“In dobrodošli v peklu” – Soustanovitelj in poveljnik ruske najemniške vojske Wagner Dmitrij Utkin pokopan z vojaškimi častmi, Prigožin ne – TOPNEWS.si

“In dobrodošli v peklu” – Soustanovitelj in poveljnik ruske najemniške vojske Wagner Dmitrij Utkin pokopan z vojaškimi častmi, Prigožin ne

“In dobrodošli v peklu” – Soustanovitelj in poveljnik ruske najemniške vojske Wagner Dmitrij Utkin pokopan z vojaškimi častmi, Prigožin ne

Soustanovitelj in poveljnik ruske najemniške vojske Wagner Dmitrij Utkin, ki je prejšnji teden umrl v strmoglavljenju letala, je bil včeraj pokopan z vojaškimi častmi na vojaškem pokopališču v mestu Mitišči. Pokopališče je v pristojnosti ministrstva za obrambo in se uporablja za pokop visokega vojaškega osebja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pogrebna slovesnost se je začela okoli 9. ure po srednjeevropskem času, na njej pa je bilo prisotnih okoli 20 ljudi. Dostop do pokopališča je bil omogočen le osebam s seznama, ki ga je pripravila Utkinova žena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Utkin, soustanovitelj Wagnerja in desna roka vodje te najemniške skupine Jevgenija Prigožina, je bil veteran obeh čečenskih vojn in več let zaposlen v ruski vojaško obveščevalni službi (GRU). Skupaj s Prigožinom sta umrla 23. avgusta v letalski nesreči, ko je letalo z desetimi osebami na krovu strmoglavilo med letom iz Moskve v Sankt Peterburg.

Prigožina so medtem v Sankt Peterburgu brez vojaških časti pokopali že v torek. Nekateri ruski mediji pa so takrat poročali, da je v Sankt Petersburgu potekala tudi pogrebna slovesnost za Valerija Čekalova, dolgoletnega Prigožinovega prijatelja in vodje logistike skupine Wagner, ki je bil prav tako med umrlimi v letalski nesreči.

53-letni Dmitrij Utkin, čigar klicni znak “Wagner” je dal ime zasebni vojski, je bil pokopan v Mitiščih na obrobju prestolnice, na slovesnosti, ki jo je obkrožila ruska vojaška policija, poroča priljubljeni spletni novičarski kanal Shot.

Po odprtju pokopališča nekaj ur pozneje je Reutersov novinar videl vgraviran črn nagrobnik, lesen ruski pravoslavni križ in najmanj pol ducata velikih formalnih vencev, ki so obdajali grob.

Na nekaterih, v rdeči, rumeni in črni barvi, je bil Wagnerjev uradni logotip, medtem ko je bila na zastavi, ki je bila postavljena v bližini, prikazan simbol mrtvaške glave, ki je mrtvo gledal, kar so uporabljali tudi njegovi borci.

Kanal Telegram »Pozor, novice« je povedal, da so se policisti in pripadniki nacionalne garde Rosgvardije prišli poklonit, skupaj s polnim avtobusom članov skrajno desničarske milice Rusich, povezane z Wagnerjem.

Prigožin je bil pokopan v torek na mirni družinski slovesnosti v njegovem rojstnem mestu Sankt Peterburgu, ki je bila v ostrem kontrastu z njegovo glasno in pogosto zmerljivo prisotnostjo na družbenih medijih. Preden je pomagal najti Wagnerja kot Prigožinovo mračno desno roko, je bil Utkin podpolkovnik specialnih enot v vojaški obveščevalni službi GRU. Boril se je za Wagnerja, da bi podprl vojaške akcije Moskve v Siriji in Ukrajini, leta 2016 pa je bil fotografiran v Kremlju s predsednikom Vladimirjem Putinom.

Konec junija je vir za Reuters povedal, da je bil Utkin vodja oboroženega konvoja Wagnerjevih upornikov, ki je napredoval proti Moskvi, da bi podprl Prigožinovo zahtevo, naj vojaško vodstvo odstopi zaradi neuspeha v tem, kar Rusija imenuje “posebna vojaška operacija” v Ukrajini. . Kratek upor je predstavljal največji izziv za Putinovo vladavino, odkar je prišel na oblast leta 1999, zaradi česar je predsednika njene avtorje obtožil “izdaje” in “noža v hrbet”.

Utkin, Prigožin in Wagnerjev vodja logistike Valerij Čekalov so bili med 10 ljudmi, ki so umrli, ko je Prigožinovo zasebno letalo Embraer Legacy 600 23. avgusta strmoglavilo z neba severno od Moskve. Številni Putinovi kritiki so v njegovih 23 letih na oblasti umrli v nejasnih okoliščinah ali pa so se smrti komaj izognili.

Kremelj pravi, da bodo raziskani vsi možni vzroki strmoglavljenja, vključno z neupravičeno igro. Namigovanje, da je Putin ukazal smrt Prigožina in njegovih ljudi, označuje za “popolno laž”. Potem ko je dogovor končal upor, je Utkin v govoru Wagnerjevim borcem rekel: »To ni konec. To je šele začetek največjega dela na svetu, ki bo izvedeno zelo kmalu,« in dodal v angleščini: »In dobrodošli v peklu!«

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko pa je včeraj zavrnil poziv Poljske in baltskih držav, naj Belorusija s svojega ozemlja izžene pripadnike ruske najemniške vojaške skupine Wagner po smrti njenega vodje Jevgenija Prigožina, in ga označil za neumnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lukašenko je v nagovoru beloruskemu varnostnemu svetu dejal, da voditelji Poljske in baltskih držav zganjajo histerijo zaradi prisotnosti pripadnikov skupine Wagner v Belorusiji in obsodil njihove nerazumne in neumne zahteve.

Poljska je skupaj z Litvo, Latvijo in Estonijo v ponedeljek pozvala Belorusijo, naj izžene pripadnike skupine Wagner s svojega ozemlja. “Morajo zapustiti našo regijo. Bojimo se incidentov, v katere bi bili vključeni ti plačanci,” je takrat dejal poljski notranji minister Mariusz Kaminski. Opozoril je, da je v Belorusiji nameščenih več tisoč wagnerjevcev, med katerimi so tudi kriminalci, izpuščeni iz ruskih zaporov.

Wagnerjevci so se v Belorusijo umaknili konec junija po neuspešnem uporu proti vojaškemu vodstvu v Moskvi, ki se je zaključil v manj kot 48 urah – domnevno po posredovanju Lukašenka med vodjo skupine Wagner Prigožinom, ki je vodil upor, in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Od takrat številni pripadniki skupine Wagner prihajajo v Belorusijo, natančneje v oporišče, ki se nahaja nekaj manj kot sto kilometrov jugovzhodno od prestolnice Minsk. Tam naj bi usposabljali beloruske vojake.

Poljska in baltske države že dlje časa opozarjajo na nevarnost provokacij iz Belorusije in na potencialno nevarnost, ki jo predstavlja tamkajšnja navzočnost Wagnerja. Poljska se je v začetku meseca odločila, da ob meji z Belorusijo namesti 10.000 vojakov. Litva pa je 18. avgusta zaprla dva od skupno šestih mejnih prehodov z Belorusijo.

COMMENTS

Wordpress (0)