On ve: “On določa svojo ekipo, treba mu je zaupati..” – Matej Arčon ne dvomi v šefa Roberta Goloba, ki je začasno prevzel Loredanovo funkcijo – TOPNEWS.si

On ve: “On določa svojo ekipo, treba mu je zaupati..” – Matej Arčon ne dvomi v šefa Roberta Goloba, ki je začasno prevzel Loredanovo funkcijo

On ve: “On določa svojo ekipo, treba mu je zaupati..” – Matej Arčon ne dvomi v šefa Roberta Goloba, ki je začasno prevzel Loredanovo funkcijo

Premier Robert Golob je DZ obvestil, da bo po odstopu Danijela Bešiča Loredana z mesta ministra za zdravje to funkcijo začasno opravljal sam. DZ se bo z menjavo na vrhu zdravstvenega resorja predvidoma seznanil v četrtek na izredni seji.

Robert Golob bo tako četrti predsednik vlade, ki bo začasno prevzel vodenje zdravstvenega resorja. Pred njim so to vlogo po odstopih takratnih ministrov za zdravje začasno opravljali še premierji Alenka Bratušek, Marjan Šarec in Janez Janša.

Ministrska ekipa se je sicer dopoldne po petkovem odstopu Bešiča Loredana prvič sestala na seji. Ministra v odstopu na sejo ni bilo, nadomeščala ga je državna sekretarka Azra Herceg. Ministri so bili sicer ob prihodu na sejo vlade skopi s komentarji o kandidatu za novega ministra, odločitev prepuščajo premierju Robertu Golobu. Kot nujno pa izpostavljajo, da novega ministra za zdravje najdejo čim prej.

Danijel Bešič Loredan je v petek podpisal odstopno izjavo z mesta ministra za zdravje, ki mu jo je v podpis ponudil premier Robert Golob. Slednji je dejal, da se z Bešičem Loredanom razhajata v pogledu na krepitev javne zdravstvene mreže. Bešič Loredan pa je odločitev pospremil z zapisom, da je s sprejemom ministrske funkcije želel izboljšati slovenski zdravstveni sistem in ga približati državljanom. A če tega na svoji poziciji ne more storiti, funkcije ni več pripravljen opravljati. Po njegovi oceni so z ekipo ministrstva za zdravje naredili vse, kar je bilo v njihovi moči.

Kdo bo prevzel vodenje resorja s polnim mandatom, za zdaj še ni znano. Prav tako še vedno ostaja nejasno, ali se bo Bešič Loredan po odstopu vrnil v poslanske klopi, je namreč nadomestni poslanec ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona, a zaradi nastopa ministrske funkcije te vloge ni nikoli nastopil.

Ministrska ekipa pa se je danes sestaja na proračunski seji. Ta po petkovem odstopu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana poteka brez njegove prisotnosti, nadomešča ga državna sekretarka Azra Herceg. Ministri so bili sicer ob prihodu na sejo vlade skopi s komentarji o kandidatu za novega ministra, odločitev prepuščajo premierju Robertu Golobu.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu ter podpredsednik največje vladne stranke Gibanje Svoboda Matej Arčon je tako v izjavi novinarjem pred današnjo sejo vlade poudaril, da je odločitev o kandidatu, ki bo prevzel vodenje zdravstvenega resorja, v rokah premierja. “On določa svojo ekipo, treba mu je zaupati, verjamem, da si bo vzel čas za to, ker je glede na izzive na področju zdravstva, preveč odgovorna funkcija,” je dejal.

Tudi koalicijski partnerji SD in Levica za zdaj z morebitnimi kandidati za novega ministra za zdravje niso seznanjeni. Minister za gospodarstvo iz vrst SD Matjaž Han je ob prihodu na sejo spomnil, da so tudi v zadnjih letih bile menjave na čelu tega zdravstvenega resorja pogoste, a po njegovi oceni dva odstopa ministrov v dobrem letu vlade “statistično niti nista tako slaba”. A kot je dodal, gre tokrat za ministra za zdravje, kjer so reforme ključne. Verjame pa, da bo imel predsednik vlade “srečno roko” pri izbiri novega kandidata za vodenje, glede na prioritete vladne koalicije, enega ključnih resorjev aktualne vlade.

Ob tem je Han ocenil, da mora biti minister v prvi vrsti dober organizator in motivator, imeti odličen politični občutek, strokovnjakom na ministrstvu pa naložiti posamezne naloge. V luči tega se lahko tudi strinja s predsednikom strateškega sveta za zdravstvo Erikom Brecljem, da naj novi minister za zdravje ne bo zdravnik, je dejal.

Do slednjega pa se za zdaj še ni želel opredeliti koordinator Levice in podpredsednik vlade Luka Mesec. Kot je dejal, bo svoje mnenje povedal, ko bo slišal imena možnih kandidatov. Ocenjuje pa, da je treba novega ministra najti čim prej.

Kdo bo torej na enem bolj zahtevnih vladnih stolov nasledil Bešiča Loredana, v petek prav tako ni želel razkriti Golob. Iskanje njegovega naslednika po informacijah sicer STA že intenzivno poteka.

Prav tako še vedno ni povsem jasno, ali bo Bešič Loredan izkoristil možnost in se vrnil v poslanske poti. Stolček v DZ mu namreč pripada kot nadomestnemu poslancu Arčona, ki zaseda ministrsko funkcijo. Slednji je danes zatrdil, da je odločitev o tem izključno v rokah ministra za zdravje v odstopu. O tem, ali v tem primeru obstaja možnost, da se namesto Bešiča Loredana sam vrne med poslance, pa je dejal, da se takšnih igric v Svobodi ne bodo šli, saj da so “zreli in odgovorni ljudje, ki se zavedajo svojih dejanj”.

Ta teden bo sicer na političnem parketu pester tudi za koalicijske partnerje. SD pred parlamentarnimi počitnicami čaka še klavzura stranke, Levico pa po junijskem volilnem kongresu odločitev o njenem vodstvu, ki ga bo po konstituiranju volil svet stranke.

V zadnjih tednih so se sicer glede izbire novega vodstva v Levici zavili v molk, dosedanji koordinator Mesec, ki je po rezultatih volitev v svet stranke napovedal, da bo dal na mizo vprašanje, ali naj še vodi stranko, pa je danes o tem, kako daleč so z odločitvijo o vodenju stranke, dejal le: “Takoj, ko se bo pokadil beli dim, boste izvedeli.”

 

COMMENTS

Wordpress (0)