Svašta: “Vedel sem. Ta povodenj je nadnaravna. Prišli so…” – Teoretiki zarot v akciji, “krivi so vesoljci” – TOPNEWS.si

Svašta: “Vedel sem. Ta povodenj je nadnaravna. Prišli so…” – Teoretiki zarot v akciji, “krivi so vesoljci”

Svašta: “Vedel sem. Ta povodenj je nadnaravna. Prišli so…” – Teoretiki zarot v akciji, “krivi so vesoljci”

Mnogi se v teh dneh sprašujejo kaj je razlog, da je prišlo do tako uničujočih padavin? Skupna količina padavin je rekordna in pojasnjuje tudi, zakaj je prišlo do poplav, ki trenutno pustošijo po Sloveniji. V dveh dneh je namreč lokalno zapadlo več kot 250 litrov dežja na kvadratni meter, kar je dvakratna količina padavin, ki so zapadle v lanskem poletju skupaj, so razložili meteorologi.

Razloga za veliko količino padavin, ki je padla v kratkem času, sta hladen zrak iz severa in toplo Sredozemsko morje. Kot pojasnjuje Nosan, se je nad Sredozemljem v preteklih dneh zadrževal izrazit vročinski val, ki je vplival tudi na povprečno temperaturo morja, ki je bila v drugi polovici julija najvišja do zdaj, in sicer 28,71 stopinje Celzija.

“V zadnjih dneh se je v zahodno Sredozemlje spustil občutno hladnejši zrak in posledično so nad nami zapihali močnejši južni vetrovi, ki so iz morja v Slovenijo prinašali ogromne količine vlage. Ker lahko toplejše morje v ozračje odda več vlage kot hladnejše, je ravno temperatura morja ključna za obilne padavine,” je za portal 24ur.com povedal POP-ov hišni prognostik Rok Nosan.

Vendar ta razlaga očitno ni  zadovoljila  raznih privržencev teorije zarot. “Vedel sem. Ta povodenj je nadnaravna. Prišli so. Da ne bo kdo rekel, da nakladam: sinoči v Domžalah. Bitje na fotki je preobremenilo most. Pazite nase. Med nami so. Za uteho: v tej ujmi vsaj nismo sami. 🛸,”je na Twitterju zapisal Janez Lapajne.

https://twitter.com/jlapajne/status/1687902309643141121

https://twitter.com/JLapajne/status/1688277924493832192

https://twitter.com/MatjazGroselj/status/1688237632378093568

 

V skladu z napovedmi Arsa so se popoldne pojavile krajevne plohe in nevihte, med njimi tudi močnejše. Ponekod uporabniki spleta poročajo o toči, ki je padala dalj časa in ustvarila nanose, med drugim iz Cerknega, Breginja, Sodražice. Močna nevihtna celica je okoli 14. ure nastala nad Polhograjskim hribovjem in se pomaknila proti jugovzhodu. Tudi v prihodnjih urah bo z vidika neviht najbolj na udaru Primorska, napoveduje Neurje.si.

 

Tokratna pošiljka padavin ne bo tako obilna kot prejšnje dni, bo pa prispevala k počasnejšemu upadanju vodotokov in dodala k nevarnosti plazov, ki marsikje grozijo zaradi že tako razmočenega terena.

Popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki bodo tudi močnejše. Prehodno bo zapihal okrepljen veter severnih in zahodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 22, na Primorskem okoli 25 stopinj Celzija, ob nevihtah se bo občutno ohladilo, je zapisano na spletnih straneh agencije za okolje.

Zvečer se bo ozračje umirilo, dež bo povsod ponehal. V ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Zjutraj bo ponekod megla ali nizka oblačnost. Popoldne bo nastalo nekaj kratkotrajnih ploh ali neviht. Čez dan bo pihal veter severnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 15, v alpskih dolinah okoli 6, najvišje dnevne od 18 do 23, na Primorskem okoli 25 stopinj Celzija.

Opozorilo: popoldne nas bo od severozahoda hitro prešla nevihtna linija z mogočimi kratkotrajnimi nalivi in močnejšimi sunki vetra. Predvsem na Primorskem pričakujemo tudi nevihte z manjšo točo. Ob morju bodo močnejši sunki severnega vetra.

Obeti: v torek zjutraj bo po nekaterih nižinah megleno, sveže bo. Čez dan bo sončno. V sredo bo pretežno jasno in postopno topleje. Na severu lahko popoldne nastane kakšna ploha ali nevihta.

Vremenska slika: ciklonsko območje se je pomaknilo nad vzhodno Evropo. Z vetrom severnih smeri nad naše kraje doteka hladnejši, a še vedno dokaj vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Popoldne bo nevihtna linija od severozahoda prešla večino sosednjih pokrajin. Ob severnem Jadranu bo ob nevihtah prehodno zapihal okrepljen severnik. V ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, še bodo nastale posamezne plohe ali nevihte.

https://twitter.com/meteoSI/status/1688267097682436097

 

Da po dežju vedno  posije sonce. Kot zagotavljajo prognostiki  nas po ponedeljku čaka nekoliko daljše obdobje stabilnega in sončnega vremena. Sprva bo sveže z jutranjimi temperaturami okoli 10 stopinj Celzija, nato pa se bo občutno ogrelo. V drugi polovici tedna lahko tako v popoldnevih pričakujemo spet 30 stopinj Celzija.

COMMENTS

Wordpress (0)