(V ŽIVO) Asta Vrečko Rumeni jopiči – Ministrstvo za kulturo, tudi zaradi nasilja na Paradi ponosa, predlaga izbris Društva za ohranitev tradicionalnih vrednot (Rumenih jopičev) iz registra – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Asta Vrečko Rumeni jopiči – Ministrstvo za kulturo, tudi zaradi nasilja na Paradi ponosa, predlaga izbris Društva za ohranitev tradicionalnih vrednot (Rumenih jopičev) iz registra

(V ŽIVO) Asta Vrečko Rumeni jopiči –  Ministrstvo za kulturo, tudi zaradi nasilja na Paradi ponosa, predlaga izbris Društva za ohranitev tradicionalnih vrednot (Rumenih jopičev) iz registra

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je naznanila, da se je ministrstvo za kulturo odločilo, da bodo na upravno sodišče in državno tožilstvo podali prošnjo za izbris Društva za promocijo tradicionalnih vrednot iz registra. Društvo je sicer neposredno povezano s slovensko desničarsko skupino Rumeni jopiči in je izdajatelj spletnega portala Nacionalna tiskovna agencija.

“Predstavniki tega društva so medsebojno povezani z neformalno skupino Rumenih jopičev in pa tudi isti ljudje sestavljajo skupino Nacionalno tiskovno agencijo (NTA. Zaradi vsega tega, kar oni javnosti sporočajo s svojim delovanjem, s svojimi objavami na socialnih omrežjih smo se na ministrstvu za kulturo odločili, da bomo ukrepali. Na ministrstvu za kulturo smo se odločili, da bomo podali prijavo na upravno sodišče, prav tako pa jih bomo naznanili na državno tožilstvo in prosili za izbris tega društva iz registra,” je na tiskovni konferenci povedal ministrica Asta Vrečko.

Povedala je, da se predstavniki društva na to odločitev ministrstva še niso odzvali, saj so odločitev danes naznanili prvič, in dodala, da je bilo spodbud glede izbrisa društva iz registra “izjemno veliko” tudi iz civilne družbe.

Odločitev ministrstva je, kot je dejala Vrečkova, povezana predvsem z nasiljem na letošnji Paradi ponosa v Ljubljani: “Nedavni pojavi izrazov nestrpnosti v družbi so zelo skrb vzbujajoči. Izrazi hujskanja proti drugače mislečim, proti istospolno usmerjenim, proti predstavnikom vseh skupnosti LGBTQ+ in proti tujcem so resnično porasli. In na žalost so predstavniki tega javnega izrekanja tudi predstavniki Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki so medsebojno povezani z neformalno skupino Rumenih jopičev in sestavljajo skupino Nacionalne tiskovne agencije.”

Pojasnila je tudi, da je Nacionalna tiskovna agencija vpisana v register medijev, tako kot je Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot vpisano v register društev. “Na ministrstvu za kulturo se ukvarjamo s spremembo zakonodaje na tem področju v celoti, kjer bomo tudi naslovili takšne problematične stvari,” je sklenila.

Predlogi za izbris društva niso novi, saj jih je sredi protestov leta 2021 podal že Aktiv delavk in delavcev v kulturi, ki  je pred ministrstvom za kulturo izvedel že več protestnih akcij, kjer so zapisali  pa so zapisali, da ni »ne prvi ne zadnji protest proti fašizmu in nacizmu«.

V okviru t. i. razstave je aktiv takrat na okna ministrstva izobesil plakate z več izjavami, ki jih je predsednik omenjenega društva Urban Purgar javno objavil na družbenih omrežjih. Preko Twitterja je denimo pohvalil nekdanjega nacističnega voditelja Hitlerja. Slednje so sicer ostro obsodili v številnih strankah in na ministrstvu za kulturo, z objavo naj bi se ukvarjali tudi na ljubljanskem okrožnem tožilstvu.

Društvo je na spletni strani Nacionalne tiskovne agencije pred tedni objavilo tudi odziv na lažne navedbe Levice in Pravne mreže za varstvo demokracije. Zapisali so, da obsojajo kakršnokoli nasilje in nestrpnost, ter ostro nasprotovali obtožbi Levice in Pravne mreže za varstvo demokracije, da so soodgovorni za nasilje na paradi LGBT v Ljubljani.

Pojasnili so tudi, da se Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot ne enači z Rumenimi jopiči: “Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je pravna oseba, s statutom, občnimi zbori in popolnoma zakonitim delovanjem. Naše zakonito delovanje je potrdilo državno tožilstvo in vsi preostali organi, ki so nas preverjali. Ali so člani našega društva aktivni tudi v drugih društvih, organizacijah, pevskih zborih ali podobnih zadevah, ne preverjamo.”

Izjava ministrice za kulturo Aste Vrečko glede statusa Društva za ohranitev tradicionalnih vrednot (Rumeni jopiči)

COMMENTS

Wordpress (0)