,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Putin na novinarski konferenci po pogovorih z Erdoganom. Ob tem je znova izpostavil, da zahodne sankcije ovirajo izvoz ruskega žita, gnojil in kmetijske tehnologije.

Ruski predsednik je še povedal, da je Rusija blizu sklenitvi sporazumov s šestimi afriškimi državami o dobavi brezplačnega žita. Prve pošiljke brezplačnega žita iz Rusije naj bi bile po njegovih besedah na voljo že v prihodnjih tednih. Brezplačna naj bi bila tudi dobava tega žita.

 

 

Erdogan pa je dejal, da je Turčija v sodelovanju z ZN pripravila nov sveženj predlogov za oživitev sporazuma. “Verjamem, da je mogoče doseči rezultate. Verjamem, da bo kmalu dosežena rešitev, ki bo izpolnila pričakovanja Turčije,” je poudaril Erdogan.

Ob tem je dejal, da Ankara nasprotuje alternativam lanskemu sporazumu o žitu v Ukrajini, od katerega je Rusija julija odstopila. Alternativne predloge sta predstavila tako Kijev kot Moskva, Turčija, ki je pomagala pri oblikovanju prvotnega sporazuma, pa si prizadeva za oživitev sporazuma in njegovo uporabo kot podlage za širša mirovna pogajanja. “Alternativni predlogi ne morejo ponuditi trajnostnega, varnega in trajnega modela, ki bi temeljil na sodelovanju med stranmi,” je danes poudaril Erdogan.

Turčija si prizadeva oživiti sporazum iz leta 2022, ki so ga podprli ZN in je omogočal varen prehod žita iz treh ukrajinskih črnomorskih pristanišč. Rusija je julija odstopila od dogovora, odtlej pa izvedla več zračnih napadov na ukrajinsko pristaniško infrastrukturo.

Turčija, članica Nata, ki kljub vojni v Ukrajini ohranja dobre odnose tako z Moskvo kot s Kijevom, po poročanju AFP upa, da bo sporazum o žitu uporabila kot podlago za ponovni začetek mirovnih pogovorov med Rusijo in Ukrajino.

Današnji pogovori ruskega in turškega predsednika so bili sicer njuno prvo srečanje, odkar je bil Erdogan maja znova izvoljen na položaj. Turškega predsednika v Sočiju spremlja številčna delegacija, v kateri so med drugim ministri za obrambo, zunanje zadeve, energetiko in finance

COMMENTS

Wordpress (0)