(V ŽIVO) Golob pred današnjo sejo vlade revidiral oceno škode: “Če smo v soboto ocenjevali, da bi bila škoda lahko nekaj 100 milijonov, danes merimo škodo v milijardah, vemo, da bo več milijard evrov” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Golob pred današnjo sejo vlade revidiral oceno škode: “Če smo v soboto ocenjevali, da bi bila škoda lahko nekaj 100 milijonov, danes merimo škodo v milijardah, vemo, da bo več milijard evrov”

(V ŽIVO) Golob pred današnjo sejo vlade revidiral oceno škode: “Če smo v soboto ocenjevali, da bi bila škoda lahko nekaj 100 milijonov, danes merimo škodo v milijardah, vemo, da bo več milijard evrov”

Vlada bo danes obravnavala aktualne razmere na območjih, prizadetih zaradi katastrofalne povodnji v zadnjih dneh, in paket nujnih ukrepov za izvedbo sanacije. Po napovedih premierja Roberta Goloba bo poleg ukrepov za pomoč podjetjem in za obnovo osnovne infrastrukture na mizi tudi pomoč prizadetim ljudem.

Škoda po katastrofalni povodnji bo dosegla več milijard evrov, je v večernih informativnih oddajah v ponedeljek povedal Golob. Samo za prvo intervencijo bo država po njegovih napovedih namenila preko 100 milijonov evrov.

“Če smo v soboto ocenjevali, da bi bila škoda lahko nekaj 100 milijonov, danes merimo škodo v milijardah, vemo, da bo več milijard evrov. Morali bomo narediti vse, postrgati povsod, kjer se bo dalo, če bomo želeli to škodo sanirati na učinkovit način. Morali bomo narediti rebalans.

“Jutri bomo imeli na seji vlade tudi rebalans za letošnje leto in že letos moramo zagotoviti nekaj 100 milijonov evrov. V pripravi je proračun za leto 2024, ki bo končan do septembra, morali bomo obrniti prioritete in zagotoviti dodatnih nekaj 100 milijonov evrov. Vmes pa se zelo truditi, da dobimo čim več pomoči iz tujine, zato da bomo lažje vse skupaj sestavili. To ni stvar odločitve ali dobre volje enega ali drugega ministra.

Pri tako visoki škodi, kdor koli danes daje nerealne obljube, da bo stvari uredil še hitreje, ta dela škodo državi. Vse pozivam, da se zavedamo teže te katastrofe, da vemo, da so nekateri bolj prizadeti, drugi manj, da se držimo vsi tega, da ko bodo prioritete postavljene, da damo res prednost tistim, ki si ne morejo pomagati sami. Ni prostora ne časa za kupčkanje, ne med ministrstvi, še manj pa med politiki,” je predsednik vlade Robert Golob  sinoči dejal v Odmevih

Vlada se bo v luči izjemnih razsežnosti naravne nesreče danes posvetila novemu paketu ukrepov. Poleg ukrepov za pomoč številnim prizadetim podjetjem in za obnovo osnovne infrastrukture bo po Golobovih napovedih z zakonskimi spremembami zagotovila tudi neposredno pomoč ljudem v obliki nadomestnih gradenj za prizadete družine, pri čemer bo sodelovala z občinami.

Na mizi naj bi bilo tudi vprašanje drugega rebalansa letošnjega proračuna. Že letos bo namreč treba po Golobovih besedah najti več sto milijonov evrov za sanacijo po katastrofi, enako pri spremembah proračuna za 2024, ki so že v pripravi.

Za učinkovito sanacijo bo treba po navedbah predsednika vlade “narediti vse in postrgati povsod, kjer se bo dalo”, ter dobiti čim več sredstev iz evropskih skladov in pomoči iz tujine. Vlada bo tako predvidoma obravnavala tudi pomoč iz solidarnostnega sklada in ostalih evropskih mehanizmov.

Premier verjame, da bo mogoče sanacijo tudi z mednarodno pomočjo izvesti učinkovito in hitro, da se tako okrepi zaupanje ljudi. Pomoč v mehanizaciji, opremi in kadrih je že napovedala vrsta držav, zelo verjetno se bo ta skupina še povečala. V sredo na obisk v Slovenijo prihaja tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Vlada pa bo danes, tako Golob, obravnavala tudi predlog, da se ponedeljek 14. avgust razglasi za dela prost dan, zato da se prizadetim in prostovoljcem v duhu solidarnosti omogoči pomoč pri odpravljanju posledic naravne nesreče.

COMMENTS

Wordpress (0)