Golob v Zagrebu s Plenkovićem, Milanovićem in Jandrokovićem – TOPNEWS.si

Golob v Zagrebu s Plenkovićem, Milanovićem in Jandrokovićem

Golob v Zagrebu s Plenkovićem, Milanovićem in Jandrokovićem

Premier Robert Golob bo danes na prvem uradnem obisku na Hrvaškem, kjer se bo srečal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, pa tudi s predsednikoma države in sabora, Zoranom Milanovićem in Gordanom Jandrokovićem. V ospredju pogovorov bodo sodelovanje na področju energetike, migracije in razmere na Zahodnem Balkanu.

Gre za tretje srečanje trenutnih premierjev Slovenije in Hrvaške, na katerem bosta po navedbah iz kabineta slovenskega premierja nadaljevala pogovore o temah, ki sta jih obravnavala na delovnem srečanju konec marca na Brdu pri Kranju.

Na področju energetike bodo v ospredju vprašanja, povezana s krško nuklearko in terminalom za utekočinjeni zemeljski plin (LNG) na Krku. Govorila bosta o nadgradnji terminala LNG Krk, da bi postal vozlišče za centralno Evropo, in kako bi Slovenija s sosednjimi državami lahko pri tem sodelovala. Obe državi podpirata tudi gradnjo drugega bloka krške nuklearke.

Slovenija želi okrepiti tudi sodelovanje z južno sosedo na področju upravljanja migracij, saj se je po vstopu Hrvaške v schengen 1. januarja število prihodov nezakonitih migrantov povečalo kar za trikrat.

Po pričakovanjih naj bi Golob ponovil stališče, da bi morale enote evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex pomagati pri nadzoru meje med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino, kar Hrvaška vztrajno zavrača.

Ob robu srečanja naj bi podpisali tudi sporazuma o solidarnostnih ukrepih za zagotovitev zanesljivosti oskrbe s plinom ter o čezmejnem sodelovanju pri nudenju nujne medicinske pomoči in bolnišničnega zdravljenja, ki bo omogočil dostop do storitev v izolski bolnišnici tudi prebivalcem severnega dela hrvaške Istre.

V ospredju pogovorov premierjev bo med drugim še Zahodni Balkan, zlasti Bosna in Hercegovina, ter odnosi med Beogradom in Prištino.

 

COMMENTS

Wordpress (0)