V stranki SD Tanje Fajon bodo oblikovati svojo “delovno skupino za obnovo in razvoj Slovenije” – TOPNEWS.si

V stranki SD Tanje Fajon bodo oblikovati svojo “delovno skupino za obnovo in razvoj Slovenije”

V stranki SD Tanje Fajon bodo oblikovati svojo “delovno skupino za obnovo in razvoj Slovenije”

 

V SD so v luči nedavnih ujm oblikovali delovno skupino za obnovo in razvoj Slovenije. Vodil jo bo župan Ajdovščine Tadej Beočanin, še posebej se želijo osredotočiti na pripravo ukrepov za pomoč Koroški in Savinjski regiji. “Pozornost javnosti bo izginila, politika pa bo morala pa oddelati svoje,” je ob tem poudarila predsednica SD Tanja Fajon.

Včeraj so namreč zasedali člani predsedstva SD, ki so razpravljali predvsem o intervenciji in sanaciji v nedavnih poplavah najbolj prizadetih območij Slovenije, je ob robu seje predsedstva dejala predsednica stranke Fajon.

 

Po njenih besedah se je sicer ob zadnji naravni katastrofi pokazala izjemna solidarnost med ljudmi, jasno pa je postalo tudi, da smo očitno v obdobju, ko nam podnebje ne prizanaša, na ekstremne vremenske pojave pa v Sloveniji nismo dovolj pripravljeni, je opozorila. “Kar je ključno, je priložnost, da ne samo saniramo, interveniramo in obnavljamo, ampak da iz tega naredimo velik premik, da se v prihodnje bolje spopadamo s podobnimi vremenskimi izzivi in da skušamo k temu tudi kot stranka konstruktivno prispevati,” je dejala.

V stranki so se tako danes odločili oblikovati delovno skupino za obnovo in razvoj Slovenije. Ena ključnih nalog, ki jo bo po besedah Beočanina prevzela delovna skupina, je na prizadeta območja pogledati ne zgolj skozi prizmo poplav, ampak tudi skozi prizmo geografske ogroženosti. Tako obljublja pripravo ukrepov, ki bodo srednjeročno pomagali tem regijam na poti dodatnega razvoja, da bodo lahko sledile tempu države, ki mora kljub naravni katastrofi ostati razvojno naravnava, je poudaril.

“Naši prvi koraki bodo usmerjeni v to, da pripravimo nabor ukrepov, s katerimi se bo dolgoročneje zagotavljala ne samo obnova infrastrukture, ampak tudi razvoj teh območij na drugih področjih. Spremljali bomo tudi delo vlade na tem področju in se nanj ustrezno odzivali,” je napovedal. Država je namreč po njegovih besedah tista, ki mora prisluhniti ljudem, gospodarstvu in občinam ter čim bolje odgovoriti na njihove potrebe.

Vodja poslancev SD Jani Prednik pa je izpostavil, da bo treba za v poplavah najbolj prizadetih območij, denimo Koroško in Savinjsko regijo, poskrbeti tudi po sprejemu interventnega zakona in končani sanaciji. Kot je izpostavil, se je namreč država zadnjih 30 let mačehovsko obnašala do Koroške regije, iz katere sicer prihaja tudi sam, nedavna ujma pa je vse te težave zgolj poglobila. Pomoč države bo zato za omenjene regije ključna, je dodal.

Minister za kohezijo in regionalni razvoj iz vrst SD Aleksander Jevšek je ob tem zagotovil, da bo ministrstvo, ki bdi nad skladnim regionalnim razvojem Slovenije, delalo na pripravi predloga zakonodaje, ki bo na podlagi indeksa razvojne ogroženosti, takim občinam dolgoročno pomagala, da ne bodo ostale še bolj na dnu.

COMMENTS

Wordpress (0)