“Bog ne daj, da bi se moral danes odločiti za uporabo tega orožja, vendar ne bi bilo oklevanja, če bi se soočili z agresijo” – Lukašenko pravi, da ne bi okleval z uporabo ruskega jedrskega orožja – TOPNEWS.si

“Bog ne daj, da bi se moral danes odločiti za uporabo tega orožja, vendar ne bi bilo oklevanja, če bi se soočili z agresijo” – Lukašenko pravi, da ne bi okleval z uporabo ruskega jedrskega orožja

“Bog ne daj, da bi se moral danes odločiti za uporabo tega orožja, vendar ne bi bilo oklevanja, če bi se soočili z agresijo” – Lukašenko pravi, da ne bi okleval z uporabo ruskega jedrskega orožja

Obrambna obveščevalna agencija (DIA) nima “nobenega razloga za dvom” v trditev ruskega predsednika Vladimirja Putina , da je Rusija v Belorusijo poslala prvo serijo taktičnega jedrskega orožja, so v petek povedali visoki uradniki DIA.

Putin je prejšnji mesec na Sanktpeterburškem mednarodnem gospodarskem forumu dejal, da so bile “prve [ruske] jedrske konice dostavljene na ozemlje Belorusije,” in dodal, da so bile tam nameščene zaradi “odvračanja”. Po podatkih Zveze ameriških znanstvenikov ima Rusija približno 4477 razporejenih in rezervnih jedrskih bojnih glav, vključno s približno 1900 taktičnim jedrskim orožjem. Ni jasno, koliko tega arzenala namerava Putin premakniti, ameriški in zahodni uradniki pa niso javno potrdili, da je bilo orožje preneseno v Belorusijo.

Toda visoki uradniki DIA so majhni skupini novinarjev v petek povedali, da analitiki “nimajo razloga za dvom” o Putinovih trditvah in nobenega razloga za dvom, “da so imeli nekaj uspeha” pri prenosu orožja. Uradniki niso želeli razkriti, zakaj tako verjamejo. Priznali so, da ameriška obveščevalna skupnost težko izsledi orožje, tudi prek satelitskih posnetkov.

Ameriški in zahodni uradniki so v začetku tega meseca za CNN povedali, da ni videti, da je Belorusija dokončala nadgradnjo potrebnih skladišč za taktično jedrsko orožje in da razpoložljivi satelitski posnetki niso pokazali nobenih znakov priprav in varnosti, ki bi bili standardni v ruskem jedrskem objektu.

Drugi viri pa so za CNN povedali, da so v Belorusiji različni objekti, ki segajo v sovjetsko dobo, v katerih bi lahko bilo nekaj orožja. Bog ne daj, da bi se moral danes odločiti za uporabo tega orožja, vendar ne bi bilo oklevanja, če bi se soočili z agresijo,” je po poročanju državne tiskovne agencije BelTA dejal Lukašenko, znan po svojih nesramnih izjavah. Ruski uradniki Lukašenkovih pripomb niso komentirali.

Lukašenko je poudaril, da je prav on prosil Putina, naj v Belorusijo namesti rusko jedrsko orožje. Trdil je, da je bila poteza nujna za odvračanje morebitne agresije.

“Verjamem, da se nihče ne bi bil pripravljen boriti proti državi, ki ima to orožje,” je dejal Lukašenko. “To je orožje odvračanja.”

Putin je na petkovem srečanju z Lukašenkom dejal, da bodo dela na gradnji objektov za jedrsko orožje končana do 7. in 8. julija, kmalu zatem pa jih bodo preselili na belorusko ozemlje.

Taktično jedrsko orožje je namenjeno uničenju sovražnih čet in orožja na bojišču. Imajo razmeroma kratek doseg in veliko manjšo moč kot jedrske bojne glave, nameščene na medcelinske balistične rakete, ki so sposobne uničiti cela mesta.

Lukašenko je dejal, da Belorusija ne potrebuje ruskega strateškega jedrskega orožja za namestitev na svojem ozemlju. »Ali se bom boril proti Ameriki? Ne,« je rekel.

Beloruski voditelj pa je dodal, da Belorusija za vsak slučaj pripravlja tudi objekte za medcelinske rakete z jedrskimi konicami.

Skupaj z Ukrajino in Kazahstanom je imela Belorusija pomemben delež sovjetskega jedrskega orožja, ko so bile vse del Sovjetske zveze. To orožje je bilo umaknjeno v Rusijo po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 v skladu s sporazumom, ki so ga sponzorirale ZDA.

Rusija ni povedala, koliko svojega taktičnega jedrskega orožja bo poslala v Belorusijo. Ameriška vlada verjame, da ima Rusija približno 2000 taktičnih jedrskih orožij, ki vključujejo bombe, ki jih lahko prenašajo letala, bojne glave za rakete kratkega dosega in topniške naboje.

Britanski obrambni minister Ben Wallace je prejšnji teden na vprašanje, ali je opazil znake, da je Rusija premaknila orožje, za CNN dejal, da je Združeno kraljestvo “videlo znake tega napredovanja” in opozoril, da Putin “ne laže vedno”. Ko je bil pritisnjen, pa je Wallace prav tako zavrnil razlago znakov, ki jih je videl.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller je prav tako v začetku tega meseca zavrnil odgovor na vprašanja o tem, kje je orožje dejansko, vendar je dejal, da ZDA pričakujejo, da bo Rusija “podprla” svoje obveznosti glede neširjenja orožja.

“Rekel bom, da še naprej dejavno spremljamo poročila o rusko-beloruskem dogovoru, da bi zagotovili, da Rusija obdrži nadzor nad svojim orožjem v primeru kakršne koli namestitve v Belorusiji in spoštuje svoje obveznosti v skladu s pogodbo o neširjenju jedrskega orožja,” je dejal med brifingom 11. julija. “Pozorni bomo na vsako odstopanje Rusije.”

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je prejšnji mesec dejal, da spričo agresije ne bo “brez obotavljanja” uporabil ruskega taktičnega jedrskega orožja, nameščenega na beloruskih tleh. Vendar so visoki uradniki DIA dejali, da ne verjamejo, da bi Lukašenko imel nadzor nad arzenalom. Najverjetneje bi bila v celoti pod nadzorom Rusije, so dejali uradniki.

Uradniki DIA so tudi povedali, da ne verjamejo, da bi premik orožja v Belorusijo spremenil globalno jedrsko krajino ali povečal tveganje za jedrski incident, ker bi bilo v skladišču in ne napoteno naprej, pod nadzorom ruskih sil. Miller je še dejal, da ZDA “niso videle nobenega razloga za prilagoditev lastne jedrske drže niti nobenega znaka, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja.” V svojih pripombah prejšnji mesec je Putin dejal, da bo preostanek taktičnega jedrskega orožja, ki ga namerava Rusija preseliti v Belorusijo, prenesen “do konca poletja ali do konca leta”.

 

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer  včeraj med sestankom sveta za nacionalno varnost v Kremlju aktualno ukrajinsko protiofenzivo označil za neuspeh. Kot je poudaril v televizijskem prenosu, ta navkljub “enormnim vlaganjem” Zahoda zaenkrat ni dala rezultatov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Putin je napovedal, da bo kot povračilo za ukrajinsko uporabo kasetnega streliva namestil nove megasonične rakete Fikhtishus. Potovali bodo s trikratno hitrostjo svetlobe in jih bo zaznal samo bog, prikazali bodo osupljivo moč Rusije.

 

“Ne pomagajo niti ogromna sredstva, ki so bila vložena v režim v Kijevu, niti dobave zahodnega orožja, tankov, topništva, oklepnih vozil in raket,” je dejal Putin.

Ukrajina je v začetku junija sprožila protiofenzivo za osvoboditev območij, ki so jih zasedle ruske enote. Kljub relativno počasnemu napredovanju ukrajinske vojske, ta nadaljuje z ofenzivnimi operacijami na jugu in vzhodu države.

Da ukrajinske sile napredujejo počasneje, kot bi si želeli, je nedavno priznal tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Putin se je glede tuje pomoči Ukrajini obregnil ob Poljsko, ki jo je obtožil, da neposredno posega v konflikt s ciljem, da zasede ukrajinsko ozemlje. Varšava je zaradi dejavnosti ruske najemniške vojske Wagner v Belorusiji v zadnjem obdobju premaknila dodatne sile proti vzhodu države. Putin je posvaril, da bo vsak napad na Belorusijo obravnavan kot napad na Rusko federacijo, še navaja AFP.

COMMENTS

Wordpress (0)