“Zanima jih, če lahko gredo na Zahod, prosijo me za dovoljenje, da gredo na izlet na Poljsko, v Varšavo, v Rzeszow. Seveda pa jih zadržujem v osrednji Belorusiji”- Lukašenko o “dopustniških načrtih” vagnerjevcev – TOPNEWS.si

“Zanima jih, če lahko gredo na Zahod, prosijo me za dovoljenje, da gredo na izlet na Poljsko, v Varšavo, v Rzeszow. Seveda pa jih zadržujem v osrednji Belorusiji”- Lukašenko o “dopustniških načrtih” vagnerjevcev

“Zanima jih, če lahko gredo na Zahod, prosijo me za dovoljenje, da gredo na izlet na Poljsko, v Varšavo, v Rzeszow. Seveda pa jih zadržujem v osrednji Belorusiji”- Lukašenko o “dopustniških načrtih” vagnerjevcev

V ruskem mestu Sankt Petersburg sta se danes sestala predsednika Rusije in Belorusije, Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko. To je njuno prvo srečanje v živo, odkar je Lukašenko junija posredoval pri končanju upora ruske najemniške vojaške skupine Wagner. Putin je Lukašenku dejal, da je ukrajinska protiofenziva proti Rusiji spodletela.

“Spremenil sem nekaj svojih načrtov,” je Putin po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal ob srečanju z beloruskim kolegom Lukašenkom v Konstantinovski palači v Sankt Peterburgu. Dodal je, da bosta za pogovore “porabila dan in pol, morda dva dni”.

 

Voditelja se bosta po Putinovih besedah med drugim pogovarjala o varnosti v Vzhodni Evropi. Putin je Lukašenku zagotovil, da je trenutna ukrajinska protiofenziva spodletela. “Protiofenzive ni,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal Lukašenko, preden ga je Putin prekinil z besedami: “Obstaja, vendar je propadla.”

Beloruski voditelj je dejal tudi, da nadzorujejo borce skupine Wagner, ki se po junijskem spodletelem uporu proti vojaškemu vodstvu v Moskvi nahajajo na ozemlju njegove države. “Zanima jih, če lahko gredo na Zahod, prosijo me za dovoljenje, da gredo na izlet na Poljsko, v Varšavo, v Rzeszow. Seveda pa jih zadržujem v osrednji Belorusiji, kot smo se dogovorili,” je Lukašenko še dejal Putinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin poskuša pridobiti čas, medtem ko razmišlja, kako ravnati z Jevgenijem Prigozinom, je pred dnevi dejal  direktor Cie. Prigožin je vodja skupine plačancev Wagner, ki je pred mesecem dni vodila upor v Rusiji.

Ta upor je razkril znatne slabosti v sistemu moči, ki ga je zgradil Putin, je dejal vodja Cie William Burns. Za varnostni forum v Aspenu je povedal, da ruski voditelj morda še vedno zahteva maščevanje proti Prigožinu. “To, kar vidimo, je zelo zapleten ples,” je v četrtek dejal vodja Cie.  Prigožin se je selil, vendar je bil pred kratkim v beloruski prestolnici Minsku in Rusiji, je dejal, ko so ga vprašali o nedavnem videoposnetku, ki očitno prikazuje šefa Wagnerja v Belorusiji.

Burns je dodal, da bo Putin verjetno skušal pridobiti čas, ko bo poskušal najbolje ravnati z vodjo skupine Wagner. Ta skupina plačancev ima še vedno vrednost za rusko vodstvo v krajih, kot so Afrika, Libija in Sirija, zato je bilo verjetno, da bo gospod Putin poskusil skupino ločiti od njenega voditelja.

Šef Cie pa je dejal, da bo  Putin morda počakal z maščevanjem. “Putin je nekdo, ki na splošno misli, da je maščevanje jed, ki jo je najbolje postreči hladno,” je dejal Burns. “Po mojih izkušnjah je Putin ultimativni apostol povračila, zato bi bil presenečen, če bi se Prigožin izognil nadaljnjemu maščevanju.” V začetku tega meseca je ameriški predsednik Joe Biden namignil, da obstaja tveganje, da bi bil vodja Wagnerja zastrupljen.

“Če bi bil jaz na njegovem mestu, bi pazil, kaj jem. Pazil bi na svoj jedilnik,” se je pošalil predsednik. Direktor Cie je ponovil to besedo in rekel: “Če bi bil jaz Prigožin, ne bi odpustil svojega pokuševalca hrane.” Obveščevalna agencija je res dobro vedela o uporu, je dejal gospod Burns in potrdil prejšnja poročila. Visoki general ruske vojske Sergej Surovikin, za katerega so poročali, da je vnaprej vedel za Wagnerjev upor, prav tako trenutno nima “svobode gibanja”, je dodal vodja Cie.

Upor je bil najbolj neposreden napad, ki ga je Putin videl v svojih 23 letih na oblasti, vključno z neposrednim izpodbijanjem utemeljitve Kremlja za vojno v Ukrajini, pri čemer je Prigožin dejal, da je bila zgrajena na lažih, je dejal gospod Burns. Dodal je, da je najbolj presenetljivo to, da se je ruski voditelj čutil prisiljenega skleniti posel s človekom, ki je bil včasih njegov gostinec, je dejal vodja Cie.

Prigožina pogosto imenujejo “Putinov kuhar”, saj se je prvič uveljavil po zagotavljanju gostinskih storitev za Putina in vojsko, preden je ustanovil skupino Wagner. Gospod Putin si je ustvaril podobo sebe kot razsodnika reda v Rusiji, zato bo 36 ur upora mnoge v državi pustilo ob vprašanju, “ali cesar ni imel oblačil ali vsaj zakaj tako dolgo potrebuje, da se obleče”, je dejal gospod Burns. To bi v ruski eliti obudilo globlja vprašanja o Putinovi presoji, ki se porajajo od njegove odločitve, da februarja 2022 začne obsežno invazijo na Ukrajino.

Če bo Ukrajina še bolj napredovala na bojišču, bi to lahko vodilo k temu, da bo več Rusov postalo pozorni na Prigožinovo kritiko vojne, je dejal. Ne bi smelo presenetiti, da se je ukrajinska protiofenziva izkazala za “težko”, je dejal vodja Cie, glede na to, da je bil napad težji od obrambe in so imeli Rusi več mesecev za pripravo.

“Potreben bo čas in ne bo lahko napredovati. Vendar sem optimist,” je dejal  Burns. Povedal je tudi, da obstajajo znaki, da bi lahko Rusijo obravnavali kot operacijo pod lažno zastavo, saj bi napadla ladje v Črnem morju in nato za to krivila Ukrajince.

Predsednika Rusije in Belorusije sta po uvodnih pogovorih pozdravila množico ljudi v ruskem mestu Kronštadt na otoku Kotlin. Ruski časnik Kommersant je objavil videoposnetek, na katerem pozirata za fotografije, v bližini pa stojijo telesni stražarji.

COMMENTS

Wordpress (0)