(VIDEO) Financial Times: Rusija je od Severne Koreje zahtevala strelivo, pravijo ZDA – TOPNEWS.si

(VIDEO) Financial Times: Rusija je od Severne Koreje zahtevala strelivo, pravijo ZDA

(VIDEO) Financial Times: Rusija je od Severne Koreje zahtevala strelivo, pravijo ZDA

Sergeju Šojguju si je Kim Jong-un minuli  teden osebno ogledal Pjongjangovo oborožitev, kar je bil prvi obisk moskovskega najvišjega obrambnega uradnika po razpadu Sovjetske zveze. Šojgujev obisk je bil tako prvi obisk ruskega obrambnega ministra v Severni Koreji po razpadu Sovjetske zveze leta 1991.

Ruski obrambni minister je spremljal severnokorejskega voditelja Kim Jong Una na obrambni razstavi, na kateri so bile predstavljene severnokorejske prepovedane balistične rakete, medtem ko so se sosede zavezale k krepitvi vezi, so v četrtek poročali severnokorejski državni mediji.Rusija je od Severne Koreje zahtevala strelivo, pravijo ZDA, poroča Financial Times

Sergej Šojgu in kitajska delegacija pod vodstvom člana politbiroja Komunistične partije sta minuli teden prispela v Severno Korejo na 70. obletnico konca korejske vojne, ki jo v Severni Koreji praznujejo kot “dan zmage”.

Jedrske rakete so prepovedane v skladu z resolucijami Varnostnega sveta Združenih narodov, sprejetimi s podporo Rusije in Kitajske. Toda ta teden so zagotovili osupljivo ozadje za izkaz solidarnosti držav, ki jih povezuje rivalstvo z ZDA, in oživitev tega, kar nekateri analitiki vidijo kot svojo koalicijo iz obdobja hladne vojne.

V New Yorku je tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric dejal, da čeprav globalna organizacija ni mogla takoj analizirati prikazanega, “si vsi člani Varnostnega sveta in, odkrito povedano, vse države članice ZN delijo enako odgovornost za spoštovanje resolucij Varnostnega sveta .”

 

Severnokorejski mediji so povedali, da je Kim Džong Un “izrazil svoja stališča o vprašanjih vzajemnega pomena v boju za zaščito suverenosti, razvoja in interesov obeh držav pred nasilnimi in samovoljnimi praksami imperialistov ter za uresničitev mednarodne pravičnosti in miru .” Državna tiskovna agencija KCNA ni omenjala vojne v Ukrajini, je pa citirala obrambnega ministra Kang Sun Nama, ki je dejal, da Pjongjang v celoti podpira “bitko za pravičnost” Rusije in zaščito njene suverenosti. Šojgu je Kimu dal pismo ruskega predsednika Vladimirja Putina, v katerem je potrdil to podporo.

“Močna podpora DLRK posebni vojaški operaciji v Ukrajini, (in) solidarnost z Rusijo pri ključnih mednarodnih vprašanjih še dodatno poudarjata naš skupni interes in odločenost, da se zoperstavimo politiki kolektivnega Zahoda, ki preprečuje vzpostavitev resnično multipolarne, pravične svetovni red,” je pisalo po poročanju ruske državne tiskovne agencije RIA.

Fotografije državnih medijev so pokazale Kima in njegove goste na razstavi balističnih izstrelkov v večosnih transporterjih. Druga slika je pokazala nekaj, kar je izgledalo kot nov dron.

“Prešli smo daleč od tega, ko se je Severna Koreja izogibala razkazovanju svojih jedrskih zmogljivosti, ko so bili v mestu visoki tuji dostojanstveniki iz Rusije in Kitajske,” je dejal Ankit Panda iz Fundacije Carnegie za mednarodni mir. Dejal je, da je Šojgujeva pripravljenost, da se fotografira s Kimom na turneji, “dokaz, da je Moskva zadovoljna s sedanjo jedrsko modernizacijo Severne Koreje”.

]Severnokorejski voditelj Kim Jong Un skupaj z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem na obisku v Pjongjangu se udeležuje predstave, na tej sliki, ki jo je 27. julija 2023 objavila Severnokorejska osrednja tiskovna agencija. KCNA

 

Kim se je srečal tudi s članom politbiroja kitajske komunistične partije Li Hongzhongom in mu izročil pismo kitajskega predsednika Xi Jinpinga, poročajo severnokorejski mediji.

Lijev obisk je pokazal Xijevo zavezanost prijateljstvu med Severno Korejo in Kitajsko, je po poročanju KCNA dejal Kim.

Fotografije državnih medijev so pokazale Kima na velikem bleščečem nastopu, ki sta ga spremljala Šojgu in Li, v ozadju pa je bil slogan kitajske vojske iz korejske vojne, ki je obljubil, da se bo “uprl ameriškim agresorjem”.

Kasneje je Severna Koreja organizirala težko pričakovano nočno vojaško parado, dogodek, na katerem naj bi predstavila svoje najnovejše orožje, poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Ameriško podjetje za satelitske radarje Umbra je delilo posnetke nečesa, kar je bilo videti kot mobilne rakete na paradi na trgu Kim Il Sunga v Pjongjangu.

Dave Schmerler, raziskovalec na Centru za študije o neširjenju orožja Jamesa Martina v Kaliforniji, je dejal, da slike, posnete s tehnologijo, ki ne zahteva svetlobe in kljub močni oblačnosti, prikazujejo raketne sisteme, razvrščene po vrstnem redu, z verjetno najdaljšimi v Severni Koreji. dometni sistemi na koncu. Severnokorejski državni mediji do četrtka zvečer niso poročali o paradi.

Namestnik tiskovnega predstavnika ameriškega zunanjega ministrstva Vedant Patel je dejal, da je Washington “neverjetno zaskrbljen” zaradi vezi med Moskvo in Pjongjangom.

»Ruska podpora tem nezakonitim orožarskim programom – z blokiranjem dodatnega ukrepanja v Varnostnem svetu ZN, s sodelovanjem pri dogodkih v Pjongjangu, ki slavijo to orožje, z nezmožnostjo zatiranja dejavnosti izogibanja sankcijam DLRK – vse to samo poudarja, kako škodljivo je (Moskva) ) je postalo ohranjanje mednarodnega miru in varnosti,” je dejal Patel.

Washington trdi, da je Severna Koreja poslala orožje, vključno s pehotnimi raketami in raketami, Rusiji za uporabo v Ukrajini. Severna Koreja in Rusija zanikata transakcije z orožjem. Ruski obisk povečuje možnost bolj odkrite podpore Severni Koreji, zlasti ker je Rusijo izoliral Zahod zaradi njene invazije na Ukrajino, in en politični analitik je dejal, da je Šojgujev pregled severnokorejskih raket nakazal, da Moskva sprejema Pjongjangov program jedrskega orožja.

“To lahko pomeni, da trenutne geopolitične okoliščine začenjajo ogroziti dolgoletni interes Rusije za ohranitev globalnega režima neširjenja orožja,” je dejal Artjom Lukin z ruske Daljovzhodne zvezne univerze.

Hkratni obiski visokih uradnikov so bili znak oživitve rusko-kitajsko-severnokorejske koalicije, ki je prvotno obstajala v poznih 1940-ih in 1950-ih, čeprav jo bo zdaj verjetno vodil Peking in ne Moskva, je dodal.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)