Teorija zarote: Robert F Kennedy mlajši, ki kandidira za ameriškega predsednika, tarča kritike zaradi teorije, da je bil Covid 19 etnično ciljan – TOPNEWS.si

Teorija zarote: Robert F Kennedy mlajši, ki kandidira za ameriškega predsednika, tarča kritike zaradi teorije, da je bil Covid 19 etnično ciljan

Teorija zarote: Robert F Kennedy mlajši, ki kandidira za ameriškega predsednika, tarča kritike zaradi teorije, da je bil Covid 19 etnično ciljan

Robert F Kennedy mlajši kandidira za ameriškega predsednika kot demokrat, vendar je nenavadna podpora, ki jo prejema od desničarjev, in njegova zgodovina širitve teorij zarote vzbudila sume o njegovih motivih.

Konec tedna je Kennedy podvojil pripombe, ki nakazujejo, da je bil Covid-19 morda “etnično ciljan”, da bi “napadel” belce in temnopolte, a prizanesel aškenaskim Judom in Kitajcem.

Trdeč, da “nikoli ni namigoval, da je bil etnični učinek namerno ustvarjen”, je kandidat trdil, da je bil blaten, in citiral študijo, ki jo je objavil Nacionalni inštitut za zdravje, ki preučuje, kako človeški genetski dejavniki prispevajo k prenosu Covida.

Toda avtor študije je ameriškemu partnerju BBC-ja CBS News povedal, da njene ugotovitve “nikoli niso podprle” trditev  Kennedyja.”Ta vrsta napačne razlage bo škodila akademskim raziskavam, ki nam bodo pomagale končati pandemijo,” je dejal avtor v izjavi, poslani po elektronski pošti.

To je zadnja zavrnjena trditev odvetnika, ki je nekoč slovel kot zagovornik okolja, ki je svojo energijo v zadnjih dveh desetletjih posvetil aktivizmu proti cepivom in ki je lani zdravstvene ukrepe zaradi pandemije označil za “fašizem”, ki ga “niti ne vidimo v Hitlerjevi Nemčiji«.

Kljub temu je 69-letni Kennedy od svoje aprilske uvedbe v nacionalnih javnomnenjskih raziskavah dosegel 21-odstotno podporo in ankete dosegajo celo zdaj med srednjimi in visokimi najstniki, kljub temu, da je organiziral le malo kampanjskih dogodkov.

To kaže na določeno stopnjo nezadovoljstva demokratskih volivcev s predsednikom Joejem Bidnom, ki si prizadeva za ponovno izvolitev pri 80 letih in z 41-odstotno stopnjo podpore. Morda ima nekaj opraviti tudi s slavnim priimkom izzivalca. Je nečak nekdanjega predsednika Johna F. Kennedyja in tretji otrok nekdanjega državnega tožilca Roberta F. Kennedyja.

Demokratični strateg Kevin Walling je za BBC povedal, da so številke gospoda Kennedyja v anketi “kombinacija nostalgije po družini in znamki Kennedy ter pomanjkanja ozaveščenosti o [njegovih] pogledih”. Trdil je, da podpora upada, “saj vse več demokratov izve za njegova stališča o celi vrsti vprašanj”.

Bidenov tabor je večinoma ignoriral svojega dolgoletnega tekmeca, toda tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je v ponedeljek dejala, da so bili komentarji gospoda Kennedyja o etničnem ciljanju “podli in so Američane spravili v nevarnost”. Tudi drugi člani Demokratske stranke so se distancirali od pripomb in jih opisali kot antisemitske in protiazijske.

Člani družine Kennedy že leta grajajo Kennedyjeve javne izjave. “Močno obsojam obžalovanja vredne in neresnične pripombe svojega brata prejšnji teden o tem, da je Covid zasnovan za etnično ciljanje,” je v ponedeljek zapisala njegova sestra Kerry. Pomisleke o uporniku Kennedyju še povečuje dejstvo, da je nenavadno blizu Trumpovemu krilu republikanske stranke.

V zadnjih letih se je pojavljal na dogodkih, kjer je širil lažne trditve o volitvah leta 2020 in omalovaževal napad januarja 2021 na ameriški Kapitol.

CBS je aprila poročal, da je nekdanji Trumpov svetovalec Steve Bannon spodbujal gospoda Kennedyja h kandidaturi “več mesecev, saj je verjel, da bi lahko bil koristen povzročitelj kaosa v tekmi leta 2024 in veliko ime, ki bi lahko pomagalo razvneti razpoloženje proti cepivom po državi”.

Donald Trump sam je prejšnji mesec pohvalil gospoda Kennedyja kot “zelo pametnega in dobrega fanta”, medtem ko je Roger Stone, vidni Trumpov zaveznik, večkrat promoviral idejo, da kandidirata na isti listi.

Kennedyjeva kampanja je bila deležna tudi obsežne prijateljske pokritosti na Fox News in drugih desničarskih medijih. Glede na dokumente, ki so bili v soboto vloženi pri Zvezni volilni komisiji (FEC), so donatorji, ki običajno dajejo republikancem, doslej največji prispevki.

“Samo 20 % njegovih donatorjev se identificira kot demokratični donatorji, medtem ko jih je skoraj 40 % v preteklosti dajalo več [republikanskim] kandidatom in zadevam,” je dejal Walling in se skliceval na analizo vloge FEC, ki jo je opravilo levo usmerjeno glasilo Popular Information.  “Jasno je, da republikanci podpirajo Kennedyja, da bi poskušali prizadeti predsednika Bidna pred splošnimi volitvami.”

Številke zbiranja sredstev gospoda Kennedyja v zadnjih treh mesecih – 6,3 milijona dolarjev (4,8 milijona funtov) – presegajo številne predsednikove morebitne republikanske izzivalce, vendar so zanemarljive v primerjavi z 72 milijoni dolarjev gospoda Bidna v istem obdobju.

“Navsezadnje Bidnu ne bo odrekel [demokratske] nominacije niti ne bo pomembna grožnja,” je dejal Mark Longabaugh, še en demokratski strateg. “To je samo kandidatura za potepuha, ki povzroča veliko hrupa, in predvidevam, da se je odločil za strategijo ugotavljanja najbolj nezaslišanih stvari, ki jih lahko reče, da bi še naprej pritegnil pozornost.”

Dejal je, da bo največ kaosa, ki ga lahko povzroči kandidatura Kennedyja, verjetno v New Hampshiru. Severovzhodna zvezna država je že dolgo gostila prvo predizborno tekmovanje v sezoni predsedniških volitev – dokler demokrati v začetku tega leta niso preuredili koledarja po navodilih gospoda Bidna.

Toda demokrati iz New Hampshira so zagrozili, da bodo vseeno izvedli svoje prve predizbore v državi, tudi če se gospod Biden na njih udeleži volitev, kar bi gospodu Kennedyju lahko omogočilo vstop v upravni odbor.

Nekateri starejši volivci v regiji Nove Anglije, kjer so nekoč prevladovali Kennedyjevi, so morda še vedno navdušeni nad dinastijo, je dejal gospod Longabaugh, vendar bodo volivce na koncu odvrnila Kennedyjeva stališča in podpora, ki jo prejema od republikancev. “To je žalostno,” je rekel. “Bil je čas, pred 20 do 25 leti, ko je bil Kennedy zelo občudovanja vredna oseba.”

COMMENTS

Wordpress (0)