Bela hiša je potrdila, da Ukrajina “učinkovito” uporablja ameriške kasetne bombe proti ruskim silam – Kasetne bombe so “odvratno orožje, ” saj se razpršijo več bombic in jih je zaradi nevarnosti za civiliste prepovedalo več kot 100 držav – TOPNEWS.si

Bela hiša je potrdila, da Ukrajina “učinkovito” uporablja ameriške kasetne bombe proti ruskim silam – Kasetne bombe so “odvratno orožje, ” saj se razpršijo več bombic in jih je zaradi nevarnosti za civiliste prepovedalo več kot 100 držav

Bela hiša je potrdila, da Ukrajina “učinkovito” uporablja ameriške kasetne bombe proti ruskim silam – Kasetne bombe so “odvratno orožje, ” saj se  razpršijo več bombic in jih je zaradi nevarnosti za civiliste prepovedalo več kot 100 držav

Bela hiša je potrdila, da Ukrajina uporablja ameriške kasetne bombe proti ruskim silam v državi. Tiskovni predstavnik za nacionalno varnost John Kirby je dejal, da prve povratne informacije kažejo, da so bili “učinkovito” uporabljeni na ruskih obrambnih položajih in operacijah. Kasetne bombe razpršijo več bombic in jih je zaradi nevarnosti za civiliste prepovedalo več kot 100 držav.

ZDA so se strinjale, da jih bodo dobavile, da bi povečale zaloge ukrajinskega streliva. Ukrajina je obljubila, da bodo bombe uporabljene samo za preganjanje koncentracij ruskih sovražnih vojakov. “Ustrezno jih uporabljajo,” je dejal gospod Kirby. “Učinkovito jih uporabljajo in dejansko vplivajo na ruske obrambne formacije in rusko obrambno manevriranje. Mislim, da lahko ostanem pri tem.”

ZDA so se za pošiljanje kasetnih bomb odločile, potem ko je Ukrajina med poletno protiofenzivo, ki je bila počasnejša in dražja, kot so mnogi upali, opozorila, da ji zmanjkuje streliva. Predsednik Joe Biden je odločitev označil za “zelo težko”, medtem ko so njegove zaveznice Združeno kraljestvo, Kanada, Nova Zelandija in Španija nasprotovale njihovi uporabi .

Velika večina poslanih je topniških granat z nižjo od 2,35 % “dud rate”, kar pomeni odstotek bomb, ki ne eksplodirajo takoj in lahko ostanejo grožnja leta. Orožje je učinkovito pri uporabi proti vojakom v jarkih in utrjenih položajih, saj postanejo velika območja prenevarna, da bi se po njih premikali, dokler niso očiščena.

Rusija je podobne kasetne bombe uporabila v Ukrajini, odkar je lani začela svojo obsežno invazijo, tudi na civilnih območjih. Ruski predsednik Vladimir Putin je v odzivu na odločitev ZDA, da pošljejo bombe, dejal, da ima njegova država podobno orožje in da ga bodo uporabili, “če ga bodo uporabili proti nam”.

Oleksandr Syrskyi, ukrajinski general, zadolžen za operacije na vzhodu države, je prejšnji teden za BBC povedal, da njegove sile potrebujejo orožje, da “povzročijo največjo škodo sovražnikovi pehoti”. Ukrajinska protiofenziva je namreč  počasnejša, kot so mnogi upali

Ni hitrih rezultatov v ofenzivi, opozarja ukrajinski poveljnik Zakaj ZDA dajejo Ukrajini ‘odvratno’ orožje?, se v članku  “Kasetne bombe: Ukrajina “učinkovito” uporablja strelivo, trdijo ZDA, “sprašuje BBC News. “Radi bi dosegli zelo hitre rezultate, a v resnici je to praktično nemogoče. Več kot bo pehota tukaj umrla, bolj bodo njihovi sorodniki v Rusiji spraševali svojo vlado ‘zakaj?” Dodal pa je, da kasetne bombe ne bodo “rešile vseh naših težav”. Priznal je tudi, da je njihova uporaba sporna, a dodal: “Če jih Rusi ne bi uporabili, morda vest tega ne bi dovolila tudi nam.”

COMMENTS

Wordpress (0)