(VIDEO)Tudi Tina Gaber je prekinila dopust – Na družbenih omrežjih pa pretresljivi prizori najbolj nemočnih žrtev poplav – živali, ki se borijo za življenje – TOPNEWS.si

(VIDEO)Tudi Tina Gaber je prekinila dopust – Na družbenih omrežjih pa pretresljivi prizori najbolj nemočnih žrtev poplav – živali, ki se borijo za življenje

(VIDEO)Tudi Tina Gaber je prekinila dopust – Na družbenih omrežjih pa pretresljivi prizori najbolj nemočnih žrtev poplav – živali, ki  se borijo za življenje

Deževje in poplave so ogrožajo tudi živali – tako domače kot prostoživeče. “Odpnite pse z verig. Odpnite rejne živali. Odprite hleve. Bodite pozorni. Pomagajte jim in rešite nedolžna življenja,” so pozivali v društvih za zaščito živali. Medtem, ko je bila pozornost razumljivo namenjena reševanju človeških življenj  pa so najbolj nemočne žrtve poplav- živali borile za življenje. Na družbenih omrežjih so grozljivi posnetki, kako so tako domače kot prostoživeče živali borile z življenje.

Dopust je prekinila tudi partnerica predsednika vlade Tina Gaber, ki se je oglasila na Facebooku in zapisala: “Žal narava ne izbira, obsežna povodenj je prizadela kar dve tretjini države. Človekoljubne organizacije se na vso moč trudijo, da zagotovijo oskrbo prizadetim v poplavah, v tem trenutku pa najbolj potrebujejo finančno pomoč. Seveda pa nas čaka tudi terensko delo, več kmalu.”

 

Tina Gaber, ki se je izkazala kot  zaščitnica živali , zato smo v nadaljevanju posvetili najbolj nemočnim žrtvam poplav domačim in prostoživečim živalim. Mnoge so postale žrtve deročih rek in hudournikov. Nekatere domače živali so imele srečo, saj so jih rešili lastniki.

Zavetišče Ljubljana je pripravilo nekaj nasvetov, kako poskrbeti za hišne ljubljenčke v času izrednih razmer. Splet so preplavile objave izgubljenih in najdenih živali, pa živali, ki izgubljeno tavajo po cestah. Številne živali so potegnili iz naraslih rek, nekatere so pobegnile ob evakuacijah ali razmerah in jih lastniki obupano iščejo. V Ljubljani so konje s hipodroma evakuirali v Stožice. Zato preverite tudi, kako ravnati, če najdete izgubljeno žival, in kako poskrbeti za rejne živali.

V Zavetišču Ljubljana so pripravili nekaj napotkov, kako tudi živalim zagotoviti kar največ varnosti. Kot svetujejo, v času izrednih razmer svojih hišnih ljubljenčkov ne spuščajte na prosto. Naj bodo dan ali dva v notranjih prostorih, še posebej ponoči, dokler se razmere ne umirijo. Na hitro in lahko dostopno mesto pripravite osnovne potrebščine svoje živali (posodice, vodo, povodce, odejice, ležišča) in imejte pri roki njihov prenosni boks. V denarnico poleg svojih dokumentov shranite tudi dokumente vaše živali (potni list, fotografija živali). Preverite pri najbližjem veterinarju, ali so kontaktni podatki vaše živali v CRHŽ (Centralni register hišnih živali) pravilni.

 

COMMENTS

Wordpress (0)