Loredan daje Svobodi “tinte pit,” ker zavlačuje z določitvijo ali bo prevzel mandat nadomestnega poslanca – TOPNEWS.si

Loredan daje Svobodi “tinte pit,” ker zavlačuje z določitvijo ali bo prevzel mandat nadomestnega poslanca

Loredan daje Svobodi “tinte pit,” ker zavlačuje z določitvijo ali bo prevzel mandat nadomestnega poslanca

DVK je po prvem neuspešnem poskusu vročanja pošiljke z dopisom, v katerem ga je pozvala, naj jo obvesti, če bo prevzel mandat nadomestnega poslanca, nekdanjemu ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu poslala novo pošiljko, ki je prav tako ni prevzel. Če odgovora ne bo sporočil, bo 25. avgusta veljalo, da poslanskega mandata ne prevzema.

Premier Robert Golob je odstopno izjavo zdaj že nekdanjemu ministru za zdravje Bešiču Loredanu zaradi različnih pogledov na delovanje javnega zdravstva v podpis ponudil 7. julija. DZ se je nato 13. julija seznanil z odstopom Bešiča Loredana, ki mu je s tem prenehala ministrska funkcija, Golob pa je začasno prevzel vodenje zdravstvenega resorja.

Državna volilna komisija (DVK) je medtem na Bešiča Loredana 11. julija naslovila poštno pošiljko z dopisom v zvezi s pravico nadomeščanja mandata poslanca. V dopisu ga je pozvala, naj jo obvesti, ali je pripravljen prevzeti mandat nadomestnega poslanca namesto Mateja Arčona za preostanek mandatne dobe državnega zbora oziroma dokler Arčon opravlja funkcijo ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu. Poštno pošiljko so poslali s priporočeno pošto, kot je bilo to v takšnih primerih doslej običajno, so pojasnili na DVK.

Komisija je nato 13. julija s pošte prejela obvestilo, da vročitev ni bila uspešna in da se je poštna pošiljka vrnila na pošto. 28. julija se je iztekel 15-dnevni rok za prevzem poštne pošiljke, DVK pa odgovora Bešiča Loredana ni prejela.

V začetku tega tedna je zato DVK Bešiču Loredanu znova poslala dopis, tokrat z vročanjem v skladu z zakonom o upravnem postopku. Od Pošte Slovenije so na komisiji danes izvedeli, da je bil poskus vročitve pošiljke tudi tokrat neuspešen. “Naslovnik je bil obveščen, da ga bo pošiljka čakala na pošti, kjer jo lahko prevzame do 17. avgusta,” so pojasnili na komisiji.

Če Bešič Loredan pošiljke do tega roka ne bo prevzel, se šteje, da mu je bila 17. avgusta vročena. V tem primeru začne osemdnevni rok za odgovor o odločitvi glede prevzema poslanskega mandata teči 18. avgusta. Rok se bo tako iztekel 25. avgusta.

Če Bešič Loredan v tem roku ne bo sporočil, da sprejema mandat, se bo pravica prenesla na naslednjega kandidata, v tem primeru je to sedanji nadomestni poslanec Aleksander Prosen Kralj. V primeru, če se v poslanske klopi vrne minister Arčon, pravica do poslanskega mandata sicer preneha tako Bešiču Loredanu kot Prosenu Kralju.

Bešič Loredan za STA prejšnji teden zadeve ni želel komentirati. Na DVK pa so poudarili, da tovrstnega primera doslej še niso imeli.

Medtem za zdaj ostaja neznanka, koga bo premier Robert Golob predlagal za naslednika Bešiča Loredana. Po neuradnih informacijah STA je Golob prejel več predlogov imen kandidatov za novega zdravstvenega ministra – nekatere kandidate naj bi predlagali drugi, nekateri naj bi se predlagali sami. Odločitve pa premier po zdajšnjih predvidevanjih naj ne bi sprejel pred koncem poletja, pač pa jeseni, po temeljitem razmisleku, omenja se tudi možnost razgovorov s potencialnimi kandidati.

Po poročanju Dnevnika bi bil resor pripravljen prevzeti tudi infektolog Andrej Trampuž, ki sicer deluje v tujini in je zagovornik močnega javnega zdravstva. Golobu je že pisal. Iz kabineta premierja so Trampužu javili, da mu odgovora še niso posredovali zaradi časa dopustov, a da lahko nanj računa, je poročal omenjen časnik.

COMMENTS

Wordpress (0)