(V ŽIVO) Urška Klakočar Zupančič pretresena, Robert Golob predčasno zaključil dopust, Nataša Pirc Musar pa izraža globoko sočutje in podporo vsem vam, ki ste utrpeli škodo – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Urška Klakočar Zupančič pretresena, Robert Golob predčasno zaključil dopust, Nataša Pirc Musar pa izraža globoko sočutje in podporo vsem vam, ki ste utrpeli škodo

(V ŽIVO) Urška Klakočar Zupančič pretresena, Robert Golob predčasno zaključil dopust, Nataša Pirc Musar pa izraža globoko sočutje in podporo vsem vam, ki ste utrpeli škodo

Varnost prebivalk in prebivalcev je na prvem mestu, je ob ujmi, ki je prizadela Slovenijo poudaril premier Robert Golob. Popoldne se bo srečal s predstavniki štaba Civilne zaščite (CZ), za soboto pa je sklical svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi. Nato se bo sestala tudi vlada, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Sistem zaščite in reševanja ob naravnih in drugih nesrečah deluje, vse ekipe na terenu dajejo vse od sebe, da pomagajo ljudem, so Golobove besede ob tem še povzeli v njegovem kabinetu. Pozval je tudi k upoštevanju navodil pristojnih služb in zaščiti lastne varnosti.

Golob je zaradi trenutnih razmer je predsednik vlade predčasno zaključil dopust in se bo danes ob 18.30 v prostorih ministrstva za obrambo sestal s predstavniki štaba Civilne zaščite.

Prav tako je premier zaradi silovite ujme nacionalnih razsežnosti za jutri ob 11. uri sklical svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi, nato pa se bo, predvidoma ob 13. uri sestala še vlada.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v odzivu na današnje izredne razmere zaradi poplav v državi izpostavila, da zdaj ni čas za politične delitve, temveč za združevanje in tovarištvo in za pomoč najšibkejšim. Izrazila je podporo vsem, ki pomagajo ljudem na prizadetim območjih in izrekla sožalje svojcem smrtnih žrtev.

“Slovenijo so zajele izjemne padavine. Naravne ujme so že zahtevale svoje žrtve: tako življenja posameznikov kot tudi gmotne. Pretresena sem, ko vidim, kakšna je neizmerna moč narave in kaj vse je uničeno. Z grozoto gledam posnetke poplav, uničenih hiš, cest in ostale infrastrukture. Vsaka smrtna žrtev je preveč. Vsem svojcem smrtnih žrtev v osebnem imenu in imenu vseh poslank in poslancev Državnega zbora RS izrekam iskreno sožalje in sočutje z vsemi, ki so jih poplave prizadele in oškodovale.
Vremenoslovci napovedujejo še nadaljevanje obsežnih padavin. Zdaj je čas, da stopimo skupaj in si pomagamo. Zdaj ni čas za politične delitve, zdaj je čas združevanja in tovarištva. Ne pozabimo na šibkejše v naši družbi, otroke, stareješe in živali.
Izrekam podporo in čestitke vsem gasilcem, civilni pomoči, posameznikom, slovenski vojski ter ministroma za okolje in prostor ter obrambo in njunima ekipama, ki se borijo in pomagajo ljudem na prizadetih območjih.
Z mislimi sem z vsemi ljudmi na kriznih območjih,” je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič zapisala na Facebooku.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v odzivu na današnje izredne razmere zaradi poplav v državi zagotovila, da se sprejemajo “vsi potrebne ukrepe za zaščito ljudi, ki so v tem trenutku možni in izvedljivi”. Izrazila je sočutje in podporo vsem, ki so utrpeli škodo, ter sožalje svojcem žrtev, in se zahvalila vsem, ki nudijo pomoč.

“V teh težkih trenutkih, ko nas je prizadela naravna katastrofa v obliki poplav, želim izraziti svoje globoko sočutje in podporo vsem vam, ki ste utrpeli škodo. Žal je prišlo tudi do izgub človeških življenj, zato vsem svojcem izrekam globoko sožalje,” je zapisala predsednica republike.

Naša država se po njenih besedah sooča s preizkušnjo, ki zahteva enotnost, medsebojno pomoč in hitro ukrepanje. Spomnila je, da so strokovne ekipe “že od ranega jutra na terenu in se borijo proti poplavam ter nudijo pomoč vsem, ki so se znašli v stiski”. “Gasilcem, vojakom, policistom, reševalcem, pripadnikom Civilne zaščite, prostovoljcem in vsem, ki se nesebično trudite, da bi zaščitili življenja in premoženje, izrekam iskreno hvaležnost in globoko spoštovanje,” je navedla.

Pojasnila je, da so s pristojnimi službami in vlado v stalnem stiku in spremljajo razmere. “Zagotovim lahko, da se sprejemajo vsi potrebni ukrepi za zaščito ljudi, ki so v tem trenutku možni in izvedljivi. Naša prednostna naloga je zagotoviti varnost in pomoč vsem tistim, ki jo potrebujejo,” je poudarila.

Po njenem prepričanju je pomembno, da “ostanemo povezani in se medsebojno podpiramo in pomagamo v teh zahtevnih trenutkih”. “Poskrbimo za starejše in druge ranljive posameznike, ki potrebujejo našo pomoč in podporo,” je pozvala.

“Vsem tistim, ki ste prizadeti, sporočam: Niste sami! Z vami smo in storili bomo vse, kar je v naši moči, da vam pomagamo,” je zagotovila. Ob tem je prebivalce prosila, da sledijo navodilom pristojnih služb, zaupajo reševalnim ekipam in ostanejo na varnem do njihovega prihoda. “Verjamem, da se bomo, kot smo že mnogokrat v preteklosti, tudi tokrat združili kot narod in situacijo premagali skupaj,” je dodala.

“Hvala še enkrat vsem za vašo enotnost in solidarnost v teh težkih trenutkih. Skupaj bomo premagali izzive, ki so pred nami, in zagotovili pogoje za sanacijo in obnovo prizadetih območjih,” je prepričana predsednica republike. Prebivalcem je zaželela “kar se da miren in varen dan ter večer” ter napovedala, da bo budno spremljala razvoj dogodkov in se odpravila tudi na teren.

COMMENTS

Wordpress (0)