Loredan odstopil, Svoboda pa je “skurila” še Urško Klakočar Zupančič, ki je še v sredinih Odmevih izjavila: “Minister uživa mojo podporo” – TOPNEWS.si

Loredan odstopil, Svoboda pa je “skurila” še Urško Klakočar Zupančič, ki je še v sredinih Odmevih izjavila: “Minister uživa mojo podporo”

Loredan odstopil, Svoboda pa je “skurila” še Urško Klakočar Zupančič, ki  je še v sredinih Odmevih izjavila: “Minister uživa mojo podporo”

 Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je podpisal odstopno izjavo, ki mu jo je ponudil premier Robert Golob, saj da imata različne poglede na krepitev javne zdravstvene mreže. Minister pa je poudaril, da ni reforme zdravstvenega sistema brez reforme države. Tako v zdravstvu kot v koaliciji ob tem pričakujejo nadaljevanje zdravstvene reforme.

O tem, da se bo Bešič Loredan moral posloviti z ministrske funkcije, se je ugibalo že nekaj časa. Kritike na njegovo delo naj bi letele tudi iz koalicije, čeprav so še te dni v Svobodi govorili, da minister še uživa podporo stranke Svoboda.

Minister in premier, ki sta se v luči nedavno vložene interpelacije, na štiri oči pogovorila v sredo ob robu srečanja funkcionarjev Svobode na Brdu pri Kranju, sta se danes znova sestala. Bešič Loredan je po slednjem podpisal odstopno izjavo, ki jo je predenj položil premier Golob. Slednji je dejal, da se z Bešičem Loredanom razhajata v pogledu na krepitev javne zdravstvene mreže. Odstop ministra je tako za Goloba “logičen in z moje strani pričakovan”.

V sredo po klavzuri Svobode je predsednica državnega zbora nastopila v Odmevih in poudarila, da dokler minister Danijel Bešič Loredan uresničuje koalicijske zaveze in udejanja vrednote Gibanja Svoboda, uživa zaupanje stranke.

https://twitter.com/logarmetod/status/1677309961536167936

https://twitter.com/SumAndreja/status/1677339804395077633

Predsednica državnega zbora očitno ni bila seznanjena niti z namerami predsednika vlade Roberta Goloba. “Minister uživa mojo podporo. Verjamem, da mu ni lahko. Vem, da se pri svojem delu spopada z mnogo različnimi interesi. Verjamem, da ga vodi vrednota, ki smo ji zavezani, in to so ohranitev in okrepitev, izboljšanje javnega zdravstva. Kaj vse pri tem srečuje, si lahko samo mislim, kaj vse mora premagati na poti, ki si jo je zadal. To ni lahka pot. Verjamem, da je zelo malo ljudi, ki bi se česa takega lotili, ker je to ogromen zalogaj. Tako da verjamem, da bomo to izpeljali in da bo minister Danijel Bešič Loredan pri tem tudi imel svojo vlogo”.

Kdo bo na funkciji ministra za zdravje nasledil Bešiča Loredana, Golob danes še ni želel razkriti. Čas za pogovor o prihodnjem vodenju zdravstvenega resorja bo po premierjevih besedah prihodnji teden, ko se bo DZ seznanil z odstopom ministra. Ministrovo odstopno izjavo je namreč premier že poslal v DZ. “Po kateri poti bo šel minister, pa bo vprašanje zanj in ne zame,” je dejal premier o prihodnosti ministra v odhodu. Ta se namreč, ker je bil izvoljen za poslanca, lahko vrne tudi v poslanske klopi Svobode.

Bešič Loredan je medtem odločitev o odstopu danes pospremil z zapisom, da je s sprejemom ministrske funkcije želel izboljšati slovenski zdravstveni sistem in ga približati državljanom. A če tega na svoji poziciji ne more storiti, funkcije ni več pripravljen opravljati. Po njegovi oceni so z ekipo ministrstva za zdravje naredili vse, kar je bilo v njihovi moči.

Meni sicer, da je prenova zdravstvenega sistema nujen korak, ki ga moramo narediti skupaj. “Kot država moramo sprejeti odločitev, ali nam je pomemben vsak državljan posebej ali pa na prvo mesto postavljamo interesne centre moči in zasebne interese,” je zapisal.

Golob je danes še zatrdil, da odstop ministra za zdravje ne bo zaustavil zdravstvene reforme

Da minister pri korakih tega, za vladno koalicijo ključnega projekta, ni bil dovolj uspešen, so v prvih odzivih poudarili tudi koalicijski partnerji.

Očitno je, da tudi po prvem letu vlade ključni izzivi v zdravstvu ostajajo. Ministru ni uspelo narediti premikov tam, kjer so bili ti najbolj potrebni za izboljšanje zdravja ljudi in krepitev javnega zdravstvenega sistema, je na Twitterju zapisala predsednica SD Tanja Fajon. V stranki ob tem pričakujejo tudi hiter izbor verodostojne kandidatke oziroma kandidata s celovitim predlogom reševanja nakopičenih izzivov.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je v izjavi za medije poudaril, da so se na točki javnega zdravstva z ministrom razhajali že dalj časa. Ključno vprašanje, na katerega morajo najti odgovore do konca poletja, pa je, kako nadaljevati reformo zdravstva, je dejal.

Za opozicijski SDS in NSi je odstop ministra pričakovan. V SDS, ki je nedavno zoper Bešiča Loredana vložila tudi interpelacijo, odstop vidijo tudi v luči informacij o padanju podpore ministru med koalicijskimi poslanci. Ob današnji izjavi premierja, da bodo v koaliciji in na vladi nadaljevali načrtovano zdravstveno reformo, pa menijo, da je torej odstopil le obraz, ne pa tudi odločevalec.

V NSi pa menijo, da je odstop Bešiča Loredana velik poraz Goloba. Po besedah poslanke Vide Čadonič Špelič je minister ob nastopu funkcije veliko obetal, ko se je v koordinacijo zdravstvene reforme vmešal predsednik vlade Robert Golob, pa da je šlo vse samo navzdol. Po njenih besedah je odstop velik Golobov poraz. V NSi zdaj čakajo novega ministra in upajo, da bo premier našel ministra, ki bo nadaljeval začeto delo, ki pa še ni dalo nobenih rezultatov.

Z odstopom ministra so zadovoljni njegovi kritiki, med drugim v iniciativi Glas ljudstva in nekdanji minister Dušan Keber. Predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj se je ob tem Bešiču Loredanu zahvalil za odstop. Ministrovi kritiki sicer ob njegovem odstopu pričakujejo nadaljevanje zdravstvene reforme in krepitev javnega zdravstva.

Enaka pričakovanja gojijo tudi v zdravstvu. Krepitev javnih zdravstvenih zavodov in javne zdravstvene blagajne predstavljajo hrbtenico zdravstvenega sistema, zato je takšno ravnanje nujno, so poudarili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Od naslednika Bešiča Loredana pričakujejo, da bo deloval v dobro zavarovancev in krepil dostopnost in kakovost javnih storitev.

Zdravniška zbornica pa je v odzivu poudarila, da je zdravstveni resor postal izredno zahteven resor, v katerem vsakega ministra pričaka vse, česar niso opravili njegovi predhodniki. Ob tem so zaskrbljeni, ker so menjave na čelu ministrstva hitre, kar prelaga prepotrebne reforme.

Brez močne osebnosti na čelu ministrstva za zdravje, ki bo zagovarjala obstoj javnega zdravstva, se nam bo javni zdravstveni sistem še naprej sesuval pred očmi, je ocenila predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič. Skrbi jo, da bodo pogajanja zaradi odstopa zastala.

Direktorica Mediane Janja Božič Marolt in politični analitik Aljaž Pengov Bitenc pa ocenjujeta, da je ministrov odstop udarec za vlado Roberta Goloba. Božič Marolt sicer ocenjuje, da v tej zgodbi ni zmagovalca, odstop ministra pa je bil le še vprašanje časa, časti in ponosa, ki je očitno klonil tudi pod nezadovoljstvom in pritiski splošne ter strokovne javnosti. Pengov Bitenc odstop ministra vidi kot prvi resen politični poraz premierja. Bešič Loredan je že drugi minister, ki je odstopil potem, ko je dobil premierjevo polno podporo, kar za njegovo kredibilnost ni dobro, ocenjuje.

Bešič Loredan je sicer še eden v vrsti ministrov, ki se mu na čelu zdravstvenega resorja ni uspelo obdržati do konca mandata. Gre za zahteven resor, kjer so bili tudi v preteklosti odstopi pogosti, Bešič Loredan je bil 15. slovenski minister za zdravje od leta 1990.

Današnji odstop pa je že drugi v dobrem letu mandata Golobove vlade. Pred Bešičem Loredanom je položaj notranje ministrice zapustila Tatjana Bobnar.

COMMENTS

Wordpress (0)