(VŽIVO) “Najprej je treba pomagati tistim, ki so izgubili vse, hkrati pa ne pozabiti tudi na vse ostale” – Robert Golob v Komendi o tem, da je prizadetih od 10.000 do 15.000 gospodinjstev, od tega je 1000 takšnih, ki so izgubila vse – TOPNEWS.si

(VŽIVO) “Najprej je treba pomagati tistim, ki so izgubili vse, hkrati pa ne pozabiti tudi na vse ostale” – Robert Golob v Komendi o tem, da je prizadetih od 10.000 do 15.000 gospodinjstev, od tega je 1000 takšnih, ki so izgubila vse

(VŽIVO) “Najprej je treba pomagati tistim, ki so izgubili vse, hkrati pa ne pozabiti tudi na vse ostale”  – Robert Golob  v  Komendi o tem, da je prizadetih od 10.000 do 15.000 gospodinjstev, od tega je 1000 takšnih, ki so izgubila vse

Vlada bo predlog dodatnih ukrepov za pomoč prizadetim v katastrofalnih poplavah obravnavala na četrtkovi seji. Premier Robert Golob danes o njih še ni želel govoriti, je pa povedal, da je dobrodošel vsak predlog. Prizadetih je od 10.000 do 15.000 gospodinjstev, najprej pa je treba pomagati tistim, ki so izgubili vse, je dejal.

Prve interventne ukrepe po poplavah je vlada združila v noveli zakona o preprečevanju posledic naravnih nesreč, ki je v veljavi od petka. Med njimi so predplačila občinam, širši obseg upravičencev do pomoči v kmetijstvu, višja sila in čakanje na delo za zaposlene in podjetja, pomoč samozaposlenim, izredni dopust za prostovoljce in današnji dan solidarnosti.

“Predloge, ki se tičejo konkretno fizičnih oseb, bo vlada obravnavala v četrtek in jih združila v interventnem zakonu,” je danes ob obisku v Komendi povedal Golob. Kot je dodal, je v tej fazi dobrodošel vsak predlog, ne bo pa se opredeljeval do nobenega od njih, saj morajo na ministrstvih najprej narediti analizo izvedljivosti in stroškov. Predloge je najbolje poslati preko civilne zaščite na Upravo RS za reševanje in zaščito.

V ujmi je poplavilo približno 80 odstotkov občine Komenda in Golob je od domačinov danes že slišal nekaj predlogov, kako bi jim lahko država še priskočila na pomoč. Med njimi so gradnja zadrževalnika vode, pa odpis dajatev na položnicah za elektriko in vodo ter moratorij na odplačevanje stanovanjskih posojil.

Podoben poziv je naslovil tudi na podjetnike. Pri pomoči malemu gospodarstvu je sicer država omejena, a tudi zanj bodo pripravljeni posebni ukrepi, je zagotovil. Največji problem bo sicer dobiti nove stroje in ne zagotoviti denar, je ocenil in dodal, da bodo tudi pri tem pomagali, kolikor bo mogoče.

Ujme so po nekaterih ocenah prizadele od 10.000 do 15.000 gospodinjstev, od tega je 1000 takšnih, ki so izgubila vse. “Najprej je treba pomagati tistim, ki so izgubili vse, hkrati pa ne pozabiti tudi na vse ostale,” je dejal Golob.

Vsi prizadeti se lahko že danes obrnejo na organizaciji Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas, ki sta v soboto uskladili merila in zneske za posamezne škodne primere, zdaj jih morajo uskladiti še na ravni uprave za zaščito in reševanje ter občin. Generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin je povedala, da si prizadevajo čim prej določiti enotna merila, da bo vsak prišel do pomoči in ne bo nihče pozabljen.

“Takoj je treba pomagati 4000 gospodinjstvom, ki smo jih zaznali kot res najbolj ogrožena,” je dejal Generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič. Tem najbolj prizadetim gospodinjstvom so najprej pomagali s hrano in nujnimi potrebščinami, zdaj pa začenjajo deliti tudi finančna sredstva. V Slovenski karitas so doslej zbrali več kot dva milijona evrov, od tega so pol milijona evrov že razdelili, je povedal.

Konkretno v Komendi so za 300 prizadetih gospodinjstev namenili 100.000 evrov pomoči. Polovica je sredstva dobila v teh dneh, preostali jih bodo v sredo. Večji val pomoči je nato napovedal po zaključeni oceni škode konec avgusta oz. v začetku septembra, “kajti stiske se žal ne bodo prenehale”

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je danes na letališču Slovenj Gradec sestala s predstavniki tujih oboroženih sil, ki pomagajo pri odpravi posledic ujme v Sloveniji. Zahvalila se jim je za neprecenljivo pomoč in poudarila, da ne bo pozabljena.

“Danes sem si ogledala bazo, kjer so zadnje dni vzletali helikopterji v pomoč regiji. Tu imamo delegacije, obrambne enote iz vrste držav,” je dejala ministrica ob obisku letališča. Ob tem je poudarila, da vlada pripravlja nov interventni zakon, za katerega so pomembne tudi informacije s terena.

Pojasnila je, da Sloveniji pomaga več kot deset držav, in sicer tako s helikopterji, pomožnimi mostovi kot s težko mehanizacijo za prečiščevanje rek, kar je te dni po njenih besedah ključno.

Fajon se je v imenu Slovenije, slovenske vlade in naroda zahvalila za pomoč. “Solidarnost, ki jo Slovenija doživlja v zadnjih dneh, je neprecenljiva in ne bo pozabljena,” je izjavila.

Spomnila je, da je danes v Sloveniji dan solidarnosti. “Dan solidarnosti res pove, da solidarnost ne pozna meja, solidarnost pozna srce, in to smo danes in vse te dne v Sloveniji tudi čutili,” je dejala.

Fajon se je s predstavniki tujih oboroženih sil na slovenjgraškem letališču srečala skupaj z direktorjem Uprave za zaščito in reševanje Leonom Behinom.

Z Behinom je obiskala tudi Rečico ob Savinji, od koder prav tako poteka koordinacija mednarodne pomoči, predvsem v obliki težke gradbene mehanizacije s pripadajočo opremo in osebjem ter koordinacijo postavitve montažnih mostov. Obiskala je tudi prostovoljce, ki pomagajo pri obnovi Kampa Menina.

Še posebej se je ministrica Fajon zahvalila pripadnikom ukrajinske enote. “Neprecenljivo je bilo videti, da država, ki je v vojni, danes tu čisti rečno strugo Savinje,” je dejala.

Povedala je še, da vlada pripravlja nov interventni zakon in da bodo informacije, ki jih zbirajo na terenu, pri tem v veliko pomoč, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Kot je danes sporočila Uprava za zaščito in reševanje RS, pomoč v obliki težke mehanizacije prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite in dvostransko zagotavljajo mednarodne enote iz osmih držav s skupno 30 bagri. To so Avstrija, Italija, BiH, Francija, Hrvaška, Nemčija, Slovaška, Ukrajina. Večino težke mehanizacije trenutno uporabljajo na območju Zgornje Savinjske doline.

Pomoč v obliki mostov je zagotovilo pet držav s skupno 11 mostovi, in sicer Hrvaška, Nemčija, Češka, Poljska in Italija.

Helikopterje sta prek mehanizma Unije na področju Civilne zaščite zagotovili Avstrija in Nemčija, prek mehanizma zveze Nato pa Španija. Španski in avstrijski helikopter sta z delovanjem v Sloveniji že prenehala, nemški pa še izvaja operativne naloge.

V povezavi s tujo pomočjo Sloveniji so se danes oglasili tudi na Generalni policijski upravi. Policisti namreč poleg opravljanja nalog za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja na prizadetih območjih zagotavljajo tudi organizirana spremstva konvojev mednarodnih enot.

Naloga policistov pri tem ni samo spremljanje, torej vožnja pred ali za vozilom, ki pelje tovor. Pred vsakim spremstvom morajo policisti preveriti morebitne ovire, zapore cest na načrtovani poti prevoza, stalno komunicirati z vozniki, ki jih spremljajo, in zelo pozorno spremljati promet v neposredni okolici. Pripravljeni morajo biti tudi na nepredvidljive situacije in nenadne ovire na cesti. Načrtovati morajo tudi pot zaradi varovanja voziščne konstrukcije in predvsem premostitvenih objektov, da bi se onemogočilo dodatno tveganje.

Policisti so do danes na prizadeta območja pospremili štiri konvoje mednarodnih enot. Danes po napovedi Generalne policijske uprave v pomoč prihaja še en konvoj iz Nemčije, ki bo prav tako deležen policijskega spremstva.

COMMENTS

Wordpress (0)