(V ŽIVO) Odziv Luke Mesca & ostalih na izstop delodajalskih organizacij iz ESS-ja – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Odziv Luke Mesca & ostalih na izstop delodajalskih organizacij iz ESS-ja

(V ŽIVO) Odziv Luke Mesca & ostalih na izstop delodajalskih organizacij iz ESS-ja

Odločitev delodajalskih organizacij, da izstopajo iz Ekonomsko-socialnega sveta je že naletela na številne odzive. “Današnja prekinitev socialnega dialoga, ki je posledica izstopa predstavnikov delodajalcev iz ESS, predstavlja velik korak nazaj v zagotavljanju socialne varnosti in razvojnega potenciala v Sloveniji,” so v sporočilu za javnost zapisali v SD.

Prepričani so, da je treba nemudoma razčistiti razloge za izstop, ponovno vzpostaviti zaupanje med vlado, delojemalci in delodajalci ter sprejeti vse potrebne ukrepe, da do kršitev pravil delovanja ESS ali enostranskega delovanja mimo načel socialnega dialoga ne bo več prihajalo.

“Višji standard življenja, bolj produktivno gospodarstvo in večjo varnost zaposlenih je namreč mogoče zagotoviti in zagotavljati le s sodelovanjem vseh. Socialni demokrati se zavedamo, da ima ključno vlogo pri vzdrževanju krhkega ravnotežja v socialnem dialogu vlada, ki mora kritično oceniti lastni prispevek k napredku socialnega dialoga ter narediti vse, da bo v letih, ki sledijo, uveljavljeni model socialnega dialoga v Sloveniji dosledno spoštovan in uveljavljen,” so dodali.

V NSi nad odločitvijo delodajalskih združenj medtem niso presenečeni. Kot je v izjavi za medije dejal poslanec Aleksander Reberšek, se zakonodaja sprejema mimo delodajalcev, obremenitve pa v veliki meri nosi tudi gospodarstvo.

“Če pogledamo samo v zadnjem mesecu: dva nova prispevka, in sicer prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje, zdaj pa še prispevek za dolgotrajno oskrbo. Kar me zelo žalosti, je to, da se ta vlada ne zaveda, da če bo šlo dobro gospodarstvu, bo šlo dobro tudi našim zaposlenim, našim državljanom,” je dejal.

Ob tem je izpostavil po njegovih besedah nekonkurenčno obdavčitev plač v Sloveniji v primerjavi s soseščino. “Gospodarstvo in zaposleni so tisti, ki polnijo naš proračun, in zavedati bi se morali, da gospodarstva ne smemo obremenjevati. Bolj kot ga bomo obremenjevali, nižje plače bodo imeli zaposleni,” je poudaril. To lahko po njegovih besedah pod vprašaj postavi tudi stabilnost virov financiranja dolgotrajne oskrbe.

“Menim, da bi morali vsi narediti korak nazaj in sesti za isto mizo, predvsem pa bi morala pri zakonu o dolgotrajni oskrbi vlada poiskati tudi soglasje Ekonomsko-socialnega sveta,” je dodal in posvaril pred sprejemanjem neusklajene zakonodaje v DZ.

Na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport izstop gospodarskih predstavniških zbornic iz Ekonomsko-socialnega sveta obžalujemo. Z našimi najpomembnejšimi partnerji si želimo sedeti za isto mizo in skupaj iskati rešitve. Izstop iz socialnega dialoga ne pomeni zgolj oslabitve vpliva tistih, ki izstopajo, pomeni oslabitev vseh, ki so v tem tripartitnem partnerstvu združeni.

“Kot politik sem si vedno prizadeval za dialog in sodelovanje, ne glede na politične, ideološke, strankarske ali morebitne kakršnekoli druge razlike in tako bo tudi v bodoče. Trdno verjamem, da lahko samo s sodelovanjem in dialogom dosežemo družbeni ter gospodarski napredek Slovenije,” pravi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Socialni dialog poteka, dodatne napore za njegovo izboljšanje pa je v začetku julija na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) napovedal tudi premier Robert Golob, so ob izstopu delodajalcev iz ESS zapisali v kabinetu predsednika vlade. Razlogi za izstop delodajalskih organizacij iz ESS jih zato niso prepričali.

Kot so ponovili v današnjem sporočilu za javnost, vlada spoštuje socialni dialog in se zaveda pomembnosti delovanja ESS pri sprejemanju ukrepov, to pa da je dokazala z oživitvijo socialnega dialoga po prekinitvi v času prejšnje vlade.

“Vlada si prizadeva za sprejem dolgoročno vzdržnih ukrepov, ki bodo prispevali k večji blaginji za prebivalce in prebivalke države, pri tem pa skuša iskati ravnovesje med stališči sindikalne in delodajalske strani. Interesi posameznih partnerjev ESS so različni, prav tako načini njihovega uveljavljanja,” so poudarili v kabinetu.

Spomnili so, da je bilo gospodarstvo v času te vlade deležno obsežnega paketa pomoči za lažje spopadanje z energetsko krizo in spodbud za povečevanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Glede na svojo oceno, da socialni dialog poteka, razloge delodajalcev za izstop razumejo kot “del strategije za preprečevanje sprejetja zakonov, ki povečujejo socialno varnost naših državljank in državljanov”, so še zapisali v kabinetu. Minister za delo Luka Mesec je na današnji novinarski konferenci med zakoni, ki naj bi bili tarča poskusa blokade, omenil osnutek novele zakona o delovnih razmerjih, ki je v javni obravnavi, in zakon o dolgotrajni oskrbi, o katerem po vetu državnega sveta prav zdaj vnovič odloča DZ.

Delodajalci so sicer nezadovoljstvo s socialnim dialogom in kršenjem pravil ESS izražali že dlje časa. Junija so zahtevali, da se točke o socialnem dialogu na seji ESS udeleži tudi Golob. Ker se prve seje po pozivu ni udeležil, so jo bojkotirali, na julijski, ki ji je prisostvoval, pa naj bi zgladili nekatera nesoglasja. Dogovorili so se, da bodo določili reformne zakone, pri katerih se bo proces usklajevanja lahko zavlekel v fazo, ko bodo predlogi že v postopku sprejemanja v DZ.

Kot kaže, pa je bilo nezadovoljstvo predstavnikov gospodarstva preveliko. Delodajalske organizacije so namreč danes sporočile, da izstopajo iz ESS. Kot je na skupni novinarski konferenci delodajalcev dejal predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš, se v socialnem dialogu počutijo neenakovredne, pri zakonih, kot sta zakona o delovnih razmerjih in o dolgotrajni oskrbi, pa ne želijo imeti le vloge statista.

 

Odziva ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca na začasen izstop delodajalskih organizacij iz ESS-ja in glede primera na CSD Piran smo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)