State Department in finančno ministrstvo ZDA zaradi “spodkopavanje daytonskega mirovnega sporazuma”z novimi sankcijami proti predstavnikom bosanskih Srbov – TOPNEWS.si

State Department in finančno ministrstvo ZDA zaradi “spodkopavanje daytonskega mirovnega sporazuma”z novimi sankcijami proti predstavnikom bosanskih Srbov

State Department in finančno ministrstvo ZDA zaradi “spodkopavanje daytonskega mirovnega sporazuma”z novimi sankcijami  proti predstavnikom bosanskih Srbov

State Department in finančno ministrstvo ZDA sta v ponedeljek naznanila uvedbo dodatnih sankcij proti predstavnikom bosanskih Srbov, ki jim očitajo spodkopavanje daytonskega mirovnega sporazuma. Sankcije so uvedli proti štirim politikom, vključno s predsednikom parlamenta v Banjaluki in srbsko članico predsedstva Bosne in Hercegovine.

Ministrstvo ZDA je v pojasnilu svojih odločitev navedlo, da je predsednik Republike Srbske Milorad Dodik podprl vložitev zakona o tem, da odločitve ustavnega sodišča Bosne in Hercegovine ne veljajo v Republiki Srbski. ZDA so zaradi groženj z odcepitvijo Republike Srbske proti njemu sankcije uvedle v začetku leta in že prej julija 2017.

Sankcije, ki zajemajo prepoved potovanj v ZDA, prepoved poslovanja z osebami pod sankcijami in zaplembo premoženja v ZDA pa so sedaj uvedli še proti predsedniku skupščine Republike Srbske Nenadu Stevandiću, premierju Republike Srbske Radovanu Viskoviću, članici predsedstva Bosne in Hercegovine Željki Cvijanović in pravosodnemu ministru Milošu Bukeljeviću, poročajo ameriški mediji.

Miller spomni, da je sporen zakon pravzaprav sprožil Dodik, ki je pod sankcijami ZDA od leta 2017, kljub odločitvi visokega predstavnika za BiH Christiana Schmidta, da 1. julija zakon razveljavi, pa je aktualni predsednik RS podpisal odlok o njegovi uveljavitvi.

“Ta novi zakon predstavlja predrzen poskus spodkopavanja državnih institucij. Zakon ogroža stabilnost, suverenost in ozemeljsko celovitost BiH ter obete za vključevanje države v evroatlantske in evropske institucije na škodo državljanov BiH. BiH,« je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta. Dodal je, da so ZDA odločene nadaljevati izvajanje politike sankcij za spodbujanje odgovornosti, miru, stabilnosti in funkcionalne demokratične vlade v regiji Zahodnega Balkana in bodo zato še naprej nudile podporo državljanom BiH pri prizadevanjih za krepitev vladavine. zakona ter ohranjati mir in blaginjo.

Dodik je v prvem komentarju dejal, da ga ne skrbijo sankcije, pod katerimi so sedaj z njim njegovi najožji sodelavci.

Dodik je v današnjem odzivu na sankcije Washingtona dejal, da te kažejo na “nemoč globalne sile”. “ZDA niso izbrale uradnikov Republike Srbske, tako da jih ne bodo niti odstavljale,” je sporočil prek Twitterja. Dodik je prepričan, da ZDA na tak način želijo “disciplinirati vsakogar, ki ne misli kot oni”.

COMMENTS

Wordpress (0)