Voda dere z vseh strani – Zaradi nalivov vso noč na terenu številne gasilske ekipe, iz treh kampov evakuirali ljudi – TOPNEWS.si

Voda dere z vseh strani – Zaradi nalivov vso noč na terenu številne gasilske ekipe, iz treh kampov evakuirali ljudi

Voda dere z vseh strani – Zaradi nalivov vso noč na terenu številne gasilske ekipe, iz treh kampov evakuirali ljudi

Zaradi močnega deževja, ki v nekaterih delih Slovenije od četrtka zvečer povzroča nevšečnosti, so vso noč na delu številne gasilske ekipe. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so v zadnjih 12 urah zabeležili več kot 1000 dogodkov, na pomoč ljudem pa so priskočili gasilci iz 168 gasilskih enot. Iz treh kampov so morali evakuirati ljudi.

Gasilci so ponoči predvsem prečrpavali vodo iz poplavljenih objektov, zaščitili več plazov, izpod mostov odstranjevali naplavine in reševali potopljena vozila iz poplavljenih vozišč, so navedli v poročilu Uprave RS za zaščito in reševanje. Kot so zapisali, so zabeležili 1039 dogodkov, in sicer v regijskih centrih Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec.

Na Severnoprimorskem je bilo največ težav na Tolminskem in Idrijsko-cerkljanskem, meteorne vode pa so, kot je za Radio Slovenija povedal regijski poveljnik civilne zaščite Samo Kosmač, zalivale hiše, sprožilo se je več plazov, ki so zasuli ceste, v Baški grapi so morali evakuirati stanovalce iz dveh hiš. Žiri pa so zaradi sproženih plazov odrezane od sveta, je za radio dejal vodja posredovanja Janez Tratnik.Padavine so del države zajele že v četrtek zvečer in povzročile nekaj težav zlasti na Koroškem in Gorenjskem.

Po poročanju Agencije RS za okolje ob dolgotrajnih nalivih na Gorenjskem in Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja močno naraščajo in poplavljajo hudourniki in reke. V večjem obsegu že poplavljata Gradaščica in Poljanska Sora, izrazit poplavni val se bo na Savinji, Kamniški Bistrici in Gradaščici v naslednjih urah pomikal dolvodno.

Ob dolgotrajnih nalivih na Gorenjskem in Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja močno naraščajo in poplavljajo hudourniki in reke, poroča Arso. V večjem obsegu že poplavljata Gradaščica in Poljanska Sora, izrazit poplavni val se bo na Savinji, Kamniški Bistrici in Gradaščici v naslednjih urah pomikal dolvodno.

Medtem ko marsikje po državi še ni padla niti kaplja dežja, ali je padlo le nekaj milimetrov padavin, je ponekod v severni, severozahodni in delu osrednje Slovenije že padlo več kot 100 milimetrov dežja, so na Arsu zapisali na Facebooku. Kot so pojasnili, se stacionarni močni nalivi že več ur obnavljajo na Gorenjskem, Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja.

Hudourniške poplave večjega obsega se na tem območju stopnjujejo, so opozorili. Tudi pretok Drave na meji z Avstrijo se je v zadnjih urah hitro povečal, poleg tega je pretok Meže pred sotočjem v Dravogradu okoli 350 kubičnih metrov na sekundo. Drava bo poplavljala vzdolž toka na izpostavljenih območjih ter na odseku dolvodno od jezu Markovci, so napovedali.

V večjem obsegu je po njihovih navedbah že ponoči poplavljala Gradaščica v zgornjem toku. Prav tako v večjem obsegu že poplavlja Poljanska Sora. Padavine se na teh območjih še obnavljajo, verjetne so hudourniške poplave večjega obsega.

Padavine so del države zajele že zvečer in povzročile nekaj težav zlasti na Koroškem in Gorenjskem

Naraščanje rek se bo čez dan razširilo na večji del države. Sprva so verjetne poplave hudournikov in manjših rek, čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, Posavju in v porečjih Savinje, Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije.

Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod v vzhodni polovici države še stopnjevale tudi v soboto. Na območjih z močnejšimi nalivi bo poplavila tudi padavinska in zaledna voda, še opozarjajo vremenoslovci.

Po poročanju prometnoinformacijskega centra so zaradi posledic neurja, poplav, nanosov peska in zemeljskih plazov med drugim zaprta priključka Lesce in Brnik na gorenjski avtocesti, cesta Velenje-Arja vas v Veliki Pirešici, cesta Radlje-Dravograd v Boštjanu in Gortini, cesta Ravne-Dravograd in Dravograd-Maribor pri Ožbaltu. Prav tako so zaprte ceste, Sv. Barbara-Hrastnica, Šenčur-Voklo, Tolmin-Idrija pri Dolenji Trebuši, Idrija-Sp. Idrija pri Marofu, Mlaka-Srakovlje, Studeno-Železniki, Gorenja vas-Škofja Loka, Trebija-Žiri, Jezero-St. Fužina ter Tržič-Ljubelj na avstrijski strani.

COMMENTS

Wordpress (0)