“Na koncu najinega dolgega in mučnega razgovora sem ti povedal, da nisi za ministra in da bi ti bilo veliko bolje takoj zapustiti to mesto, dokler je bil še čas….” – To je Milan Krek napisal v poslovilnem pismu Danijelu Bešiču Loredanu – TOPNEWS.si

“Na koncu najinega dolgega in mučnega razgovora sem ti povedal, da nisi za ministra in da bi ti bilo veliko bolje takoj zapustiti to mesto, dokler je bil še čas….” – To je Milan Krek napisal v poslovilnem pismu Danijelu Bešiču Loredanu

“Na koncu najinega  dolgega in mučnega razgovora sem ti povedal, da nisi za ministra in da bi ti bilo veliko bolje takoj zapustiti to mesto, dokler je bil še čas….” – To je Milan Krek napisal v  poslovilnem pismu  Danijelu Bešiču Loredanu

Državna volilna komisija (DVK) od nekdanjega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana še vedno ni prejela odgovora, ali bo po odhodu z vrha zdravstvenega resorja prevzel mandat nadomestnega poslanca. Bešič Loredan pošte DVK še ni prevzel, ob tem pa za STA ni želel komentirati, ali obstaja možnost, da bo sedel v poslanske klopi.

Odstopno izjavo je 7. julija zdaj že nekdanjemu ministru za zdravje Bešiču Loredanu zaradi različnih pogledov na delovanje javnega zdravstva v podpis ponudil kar sam premier Robert Golob. DZ se je nato 13. julija seznanil z odstopom Bešiča Loredana, ki mu je s tem prenehala ministrska funkcija, Golob pa je začasno prevzel vodenje zdravstvenega resorja.

Milan Krek, zdravnik, nekdanji direktor NIJZ:

“Dragi kolega Beško (tako te kličejo nekateri, saj to dobro veš), pred letom dni sem ti rekel, da moraš vedno biti najprej slovenski zdravnik, potem pa politik, pa me nisi poslušal. Postal si neusmiljen politik, ki je eno leto uničeval slovensko zdravstvo in tudi mnoge dobre vodstvene kadre ob močni podpori koalicije in tvoje stranke Gibanja Svobode ter predsednika vlade. Vsi se sedaj skrivajo in vso odgovornost boš moral prevzeti sam. Oni bodo izbrali drugega, ti pa greš v pozabo kot minister, ki ni bil najbolj naklonjen zdravstvu.

Politika, ki te je podpirala, se sedaj skriva in ob tem – če se le da – vso krivdo prenaša na tvoja pleča, čeprav je tudi politika kriva, da je stanje takšno, kot je, a račun za to bodo dobili izstavljen, ko bo čas. Tudi nevladne organizacije, ki so te podpirale, so se skrile in šle proti tebi. Vidiš, Beško, to je politika, pred katero sem te opozarjal pred letom dni, pa me nisi hotel poslušati.

Sedaj se ponovno vračaš v naše vrste, če seveda nimaš še kakšnega jokerja v rokavu. Upam, da končno veš, da boš najprej zdravnik celo življenje in naj ti ta težka življenjska izkušnja pomaga, da boš od sedaj naprej vedel, kako naprej in da boš še dodatno spoštoval svoj poklic. Da si najprej zdravnik in potem ostalo, ti mora postati življenjski moto.”

DVK je medtem na Bešiča Loredana 11. julija naslovila poštno pošiljko z dopisom v zvezi s pravico nadomeščanja mandata poslanca. V dopisu ga je pozvala, naj jo obvesti, ali je pripravljen prevzeti mandat nadomestnega poslanca namesto Mateja Arčona za preostanek mandatne dobe državnega zbora oziroma dokler Arčon opravlja funkcijo ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu. Poštna pošiljka je bila poslana s priporočeno pošto, kot je bilo to v takšnih primerih doslej običajno, so pojasnili na DVK.

Komisija je nato 13. julija od pošte prejela obvestilo, da vročitev ni bila uspešna in da se je poštna pošiljka vrnila na pošto. 28. julija se bo iztekel 15-dnevni rok za prevzem poštne pošiljke, DVK pa za zdaj odgovora Bešiča Loredana še ni prejela.

“V primeru, da se bo po izteku 15-dnevnega roka priporočena poštna pošiljka vrnila na DVK, bomo Bešiču Loredanu ponovno poslali omenjeni dopis, tokrat z vročanjem v skladu z zakonom o upravnem postopku,” napovedujejo na DVK.

Če tudi v tem primeru Bešič Loredan pošte ne bi prevzel v 15-dnevnem roku, bi z dnem preteka roka veljalo, da je bila pošta vročena, je razvidno iz zakona o upravnem postopku.

V tem primeru bi nato začel teči osemdnevni rok v skladu z zakonom o volitvah v DZ. Če Bešič Loredan v tem roku ne bi sporočil, da sprejema mandat, bi se pravica prenesla na naslednjega kandidata, v tem primeru je to sedanji nadomestni poslanec Aleksander Prosen Kralj. V primeru, če se v poslanske klopi vrne minister Arčon, pravica do poslanskega mandata preneha tako Bešiču Loredanu kot Prosenu Kralju.

Bešič Loredan  danes zadeve ni želel komentirati. Na DVK pa so poudarili, da tovrstnega primera doslej še ne beležijo. Milan Krek   nekdanji direktor NIJZ,pa  je odstopljenemu ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu napisal poslovilno pismo

Ko sem imel pred dobrim letom, 2. junija 2022 ob tvojem imenovanju za ministra za zdravje s teboj več kot enourni razgovor, nisi razumel, da imaš pred seboj izkušenega terapevta, ki je vajen neskončnih manipulacij ljudi, odvisnih od drog. Nisi dojel, da imaš pred seboj dolgoletnega izkušenega direktorja v zdravstvu. Sam sem te načrtno diagnostično spraševal, da sem ti lahko na koncu dolgega in mučnega razgovora povedal, da nisi za ministra in da bi ti bilo veliko bolje takoj zapustiti to mesto, dokler je bil še čas….

Dragi kolega Beško (tako te kličejo nekateri, saj to dobro veš), pred letom dni sem ti rekel, da moraš vedno biti najprej slovenski zdravnik, potem pa politik, pa me nisi poslušal. Postal si neusmiljen politik, ki je eno leto uničeval slovensko zdravstvo in tudi mnoge dobre vodstvene kadre ob močni podpori koalicije in tvoje stranke Gibanja Svobode ter predsednika vlade. Vsi se sedaj skrivajo in vso odgovornost boš moral prevzeti sam. Oni bodo izbrali drugega, ti pa greš v pozabo kot minister, ki ni bil najbolj naklonjen zdravstvu.

COMMENTS

Wordpress (0)