Ruska duma je sprejela osnutek zakona o prepovedi pravne ali medicinske spremembe spola – TOPNEWS.si

Ruska duma je sprejela osnutek zakona o prepovedi pravne ali medicinske spremembe spola

Ruska duma je sprejela osnutek zakona o prepovedi pravne ali medicinske spremembe spola

 

Ruska duma je sprejela osnutek zakona, ki prepoveduje spremembo spola Predlog zakona, ki gre skozi parlament, je zadnji primer zatiranja pravic LGBTQ+ pod Vladimirjem Putinom, poroča Guardian.

Spodnji dom parlamenta je v zadnji obravnavi odobril obsežen ruski osnutek zakona o prepovedi pravne ali medicinske spremembe spola, ki je del zatiranja pravic LGBTQ+ pod predsednikom Vladimirjem Putinom

Predlog zakona bi Rusom prepovedal spreminjanje spola na uradnih osebnih dokumentih, kar je bilo zakonito od leta 1997. Zdravstvenim delavcem bi bilo prepovedano “izvajanje medicinskih posegov, namenjenih spremembi spola osebe”, vključno s kirurškimi posegi in predpisovanjem hormonske terapije.

Poslanci državne dume so predlogu zakona v drugi obravnavi, ki so ga potrdili v četrtek, dodali določbe, ki transspolnim osebam prepovedujejo posvojitev ali rejništvo otrok in razveljavitev njihovih zakonskih zvez, če eden od parov pozneje spremeni spol

Zelena luč dume skoraj zagotavlja, da bo predlog zakona dokončno sprejet v zakon. Zdravniki in zagovorniki pravic transspolnih so opozorili, da bi prepoved ustvarila črni trg za hormonske nadomestke in povzročila porast poskusov samomorov med mladimi, ki nimajo dostopa do zdravstvene oskrbe.

“Za otroke in najstnike je ta situacija videti kot popolna brezupnost,” je dejala Elle Solomina, ruska transspolna ženska, ki živi v Gruziji, preden je duma ta teden nadaljevala obravnavo predloga zakona. “Ne bodo mogli dobiti nobene pomoči.”

Prepoved označuje zadnjo fazo v krčenju pravic gejev in transspolnih oseb v Rusiji. Putin je večkrat dejal, da je življenjski slog LGBTQ+ v nasprotju s tradicionalnimi ruskimi vrednotami, sprejemanje zahoda pa je dokaz moralnega propada.

Decembra lani je Putin podpisal zakon, ki širi omejitve za promocijo “LGBT propagande”, s čimer dejansko prepoveduje vsako javno izražanje queer življenja, v javnosti in na spletu, ali v filmih, knjigah ali oglaševanju.

Govorec dume Vjačeslav Volodin je kirurgijo za potrjevanje spola označil za “pot do degeneracije naroda” in v petek v aplikaciji Telegram zapisal, da zakon “ščiti naše državljane (in) otroke”.

COMMENTS

Wordpress (0)