(VIDEO) “Navdušen sem nad pogumom naroda in vodstva” – Charles Michel po ogledu v poplavah prizadetega območja v občini Kamnik – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Navdušen sem nad pogumom naroda in vodstva” – Charles Michel po ogledu v poplavah prizadetega območja v občini Kamnik

(VIDEO) “Navdušen sem nad pogumom naroda in vodstva” – Charles Michel po ogledu v poplavah prizadetega območja v občini Kamnik

Premier Robert Golob in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta si danes ogledala v poplavah prizadeta območja v občini Kamnik. Michel je spomnil na obljube pomoči EU Sloveniji in dodal, da bo unija stala ob Sloveniji tudi v prihodnje. Golob je poudaril, da trenutno preučujejo, kako najučinkovitejše črpati sredstva iz solidarnostnega sklada.

“Slovenija je v težkem položaju. Navdušen sem nad pogumom naroda in vodstva,” je dejal Michel in dodal, da je državo obiskal, da bi ponovno potrdil pomen solidarnosti.

https://twitter.com/vladaRS/status/1695800469480788302

https://twitter.com/vladaRS/status/1695822090182562302

Spomnil je na pomembno obljubo Evropske komisije, da se Sloveniji iz solidarnostnega sklada EU obeta 400 milijonov evrov pomoči in poudaril pomen celovite obnove, da bi bili v prihodnosti bolje pripravljeni na tovrstne naravne nesreče.

Tudi Golob je spomnil na obljube EU, da se na Slovenijo ne bo pozabilo in dodal, da to potrjuje tudi današnji obisk Michela. “EU stoji z nami in nam bo pomagala ne samo pri hitremu odzivanju po nesrečah, temveč tudi pri obnovi,” je dejal.

“Danes smo obiskali lokacijo, kjer bodo s pomočjo evropskih partnerjev v prihodnjih dneh zgradili most,” je nadaljeval. Poudaril je, da skupne delovne ekipe Slovenije in Evropske komisije preučujejo, kako lahko Slovenija učinkovito črpa sredstva iz solidarnostnega sklada.

Ob tem je naznanil, da pripravljajo tudi vlogo za črpanje povratnih sredstev iz načrta za okrevanje in odpornost. “Upam, da bo vse to, vključno s kohezijo, dovolj, da si Slovenija opomore po poplavah,” je dejal in poudaril, da bomo tudi v Sloveniji morali poiskati vse možne vire za obnovo.

Skupaj z Michelom sta se strinjala, da je treba povečati sredstva, ki se stekajo v solidarnostni sklad. “Če bomo uspešni pri nagovarjanju ostalih članic, da se sredstva povečajo, potem verjamem, da lahko Slovenija računa na večjo podporo iz sklada,” je ocenil Golob.

https://twitter.com/vladaRS/status/1695826148251353187

Prav tako sta se strinjala o pomenu širitve EU, ki bo osrednja tema današnje večerje z voditelji držav Zahodnega Balkana.

“EU je sedaj v dilemi, kako zastaviti proces približevanja, da bo ta lahko odgovarjal na izzive današnjega časa. Na večerji se bomo pogovorili o priložnostih, ki se ponujajo državam Zahodnega Balkana in zakaj bi bilo treba povečati njihove napore po harmonizaciji zakonodaje, da bi posledično lahko decembra na Evropskem svetu naredili korak naprej,” je dodal Golob.

Večerje se bodo udeležili vsi predsedniki vlad iz regije, z izjemo srbske predsednice vlade Ane Brnabić. Voditelji so sicer prav tako gosti letošnjega Blejskega strateškega foruma (BSF), ki bo potekal v ponedeljek in torek ter ga bodo v določeni meri zaznamovale tudi nedavne uničujoče poplave v Sloveniji.

Voditelji se bodo posvečali zlasti vprašanju, kako lahko solidarnost pomaga pri soočanju z izzivi modernega sveta. Med drugim bodo vsi udeleženci foruma lahko prispevali v sklad za obnovo po poplavah. Obenem pa bo forum tudi priložnost za dvostranske pogovore s predstavniki drugih držav o morebitni nadaljnji pomoči.

COMMENTS

Wordpress (0)